Thursday, December 30, 2010

Betrayal (a backstabber)

Hidup ini indah. Punya pelbagai warna. Punya pelbagai manusia. Punya pelbagai alam.

Manusia itu unik. Terdiri dari jutaan sel yang membentuk jasad yang kompleks komplikasinya. Nyawanya pula ditiupkan roh kepada jasad. Maka lengkaplah satu insan manusia, sedia dan mantap untup hidup di muka bumi ini.

Namun tidak semua keunikan manusia ini membuatkan ia menjadi satu makhluk yang sempurna. Ya benar memang manusia itu hampir sempurna jika dilihat secara mudah. Tetapi manusia ada macam- macam kelemahan. Salah satu kelemahannya-

Hatinya.

Di situ bermulanya pelbagai perasaan. Biarpun otak yang memproses segala rasa/deria, namun bila dizahirkan- hati juga tempat yang terasa.

Sebab itu ada pelbagai simpulan bahasa yang berkaitan hati. Baik hati, sakit hati, makan hati.

Busuk hati.

Busuk hati boleh jadi dari pelbagai perkara dan punca. Orangnya pula memang berperangai dan berkelakuan yang mengarah pada hati busuk. Namun demikian, terdapat satu daripada pelbagai punca yang boleh mengarah pada busuk hati ini. Tak lain dan tak bukan- tikam belakang a.k.a backstabber.

Kadang-kadang yang berkelakuan backstabber ini tidak sedar akan apa yang dibuatnya. Kadang- kadang bukannya niat dia mahu menikam belakang orang. Kadang-kadang dia hanya mahu bercerita untuk mendapat pendapat orang lain selain meringankan beban di dada mungkin.

Tetapi selalu yang dia tidak sedar bahawa kelakuannya itu akan memakan diri orang lain. Akan memberi impak maksima kepada orang lain. Akan membuatkan orang lain itu mengalami heart break tahap tertinggi. Mengapa?

Kerana orang itu percaya pada si pelaku tadi. Kepercayaan diberi. Kepercayaan membawa kepada persahabatan. Kepercayaan membawa kepada perkongsian. Biarpun perkara yang dikongsi itu penuh kontroversi dan provokasi mungkin, tetapi orang itu tetap berkongsikannya.

Mengapa? Sebab dia percaya.

Tetapi apabila dirinya diketahui ditikam dari belakang, apa yang boleh orang itu buat?

Hendak dirawat-sukar. Tak tercapai tangan ke arah belakang. Hendak disembunyikan- mustahil. Semua orang nampak akan pisau yang tercucuk dan darah yang meleleh di tempat yang ditikam.

Dia hanya mampu biarkan pisau dan luka itu kekal. Sebagai trofi, sebagai peringatan.

Sebagai objek amarah.



Wednesday, December 22, 2010

What Is Your Deepest Fear?

Human are a great and complex creation by the God. It is accepted that we are His creation's that has the best ability in thinking. The brightest amongst all the creations. The chosen one.

The khalifah.

However, with great abilities comes along great responsibilities. With responsibilities, challenges and tests do drag along. Slowly, this one particular fear came.

Fear of failure.

Yes, that is the deepest fear. A fear of failure. Failure of anything that we pursue but to no avail. Without a hint, when the doubts breed inside our mind, then it's just a matter of time before we were pulled deeper into darkness.

It's like a virus.

Luckily, for every virus there's a method of neutralization. Or perhaps, prevention. To avoid failure, predict the failure. Once you've predicted, you'll absolutely recognize your potential future failure points and you can rectify them earlier hence avoiding them from happening.

Well, there's one big flaw. What if...the person fail to predict? He is too occupied with unimportant things? Or he is in too much comfort zone?

If that is the situation, honestly and humbly I request your opinion.

What will you do to him?


s

Friday, December 17, 2010

Am I Good?

Sometimes I do wonder. Am I good? I mean, am I dependable?

I know this is kind of silly to ask, but i don't mind at all. Cause this had been hunting my thought, my consciousness since.. since when? God knows it. Seriously, to be frank,

The answer..I fell like no. No I'm no good. I'm no great. I am not born to be great. I feel I'm average. I'm normal. No special skills, no special abilities, no special charisma, no nothing.

Hahahaha, yes I know that practically sound extra negative, like a sheer loser minded people. Like a preacher predicting and spreading the news of armageddon , " Behold my fellow brothers!! There's nothing more to pursue except for the forgiveness and protection from God as the end is near!! Repent!!" Nothing more to achieve, just accept and pray.

To heaven with it.

Okay, lets review this. Many of my friends say (and believe, I believe) that I'm great in speaking English. They willingly say "ah ko takpe ah cakap BI kencang,"....."hang boleh cakap BI, hang pi depan ah!"....."teacher, dia dapat band 5!!".....

Now, for me I had always thought that- eh ramai lagi yang lagi kencang..budak cina tu lagi hebat...-aku hebat? hebat apanya, sampai depan gagap serupa hang jugak...

Many people said that I am a powerful and capable leader, but I see flaws and trouble during my leadership. Sometimes I tried too hard and things went crazy. Sometimes I let things flow, but they didn't happen like they are meant to be.

Maybe, that's why in Silent Hill Homecoming there's a quote by the main character.

"People tend to believe what they want to believe"


Silent Hill's Pyramid Head: come to papa....


Subsequentlly, that means we have to think, imagine and believe what we want to be and see. With that, those things will surely arrive, or created, or happens, or just be there for us? Wohohow, sounds too easy and unrealistic to happen, nonetheless it happens. Just like this kind of theory.

Hm... seems like there's no direct answer to the main question. Am I good, am I great? Or at least considered as? Oh yeah, almost forgot to say,

I consider, believe and self- acclaimed that I am great in PES 2011!!!!

Of that I'm sure. Anyone to object? You're pleased to do so =)

Saturday, December 11, 2010

Kisah Kucing

Satu malam yang lalu, aku sedang khusyuk menembak samseng jalanan dalam Fallout New Vegas.Hujan turun dengan renyai2, suasana sunyi. Tak ramai manusia yang berada di persekitaran. Tingkap bilik aku biarkan terbuka, untuk menikmati udara malam.

Tiba2, aku ternampak lembaga hitam melompat masuk melalui celah tingkap bilik! Jantung berhenti sekejap. Aku dah mula terbayangkan cerita2 hantu yang aku tengok dan baca sebelum ini. Celaka.

Dengan rasa curious, aku membongkok dan melihat di ruang belakang katil, iaitu tempat lembaga hitam tadi menyusup pergi.

Terasa hening sekali.

Rupa-rupanya hanyalah seekor kucing bersama anak kucing yang baru lahir mungkin, matanya masih tertutup rapat. Ceh. Jujur dengan sifat tidak sukakan binatang, aku lantas mengambil penyapu dan men-shooh! shooh! kucing itu. Tak bergerak. Aku pukul sikit. Tak bergerak. Damn.

Argh, biarkan je la. Aku sambung dengan game yang terhenti tadi. Kemudian dalam tak lama kemudian, kucing besar itu melompat keluar melalui tingkap dan entah kemana aku tak tahu. Peluang!!

Apa lagi, dengan pantas tutup tingkap dan langsir. Jangan nanti dia masuk lagi, buat perumahan kat cpu aku tak ke mampos? Selesai semua tu, aku teruskan bermain.

Dia datang lagi! Kali ini dengan kawan sekor lagi. Dan seekor anak kucing dibawa di mulut. Kawan dia tak habis2 berbunyi meow~~~meow~~~~ beserta dengan muka simpati tepat ke mata aku. Manakala yang membawa anak kucing tu berpusing2 sekitar bingkai tingkap bilik aku mencari ruang untuk masuk.

Aku melihat mata kucing kawan itu. Sayu. Penuh simpati. Aku lihat kucing yang menggonggong itu. Resah. Risau. Aku pergi lihat anak kucing yang awal tadi ditinggalkannya di belakang katil aku. Helpless.

Hujan masih turun.

Hm...


Friday, December 3, 2010

Sometimes It Just Happens

It was a damp afternoon. I was relaxing at my home while watching TV. There was nothing unusual except there's a girl sitting and watching TV alongside me. She is her. I know her.

And then we went to my room and put our bags at the proper place, nonetheless putting our stuffs. I changed my shirt around her without hesitating much, hahaha. She just smiled and we had a sweet conversation throughout the process.

I loved that short moment.

We had our bath, and had dinner together with my whole family- that included my father, mother, my big brothers (strangely none of my sisters-in-law was there)and my little brother. My God it was the best dinner in my life.. Nothing feels heavenly other than enjoying delicious mum's cooking with the whole family and specially having her beside me.

The night had gone late. My head was like a heavy rock and my eyelids can't hold much longer. Bedroom was likely my saviour. With mumbling words I informed her and she said she wanted to help my mum with some chores so she'll be late. Ah, that's ok. I made my way to the bed and boom-


********************************************************************


That happened again.

This time that really occurred with no intention at all.

I dreamed of her again.

I did liked her before, but I know it was totally a wrong feeling to pursue more. She already had someone who firmly is special to her. To make it worst, I know both of them. She and that guy are my friends.

But still, this is the.. 3rd, or maybe.. 4th time she was in my dream.


********************************************************************


p/s: I wish them good luck and happiness.


Wednesday, November 24, 2010

Nostalgia Zaman Kanak- Kanak


Baru- baru ni my 2nd brother Nasruddin kahwin, so ada kenduri kat rumah minggu lepas. Bila dah kenduri, mesti semua satu family balik kan? So cukupla forum dengan abah, mak, Awi n Kak Farah, Din n Kak Mas, aku dan Danial. Memang meriah lah rumah.

Satu malam tu, sambil2 belek laptop Awi yang baru dan power tu, tiba2 dia suruh cari lagu2 kartun Jepun guna Youtube. Lagu2 anime lama. Semua lagu2 tu dulu kami dengar zaman kaset lagi. Ada rang jual ke kaset lagu anime Jepun dulu2?

Inilah mp3 zaman dulu

Ha...itu specialnya. Dulu, abang sulung aku (Awi) dia selalu advanced dari budak2 sezaman dia (dan of kos budak2 batch aku). Zaman 90an orang dengar lagu2 rock kapak/leleh kan? Dia dengar lagu2 anime, game Jepun dan tak kurang lagu2 drama Cina kat TV (selain dari britpop). Cara dia amik lagu2 tu semua memang unik.

Semuanya cara manual. Guna mikrofon letak depan speaker TV, biar kuat sikit output bunyi. At the same time, guna radio yang ada function record, then record the song! Waktu dalam seminit dua tu, memang kena diam. Ada jugak kadang2 aku terbatuk time tu, so bila dengar baliik kaset tu akan ada iringan batuk di belakang bunyi2.

Tak semua anime, game Jepun yang ada kat rumah kami masa tu. Masa tu, PSX baru kuar. Hanya anak orang super kaya je yang mampu beli. Dan abang aku ada ramai kawan2 anak orang kaya. Jadi selalu kuar gi rumah diorang main game tu di samping merekod lagu2 intro dan ending game juga anime2 tu.

Sesungguhnya lagu intro dan in-play game ni sangat best. Cubalah cari kalau tak percaya

Balik pada cerita asal. Bila cari punya cari, dapat satu lagu ni. Dari game Rockman 8. Intro dan ending theme. Fuh memang melayang minda bila dengaq balik..dah dekat 7 tahun tak dengaq lagu tu. Teringat zaman kecik2 dari sebelum tadika sampaila ke tingkatan 2 last time dengar. Terasa macam jadi budak2 pula.

Rockman 8 punya lagu intro- Electrical Communication dan lagu ending dia- Brand New Way memang legend bagi aku. Tak pernah main pun game dia, tapi 2 buah lagu tu sangat menaikkan bulu roma dan catchy. Both are lagu tekno first yang aku dengar. Sangat menaikkan semangat (lagu intro) dan rasa sedih dan sayu (lagu ending).

Ni dia lagu intro.



Rasa semangat nak main terus naik bila dengar lagu tadi. Dan ni lagu ending dia.



Setiap kali aku dengar, terasa macam ada mood sayu sikit, even though lagu rancak dan tekno. Entahla, mungkin aku terover kot.

Dan ada banyak lagi lagu2 anime/ game Jepun dulu2 yang best. Street Fighter, Dragon Ball, Fatal Fury, Resident Evil (versi Jepun wo!), Ruruoni Kenshin dan tak lupa Sailor Moon (ahaks!). Aku terfikir jugak, betapa majunya orang Jepun ni. Betapa teliti dan bersungguh- sungguhnya orang Jepun ni. Sampaikan lagu anime dan game pun diorang buat yang terbaik.

Bertambah lagi lah respek aku terhadap orang Jepun. Bila agaknya Malaysia nak ada teknologi dan ability orang Jepun dalam mencipta anime (kartun)? At least setanding anime zaman 80an? Hm..

Wednesday, November 10, 2010

Menembak Dalam Gelap

Saya percaya kamu semua mesti ada akaun Facebook kan? Ececeh..jangan nak tipu kata tak ada..kalau betul tak ada kamu memang unik a.k.a rare!! Tambah lagi kalau kamu ini golongan belia dan remaja, apatah lagi pelajar IPT sekalian. Facebook tu sudah macam satu jenis makanan harian. Boleh ditinggalkan, tapi duduk tak senang. Mengigau jadinya.

Dalam Facebook ini, macam- macam boleh dilakukan. Komen gambar dan status kawan, add kawan, main kuiz mengarut, memikat gadis, menjadi stalker berjaya, bergossip, naik turun gambar dan meluahkan perasaan melalui status.

Ya, meluahkan perasaaan melalui status.

Bila buka saja Facebook, ada ruang kosong untuk post status. "what's on your mind?" Betul, apa ada dalam minda kamu? Maka dengan itu jadilah pelbagai jenis status yang bermacam-macam.

"Lapar la..sape nak g makan? Jom!!"

"Arrrggghh!!! Esok paper, satu pun x paham!!!"

"Woohoo~~~exam dah habis..nak enjoy gila ah!!!"

" Aku sayangkan kau...tapi kau tak pernah perasan..adakah kau sedar, atau kau menunggu aku?"

"Kau memang TAKDE OTAK!! Bodoh nak mampos!!! KO INGAT KO GLAMER KO HOT LA?? Eyyy, setakat perangai macam kau tu, gi mampos ar!! Sombong!!!"

Itu dia!!!

Itu dia status bahaya!! Status yang akhir sekali.

Kenapa bahaya?

Baik, sedarkah si penulis status itu bahawa statusnya itu umpama menembak musuh dalam keadaan gelap? Yakni mampu mengenai rakan sepasukan, orang awam mahupun makcik cleaner yang tak bersalah?

Beginilah. Katakan Abu memang bengang dengan Zaid. Abu stress, Abu marah, Abu tertekan!!!! Maka Abu pun keluarkanlah status seperti yang terakhir di atas. Niat Abu hanyalah mahu Zaid terasa a.k.a menembak Zaid. Tetapi!

Dalam status itu tak disertakan nama Zaid, atau pencirian khusus Zaid. Hanya umum. Katakanlah Abu pernah mengalami masalah yang sama dengan 10 orang sebelum ini, dan bila 10 orang itu baca status baru ni..inilah kemungkinan reaksi mereka

"Bab* dia tak puas hati apa lagi ngan aku..?"

"Nok hor*m Abu ko memang cari pasal ngan aku arrr..jage ko..."

" Abu...ko marah aku ke? sampai ati ko buat camtu...wuuu~~~uhuk2~~! (versi perempuan)"

Hatta, Abu secara tak langsung telah men-declare war- dengan 10 orang innocent itu. Lagi buruk, kalau Zaid tak rasa apa-apa pun. Akhirnya, masalah demi masalah menimpa Abu. Mulalah 10 orang tu bermuka masam bila selisih dengan Abu. Mulalah Abu dipulaukan kawan- kawannya. Mulalah Abu menerima ancaman dan ugutan dalam bentuk YM, FB chat mahupun status dari 10 orang tadi.

Hahahahaha, kerana nak puaskan rasa amarah yang hanya sementara itu, datang pula masalah besar. Hati- hati lah bila ber-Facebook. Jangan terlalu ikutkan hati mahu membuat status, mahu komen dan sebagainya. Fikir dulu komplikasi dan kesannya. Kalau ia berkaitan diri sendiri saja, tak ada masalah. Tapi kalau berkait dengan insan lain, berhati- hati.

Kalau dulu, ada peribahasa 'Kerana mulut badan binasa'. Sekarang sudah moden, tukarlah 'Kerana Facebook, masalah menimpa'.


Monday, November 8, 2010

A Bit of Trash Talk

Straight to the point.

Lately, I found out that many of my friends are starting to find their love. Girls finding the boys, boys getting their dream girls. For them, I would like to say...May you be happy with your love ones!!!

Ahahaha, loves season had started folks. Get one now before it's too late!

Wait, is it really that there will be a certain time considered as 'too late'? Too late means your love had run away..or escaped..or your chances just missed out?

Chances? Alright, exam essay question- define what is 'chances'. 30 marks. Damn it. Tak study lagi lah.

Don't know, don't care. Cause I don't feel like searching one.

..................................

Ehem, so Mr. Mustapha, tell me, what exactly do you feel right now?

Jealous?
A bit.

Desperate?
No.

Wanting?
No.

Stubborn?
Maybe.

Pressure?
Bullshit.

Ego?
Damn you.

Well, well well Mr. Mustapha..just wait, your time wil-

Excuse me, but can somebody please get me an AK-47? Wanna shoot some bad-ass villain.



Bang! Bang!!!

Saturday, November 6, 2010

A Series Of (fill in the blanks) Events Experienced by Ibrahim *part 2*

5 November 2010. Jumaat.

"Sayang, maafkan saya kerana terlalu memaksa sayang bekerja keras semata-mata untuk kepuasan saya. Sayang akur, sayang ikut saja apa kehendak saya. Tapi sekarang lihatlah! Sayang sudah semakin parah! Sayang, saya janji, saya akan selamatkan keadaan sayang yang semakin parah ini. Jangan bersedih lagi sayang..."

Dengan itu, aku segera bertolak ke Lowyatt selepas sembahyang Jumaat.

2.35 pm

Kelihatan stesen KTM UKM tak ramai orang. Mungkin dah ramai beraya Deepavali sekali. Tak apa, abaikan. Terasa lapar, mahu makan. Tetapi memandangkan wang yang bakal aku gunakan untuk mengubati penyakit sayangku, aku tahan. Hanya makan roti pizza mini.

Masuk dalam tren, terkejut kerana buat pertama kalinya mendapat tempat duduk, siap boleh pilih2 lagi. Apa lagi , angkat tangan dan berdoa kesyukuran. Sepanjang perjalanan, khusyuk memikirkan apakah ubat terbaik untuk sayangku nanti.

4.00 pm

Sampai ke stesen Hang Tuah. Masyaalllah ramainya manusia. Serabut, rimas, tak selesa, pening. rasa insecure pun ada. Cis, dah besar camni pun masih insecure? Hahahaha., nasihat abah ingat selalu. Dari masuk KTM sampai lah ke tempat kurang orang, dompet letak poket depan, pastu diimprovisasikan oleh idea sendiri iaitu masukkan tangan kedalam poket gaya ala2 model. Selamat dan bergaya.

Berjalan terus dari stesen hingga ke dalam Times Square. Sempena Deepavali, ada satu show Indian dance kat tengah pintu utama. Aku berhenti, dan enjoy the show. Ramai juga yang sama dengan aku, mengerumuni dan membuatkan mereka lagi bersemangat mengatur langkah rancak menari.

Dan yang ramai dalam kelompok itu, orang India, Chinese dan foreigner. Melayu sikit sangat. Memang terbukti persepsi aku- orang Melayu tak suka belajar/appreciate benda baru/asing. Oh mungkin orang Melayu sibuk masa tu, siapa tahu? Hahahahaha.

4.30 pm

Akhirnya menjejak kaki masuk ke Lowyatt juga. Fuh, this is my heaven shopping place. My ideal window shopping. Pergi mati dengan baju branded, seluar jeans, kasut, handphone, topi, jaket, motor, kereta. Sorry, not interested.

Seperti biasa, penuh dengan manusia pelbagai bangsa. Seperti biasa, aku terus menuju ke tingkat 2, tingkat yang dipenuhi kedai komputer. Pantas aku bergerak ke C-Zone, mencari ubat terbaik untuk kesayanganku yang kononnya diletakkan harga promosi. Yes! Ada! Bila ditanya, jawab apek tu,

"Sorry, sudah habis"

Patah hati. Hancur hati. Sedih. Kecewa. Bengang. Marah.

Teruskan berjalan untuk cuba mencari pengganti. Sambil2 dinasihati oleh Arif dalam memilih ubat pengganti. Oh ya, Arif banyak membantu aku dalam mencari the best remedy untuk kesayanganku. Dia banyak beri cadangan, info dan maklumat berguna tentang ubat terbaik itu.

Aku terus berjalan..

5.30 pm

Nekad. Masuk ke kedai yang memberikan aku kebahagian. Kedai yang mencipta sayangku kepada aku. Viewnet. Ya..di sini segalanya bermula. Lantas aku duduk di hadapan salesman bernama Rashid. Oh, sangat rare. Dia lah satu- satunya salesman Melayu. Maka aku memulakan proses pemilihan ubat terbaik di samping nasihat/ cadangan oleh saudara Arif dan Rashid itu sendiri.

Jujurnya, aku kagum dengan Rashid ini. Dia benar2 membuatkan aku selesa untuk berurusan denagannya. Segala macam soalan yang aku tanya dia mampu jawab. Segala info2 tambahan yang aku ingin tahu dia jawab. Kalau dia tak tahu, segera dia search di Internet. Nada suaranya yang 'assuring', plus dengan humble behaviour, betul2 buatkan aku rasa seperti mahu bersembang lebih lama dengannya. A very good customer service by him.

Akhirnya, setelah puas berbicara, berbincang, bertanya dan bermonolog dalaman, akhirnya aku memilih untuk membeli ubat yang sesuai dan affordable untuk sayangku. Aku puas dan berbisik dalam hati, pasti sayangku akan tersenyum lebar dengan keprihatinanku ini.

6.30 pm

Mula bergerak pulang ke UKM. Semasa di stesen Chan Sow Lin, tersermpak dengan Aizzat. Memang dia aktif dengan dunia fotografi. Aku tabik dengan orang sebegini. Minat yang mendalam dan dia terokai minatnya itu.

Sampai ke stesen KTM Bandar Tasik Selatan, terpaksa menunggu untuk hampir sejam. Tren tergendala sebanyak 4 kali. Memang stress. Tetapi dilegakan dengan pleasant sights around me. Beautiful girls are around...enjoy.

Ada sorang gadis Melayu ni, muka manis cantik. Body pun cantik. Ada tahi lalat bawah sikit dari mata. Memang 10 out of 10!!! Tetapi bisu... Aku terfikir, macam mana kehidupan orang bisu? Especially dia. Mesti dia sedar ramai orang usya dia, dan bila tahu yang dia bisu, mesti airmuka mereka2 itu berubah. Dan of kos mesti ramai yang nak tackle dia, dan mesti ramai (jika tak semua) yang henti separuh jalan kan? Bagaimana perasaan dia?

Tapi at least dia sangat kurang dosa berbanding kita. Dia tak dapat bercakap yakni tak dapat mengutuk, bergossip, maki hamun, mencarut, marah orang lain hatta mengeluh sekalipun. Itulah kelebihan besar yang dia ada berbanding kita ini.

8.30 pm

Akhirnya sampai ke UKM, sampai ke KDO. Segera aku berikan ubat yang aku beli itu kepada sayangku. Alhamdulillah, dia sembuh dengan jayanya. Bagus...tetapi! Every action has its consequences. Dek harga kos perubatan sayangku yang mahal itu, aku terpaksa mengikat perut sehinggalah mendapat duit turun dari langit nanti.

Oh, nak tengok ubat yang aku beli untuk sayangku?


Sayangku mampu tersenyum kembali.

Thursday, November 4, 2010

Mengapa Aku Rasa Aku Rare.



Apa yang buatkan seseorang itu dilabel sebagai 'rare'?

Bila dia sorang je yang pakai baju kemeja, siap tug in g dewan exam? Bila dia sorang je yang minum air Ribena sedangkan umur dah 21 tahun? Atau bila dia sorang je yang tak minat hal2 berkaitan henfon, baju, kasut, motor dan kereta?

Ya!!!!

Bagi aku, aku memang rare. Nak kata spesies rare yang terancam, entahlah. Tapi rasanya aku memang sedikit rare. Sebabnya?

Aku minat gila ngan hal 'gaming'.

Sejarah gaming aku bermula dari zaman aku kecik lagi. Aku tak ingat exactly tahun berapa, tapi memang seingat2 aku, zaman aku 5 tahun kot. Meaning, dari tahun 1994. Terima kasih pada Abah aku, beliau telah membeli satu game konsol paling moden di ketika itu. Yakni..MacroGenius.


ini model SEGA, tapi se-spesies jugak ah

Then, maka bermula lah voyage aku ke dunia game. Pagi petang siang malam sanggup tak tido semata-mata nak main game. Kena marah ngan abah aku tak payah cerita ar..memang countless. Tapi memang best wo. Banyak gila game2 legend time tu. To put some names: Batman, Kung Fu fighting, Battle Tank, Contra (yang ni faveret) dan of kos, Street Fighter II.

Ingat lagi selalu main ngan abang aku, Nasruddin. Dia pakai Ryu, aku pakai Guyle. Oh cuma kadang2 aku tukar pakai Chun Li. Masing2 dah mencapai tahap dekan dalam karakter masing2. Sampaikan bila lawan tu main slide kaki hujung2. Sapa kena, dia jatuh dulu, mampus. Bagi merciless kombo sampai K.O.


Street Fighter II-nostalgia zaman kanak2. Godfather kepada semua game fighting sekarang.

Pernah sekali tu, aku terlalu khusyuk bermain (bersama abang aku) sehingga demam. Korang pernah demam sebab banyak main game? Hahaha! Bukan setakat demam biasa, tapi plus ngan mata merah menyala berair dan jadi sepet. Tak boleh nak bukak besar2. Sakit. Macam biasa, kena marah dahsyat punya. Lepas tu kena banned dari main. Tapi aku ni resistance sikit. Abah aku kuar je, aku pasang sendiri, pastu main sorang2 (dalam keadaan sakit seperti di atas).

Hahahaha, memang nakal.

Korang semua pernah mengalami moment2 begitu?

Wednesday, November 3, 2010

In The End..Nothing Really Matters

Fuh..habis sudah exam yang menggila. Setelah sekian lama baru dapat update blog ni. Sepanjang exam week yang benar2 membuatkan aku weak (selesema jugak akhirnya-tapi pada last paper), aku telah menjadi sangat sibuk sehingga hanya mampu main PES 2011 seround dua saja untuk relaxation.

Exam. Wow. Memang stress. Memang pack. Dalam 9 hari ada 8 paper. 7 paper berderet setiap hari, last paper selang sehari. Ada gak yang hari ni pukul 330 petang, esoknya pukul 830 pagi. Memang x sempat sangat nak study. Sangat.

"Apasal ko x study awal?"

Study awal? Ada aku termampu dan tersempat buat untuk 2 paper je. Tapi rasa macam sama ngan x study awal pun. Entahlah, mungkin cara aku salah, atau aku yang terlalu slow motion?
Kena tambah RAM ni.

Dan benda paling perit adalah bila result keluar. Cis, sekarang pun aku dah ada bad feeling. Haha, aku hanyalah insan yang punya perasaaan dan instinct. Be it bad or good, it is still just an instinct. Adoi..kalao result mencapai target, memang bagus. Kalau x capai target? Kalau orang tanya? Ada mereka nak terima alasan paper bederet? gap takde? semua major? paper susah?

No, they will judge me by the end product. The result.

In the end, nothing really matters.

Thursday, October 21, 2010

This Is Ourselves...Under Pressure!!

Once again I have to make Under Pressure as my theme song for the next 3 weeks. Why? The reason is simple- i am greatly and deeply under pressure for these coming weeks. Why so?

Because I'm having a killing style examination date.

Killing style? Which style? Assasination? Decapitation? Guillotine judgement?

No, suffocation is better. With poisonous gas that kills slowly but surely, to put it precisely.

Ok, imagine this. You have examination for 8 major papers.

Wow!! 8 major papers? Are you crazy? (well those are my friends first honest impression)

Haha, hold on. There's more. For the date, it is very beautifully ordered. It starts on 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 and ends on 2nd Nov.

****, Damnit!! You are doomed! (again, those are my friends first honest impression)

Hey!Hey!Hey!

This is the most ridiculous examination date I had ever seen in my whole life. Aaaa...we students are human that have a crazy little thing called 'mood swing' which cannot be found in robots or machines.

Want to know the speciality of mood swing? Alright..example here. A girl who had just clashed with her boyfriend will definitely has no feeling/ drive/ mood/ desire to study for 2 or 3 days. Worse, maybe for the whole week. Least to say, a human mind cannot work continuously for 2 or 3 days without a rest.

And you cannot afford to rest when you have approximately 8-12 hours left for your next paper.

Hahahahaha...

Lord I need your guidance. And thank God you gave me a bit of relief with a little bit of inspiration and entertainment in the form of Queen and Freddie Mercury.


"Insanity laughs, under pressure we're cracking!!"
-Queen : Under Pressure

Saturday, October 16, 2010

A Series of (fill in the blanks) Events Experienced by Ibrahim

Khamis, 14 Oktober 2010

Hari ini rasa puas, banyak benda telah berjaya disetelkan. Kelas la, assignment la, makan la..bagus. Lepas tu gerak gi Bank Islam cawangan sebelah 7-E area Shell pasar malam tu. Waktu nak masuk, nampak sorang budak laki dalam umur darjah 5-6 gitu tengah berdiri kat depan pintu masuk bank. Bila aku selisih ja, dia kata "abang beli kismis bang, murah je 1 rm1"

Aku cakap taknak, masuk dan terus cucuk duit. Bila nak kuar semula terasa nak beli kismis tu. Sambil beli tanya kat budak tu.

"ko darjah berapa ni?"
"darjah 6 bang"
"kira UPSR dah habis la? camne ok?"
"ok la jugak..tapi dapat tak bagus sangat trial dulu"
"berapa tu?hm?"
"saya dapat 1A, 2B, 1C"
"lagi satu?"
"satu lagi D, tu bahasa Inggeris"

bila dah dapat duit baki, aku tanya lagi,

"ni ayah mintak tolong jual kat sini ke?"
"ye bang"

.....aku terfikir kejap. Ni budak laki Melayu, tolong ayah dia berniaga pada waktu sekolah (time tu 1245). Hm...pastu result dia pulak. Hm..bukan nak banggakan yang aku masuk UKM kat sini aku top ke apa, tapi kalau dah UPSR pun goyang, yang kemudiannya nanti macam mana?

____________________________________________________________________

Jumaat,15 Oktober 2010

Hari ini abang aku datang khas dari Klang (padahal selalu dia datang, a very good brother). Dia sampai je, kami terus gerak gi Bangunan Biologi nak jumpa dengan seorang relative. Woh..tak sangka aku pangkat dia besar sungguh..gerun aku dengan beliau.

Dalam malam gi Alamanda tengok cerita Buried. Superb punya movie tapi audience keliling aku macam haram. Depan aku ada 3 orang India tak habis2 cakap, kuat pulak tu. Pastu bunyi henfon x nak silent. Bodo punya orang. Macam dia sorang ada henfon. Bahlol.

Awek sebelah kiri aku pulak (bersama2 6,7 orang kawannya) tak habis2 bising dan mengeluh. "Takkan ni je kot ceritanya?"
" eh boring r..dalam keranda je.."
" ko ar yang nak tengok sangat cerita ni.."
" eh jom tengok the other guys.."

...aku rasa macam nak tarik je awek tu gi belakang pastu belasah dia puas2. Takda otak punya pmpuan, kalau nak tengok yang action2 ke, komedi ke BACA LA SINOPSIS CERITA DULU. Dah sah2 kalau ikut cover poster pun tunjuk mamat dalam keranda dengan lighter dan klasifikasi thriller, ko nak expect apa lagi bai? Bodo nye pmpuan. Tak belajar nye budak.

Nasib baik dia kuar dalam 45 minit sebelum movie habis.

____________________________________________________________________

Sabtu, 16 Oktober 2010

Hari ni hari legend aku. Study kat Library dari jam 11 pagi sampai 5 petang. Memang aku rasa aku sangat legend time tu. Habis je kul 5 lebih, terus pecut motor gerak g...MINES!!! Oh my God..I love Mines. Ada semua yang aku suka. Kedai buku, kedai komputer, kedai cd games, kedai barang bilik aku, karaoke, boling, wayang..dan semestinya SUBWAY..

Sampai je, terus g kedai SUBWAY. Amoi yang tukang serve tu pun dah cam aku. "U ni makan sini tak penah setengah, hehe" Memang kalau ada sistem tebus point, nescaya aku dah boleh menang motor.

Bila dah dapat subway ku, duduk dan makan terus. 2 orang peminta derma datang kat aku, bukannya tok arab, pakcik kolar putih, makcik ber-anak tiga mahupun couple sweet di sekitar aku, tapi aku jugak. Barangkali muka aku tak cukup ganas? Hahaha.

Pastu gerak gi kedai game, tanya pasal game yang baru beli minggu lepas yang tak leh nak install. Apek kedai tu pulak dengan muka se-emo mungkin dan ayat se-moody mungkin melayan aku. Aiya,..all you need is a smile la apek..sekali ko senyum dah buat pelanggan ko rasa appreciated, buatkan dia nak datang lagi.

Disebabkan apek tu, aku dah decide nak pi kedai sebelah saja la lepas ni. Padan muka lu.

Pastu, bila jalan2 nak balik, nampak satu couple. Fuh aweknya lawa gila~~kalau aku jadi balak dia tu, kompem aku jalan sambil menangis kegembiraan bersyukur kerana dapat awek se-cun itu.

Tapi..bila tengok balik ragam2 kawan2 aku yang berpasangan ni, banyak sungguh pantang larang diorang. Tak boleh keluar selalu la, x boleh kuar ngan lain jantina la, tak boleh kuar tanpa dapat kebenaran si 'suami'-to-be la, pastu si bf kena belanja si gf la, kena amik dan hantar dia la, pastu kena kerap tepon/sms la..tu tak kira gaduh lagi. Nasib baik aku single, suka hati aku nak buat apa, wahahahahha!

Buat masa sekarang, ad satu benda saja yang betul2 buatkan aku excited gila. Video games. Meaning- pc games, ps3 dan X BOX360 punya games. Itulah chenta aku sekarang. Dan aku suka chenta aku itu.

Wednesday, October 13, 2010

Ini Rumahku

Mustapha ada sebuah tempat lepak .Rumah yang kecil. Ruangnya tidaklah besar, tetapi tidaklah kecil.

Dahulu, Mustapha dan rakan-rakannya selalu berkumpul di rumah itu. Bergurau senda, kutuk mengutuk,bermain bersama, kongsi cerita bersama, bercintan- cintun (ada dua rakan Mustapha ye, bukannya Mustapha)...semualah! Memang sangat bermakna rumah itu buat Mustapha.

Tapi sayang, lama kelamaan kawan-kawan Mustapha makin sibuk dengan hal masing- masing. Mustapha juga tak terkecuali..Makin lama makin ditinggalkan rumah itu. Kadang2 mereka berkumpul bersama di rumah itu, tapi perasaannya sudah tak sama. Entah, tapi itulah apa yang dirasakan Mustapha. Mungkin kawan-kawannya juga sama, mungkin tidak.

Tapi satu hari, Mustapha dapat tahu yang rumahnya itu akan akan menerima penyewa baru. Mahu- tak mahu Mustapha tetap kena terima orang- orang baru itu. Mustapha sedar, yang dirinya bukanlah tuan rumah itu. Dia hanyalah menumpang pada nama anak saudara tuan rumah itu.

Sejenak itu, Mustapha sedar yang rumah itu tak akan sama lagi.

Gelak tawa, kutuk mengutuk tetap ada, tetapi sudah tak sama.

Rumah itu sudah dijadikan hak perkongsian bersama.

Mustapha kecewa.

Wednesday, October 6, 2010

A Lion is a Lion, a Kitten is a Kitten

Hidup ini pelbagai.

Berikut adalah beberapa quotes2 yang aku rasa aku ingat sampai sekarang. Mungkin sampai masa depan?


"Is..aku takut nak tegoq hang, muka hang time tu (study) macam nak marah oqang ja aku tengok. takut aku." - Nadiah Ghazali, 2006


"Akak, takut la nak tengok dia, muka garang sangat"
-adik2 junior PureChemistry berkata pada CtDja, 2010


"Nak amik gambar, tapi...macam marah je"
-sekumpulan kawan2 PureChemistry, 2010


"Iskandar, why are you looking at me like a tiger waiting to strike its prey?"
- My English teacher in KMJ, 2007


"Muka abang Is ni bengis..."
-Wawa Chan, 2010


"Say-0 cuba hang senyum sikit!!? Muka macam nak pukui orang je!"
-Wawa DOT, 2009


"Pakcik nak berapa? kalau saya bagi yang dah cucuk boleh?"
-gadis penjual pedal ayam, 2010


"Mana isteri? Ada datang?"
-Mr John Doe waktu majlis tunang sepupu aku, 2010


"Hang qeja kat mana? Slalu mai sini, qajin hang"
-anonymous waktu rehat2 lepas main basketball, 2006


Dan banyak lagi sebenarnya. Aku sendiri pun dah tak ingat. Ramai orang kata aku muka garang, susah senyum, menakutkan(?), moody, tua, dah kawin, bla3...

Haahahahhahaha, tak ape, aku tak marah dan tak kecik hati pun. Tuhan jadikan sebegini, aku bersyukur. Tak ada siapa yang nak saman aku pun.

Tapi sebenarnya seronok apa begini. Boleh merasa disalah anggap sebagai cikgu ketika ssdalam bilik guru di matrikulasi dulu. Boleh tengok perubahan wajah gadis2 yang lalu selisih, dari bergelak tawa dengan kawan sebelah terus tunduk pucat bila tengok aku. Macam nampak hantu pun ada.

Korang ada camtu? Wahahahhaahhahaaa!!!




Monday, October 4, 2010

Warkah (aftermath)

People say that everything in this world has it's own contradictory aspect. Everything that is positive oriented will have the b- side which is negative oriented. Everything is set in pair. Nothing stands alone.

A black is matched with white. Good is the inverse of bad. Cool is the nemesis of hot. Ugly is the
antithesis of pretty.

Dr Jekyll is the gentleman. Mr Hyde is the beast. But it is still the same man.

Mustapha is the him. Ibrahim is the same him. They are like Yin and Yang, completing each other forming a unique personality of a man. Of a single man.

Mustapha might be the dark sided of him. The one who whines, who complains, who feels incompetent and to some extent useless maybe. He feels he is the inferior of everyone. He sees everyone else as a better person than him.

He wish he is somebody else.

Ibrahim is the direct antithesis of Mustapha. He loves his life. He appreciates what he owns. He is thankful to God for what he is. He didn't whine, he didn't feel inferior, he didn't feel useless. He knows that he has weaknesses that are repairable and permanent but he lives on with those things.

He loves himself, confident and proud to be himself.

Men are these creature. Men are always seeking for excuses and scapegoats for things that do not happen as they want it to be. Men are whiners at times.

Now, who are we to question God's judgement and gifts? Do we have the guts to be called as human if we think we are not equally gifted amongst us?

No we don't. We don't have the virtue to do so. We realize and understand the uniqueness and wonder of every person but still at times we complain. At times we feel unfair. After all, we are just fragile human. Human who tends to believe what he wants to see, who tends to see what he wants to see.

So, think and see ourselves as a man. A true man. A man with virtue, with a philosophy that works and toughen up ourselves. We will never be perfect, a hot-tempered man will still has that characteristic till his very last breath even though in little resemblance but we'll never change if we don't try to change.

Accept our weaknesses and utilize our strength. Improvisation is a continuous process that happen to us throughout our brief spell in this world. The main question is- are we ready to embrace it? Are we ready to accept our weaknesses and strength and move forward?

Well, Mustapha and Ibrahim feel so.

Thursday, September 30, 2010

I Want To Break Free

I want to break free. I want to break free.

Yes, this time I really do feel like running away. Too many problems happened simultaneously without me having the breath to catch up with all those things. Too much too handle. But I got through all of them. Every single all of them.


I've fallen in love
I've fallen in love for the first time
And this time I know it's for real
I've fallen in love, yeah
God knows, God knows I've fallen in love

I hate this. It happened again. Bring back memories. Bad ones.


But life still goes on
I can't get used to, living without, living without,
Living without you by my side

Tell me now, how can I really break free from this crazy little thing called love?


I've got to break free
I want to break free, yeah
I want, I want, I want, I want to break free





















Wednesday, September 29, 2010

Warkah (retaliation)

(Kisah ini tiada kena mengena bagi yang masih hidup mahupun yang sudah mati)

Ibrahim. Student Fizik kat UM. Hidup simple, makan extra sikit, gaya pulak smart sokmo. Dapat duit tajaan biasiswa, majoriti duit habis untuk makan dan pc gaming dia. Yes PC gaming. Dia minat gila ngan game. Dari umur 4 tahun sampai ke 21, tak habis2 dengan game. Itu la hobi Ibrahim.

Untuk belajar kat UM ni, abang dia bagi motor Kriss buruk, dekat 10 tahun pun dah kira buruk la kot. Ramai kawan2, senior2 yang ada motor lagi grand, shining dan laju tapi ada dia kisah? Dia bukan nak racing pun kat UM ni. Ada motor lawa2 pun possibility nak hilang lagi tinggi.

Yang ada kereta? Ramai...kawan2 dia yang ada kereta semua nampak bergaya dan macho. Tapi at one cost too-minyak kereta bai. Yang bawak kereta ni semua kena kuarkan duit 10 kali ganda dari Ibrahim tiap minggu. Macho tu macho gak, tapi kesian tu tetap kesian. Lagipun dengan motor boleh menyelit2 bila jam. Hahahahaha.

Hidup personal Ibrahim kat UM ni memang colourful jugak. Bangun pagi pi kelas, balik makan tengahari. Ada gap sikit main game kejap. Pastu gi kelas semula. Petang main rugby ngan golongan pekerja berkereta besar. Walaupun kadang2 tak perform, tapi selalunya boleh tahan jugak Ibrahim kat padang tu. Wakil sekolah dulu bai..

Malamnya memang super colourful. Ibrahim join Kelab Tarian kat kolej kediaman dia . Kelab tarian uoollsss~~~Hahahaha! Memang ramai orang rasa pelik dengan Ibrahim yang berwajah brutal tu boleh join kelab tarian. Tapi ada Ibrahim kisah?

Hubungan Ibrahim dengan kawan2 dalam kelab tu memang sangat rapat. Budak laki tak ramai, well biasalah..sepanjang ada aktiviti ja, Ibrahim cukup excited nak join. Waktu latihan pula memang happy. Boleh gelak2, sembang2, kutuk2 Azril (teman sekelab tapi junior setahun), share problems, usya aweks2 dalam kelab tu (Ibrahim is no angel-remember that). Memang boleh kata fully bonded with them ah!!

Menang pertandingan tarian tu tak yah cakap la. Tiap2 tahun ada saja piala diorang bawak balik. Hebat Ibrahim menari.

Selain tu Ibrahim jugak ada kawan2 sekolej dia yang fan bola punya. Ibrahim hardcore fan Everton. Every weekend Ibrahim kompem dah ada kat mapley nak tengok Everton main. Tengok bola ramai2, kutuk2 ramai2, main futsal ramai2 (walaupun kaki bengkaq Ibrahim ni) tapi Ibrahim enjoy dengan diorang semua.

Tu tak kira dengan status Ibrahim sebagai Champion tournament PES 2010 sebanyak 2 kejohanan. Kat kolej dia jangan cakap la, xde sapa berani lawan dia kecuali Azril dan Hasyim yang kompem dah tau result sebelum match mula lagi. 4-0, 4-1, 3-1, 5-2 kemenangan untuk Ibrahim. Hahahahahahaha.

Dan macam tu lah rutin harian Ibrahim.

Ibrahim rasa sangat seronok dengan lifestyle ni. Tak banyak habiskan duit dan banyak benda yang buatkan dia happy.

Ibrahim rasa puas.

Bila dalam kelas bukannya cerdik sangat. Tapi dia percaya yang kalau berusaha mesti dapat punya. Usaha tangga kejayaan. Kalau dulu boleh, kenapa tidak sekarang?

Ibrahim rasa puas.

Selalu bila jalan2 Ibrahim nampak lelaki lain yang lagi kacak, tough dan jernih wajahnya berbanding Ibrahim yang tegap, berisi dan bengis wajahnya. Tapi ada Ibrahim terasa nak buat operation plastik ke?

Ibrahim rasa puas.

Selalu Ibrahim lepak2 dengan kawan tarian dia mahupun kawan2 bola dia. Ibrahim lah peng-havoc suasana. Takda Ibrahim memang agak sunyi la aktiviti lepak diorang.

Ibrahim rasa puas.

Selalu Ibrahim nampak kawan2 dia g dating la, calling gf/bf la, makan sekali la. Tapi bagi Ibrahim-ada aku kisah? Sebab banyak kawan2 dia yang couple- tak lama lagi ada la konflik. Jealousy la, flirting la, over-protective la, bf lari la, tak leh kuar mana2 la..macam2. Ibrahim relax je. Nak kuar ngan pmpuan mana pun xda hal- nobody going to get jealous with me.

Ibrahim rasa puas.

Selalu jugak Ibrahim tolong hantar kawan2 pmpuan dia (mostly kelab tarian) dengan naik motor dia. Haha, bawak gadis naik motor 10x lagi best dari bawak gadis naik kereta bai. Sebab? rasa macam windy gila, romantik pun ada (jangan pikir yang 18sx tu, Ibrahim respek kawan2 dia). Tapi risiko bahaya pun 10x tinggi jugak ah. Takda masalah, bawak pelan2.

Ibrahim rasa puas.

Sebab bagi Ibrahim, kalau dia tak sampai UM, dia takkan dapat merasa semua ni. Dia rasa bersyukur dengan Tuhan yang anugerahkan dia jasad yang lengkap dan tak cacat, boleh dia nikmati hidup di dunia ini. Biarpun dia bukannya Hitler, Rasputin, Mahathir mahupun Freddie Mercury. Ibrahim tetap Ibrahim.

An average boy, living in his own happy community, feeling blessed and gratefu.

Ibrahim rasa puas hati.

Tuesday, September 28, 2010

Warkah

(Kisah ini tiada kena mengena bagi yang masih hidup mahupun yang sudah mati)

Mustapha. Student bio kat UM. Hidup simple, gaya simple, makan pun simple. Pendek kata xda benda yang dia suka habiskan duit sangat kecuali buku komik. Banyak gila komik dia kumpul tapi itu je la hobi Mustapha.

Belajar kat UM, ada motor Honda petak C70. Itu pun warisan dari kakak dia yang dulu belajar kat UKM. Orang lain semua dah Ego, RXZ, Lagenda, dia masih dengan Honda warisan keluarga tu. Biar buruk janji bergerak. Tak cakap yang ada kereta lagi.

Hidup personal Mustapha kat UM sangat ordinary. Loser mungkin. Bangun pagi, baca manga/ komik. Pergi kelas, balik kelas. Makan tengahari, pergi kelas lagi. Petangnya berjogging sorang dalam UM yang sempit tu. Makan malam, study sikit, tidur.

Dan macam tu lah rutin harian Mustapha.

Kadang2 Mustapha tak rasa apa2 dengan lifestytle ni. Dia rasa bahagia dengan hidupnya sekarang. Kadang2 Mustapha rasa sebaliknya.

Mustapha rasa kecik ati dengan diri sendiri.

Selalu Mustapha nampak kawan2 dia bergelak-tawa antara mereka. Mustapha ada bergaul, tapi baginya tak sama dengan apa yang dia lihat.

Mustapha rasa sakit hati.

Selalu Mustapha nampak orang lain yang lagi macho, kacak dan tough dari dia yang kering macam batang kayu tu. Muka pulak macam budak nerd sekolah menengah.

Mustapha rasa sakit hati.

Selalu Mustapha dapat result exam yang tak bagus. Dalam kelas pun Mustapha antara yang blur2 dengan apa yang lecturer ajar kat depan.

Mustapha rasa sakit hati.

Selalu Mustapha rasa jealous bila tengok member2 lain yang couple. Yang study sama2, yang kuar makan sama2. yang kuar g Mid sama2. "takpa, masa aku akan datang jugak nanti". Tapi lepas tu persoalan ni muncul-bilanya....?

Mustapha rasa sakit hati.

Selalu jugak kawan2 Mustapha mintak tolong Mustapha beli barang kat luar bila Mustapha keluar. "takpe, mereka kawan aku". Itu kepercayaan Mustapha. Tapi jauh dalam hati Mustapha, terdetik jugak yang at least mungkin ini je value Mustapha kepada kawan-kawan dia?

Sebab bagi Mustapha, kalau dia takda kat UM ini pun, tak da efek rasanya. Mustapha bukannya Obama, Nik Aziz mahupun Justin Bieber. Mustapha hanyalah Mustapha.

A very average boy with low marks, unattractive and no lover.

Mustapha rasa sakit hati.



Saturday, September 25, 2010

I'm Just a Poor Boy, Nobody Loves Me



Kadang-kadang kita rasa hairan. Kita tak mahu jatuh chenta lagi dengan orang lain. Tapi hati kita bukannya dvd-driver yang boleh main install/uninstall dvd 'I love Melati', 'I love Betty Benafe' pun. Dia datang dan pergi tanpa diundang. Letak antivirus pun perasaan itu datang jugak. Eh, virus kah?


Bila kita suka pada seseorang, maka wajah seseorang itu akan menjadi desktop wallpaper dalam view mata kita. Buat apa pun st least nampak wajah dia biarpun kabur- kabur. Tulis apa- apa pun mesti ingat nama dia dulu. Memang nak kena penampar dengan Ustaz ni, ingat nama orang dulu selain nama Allah, ish3~

Ini dah tahap Earth Angel punya gadis desktop wallpaper. Berangan tahap 7th Heaven

Apapun, itu semua peristiwa lama. Kali ini gua nekad mahu jatuh chenta dengan assignment, proposal, thesis, 8 subjek major kimia gua, beribadah kepada yang maha- Esa. Tapi rasanya macam gagal, kalau tidak terlalu sedikit berkesan. Gua akan teruskan lagi untuk jatuh chenta pada mereka.

Tapi nampaknya kali ini gua jatuh chenta lagi dengan manusia a.k.a gadis. Cis, lain pula yang jadinya. Dan yang menghairankan, si dia mesti tak tahu yang gua suka dia walaupun bagi gua agak obvious petunjuknya?

Atau gua saja yang fikir lain?

Whatever. I think I fall in love. Again.

"I'm just a poor boy, I need no sympathy"



Wednesday, September 22, 2010

Under Pressure

Dalam gap masa seminggu lebih, aku kena habiskan 3 benda ni:

1) proposal tesis
2) assignment solid state 30 pages
3) midsem Kesimetrian molekul hari Khamis depan (dan of course kena study)

Wow. Benar2 buatkan aku terasa tekanan kali ni. Betul2 boleh buatkan bangunan di bandar jatuh. Boleh buatkan orang ramai berada di jalanan. Boleh sepak2 otak aku di lantai. Boleh buatkan aku menjerit "lepaskan aku!!"

Wow. Benar2 kena timing aku jatuh chenta dengan lagu ini: Under Pressure- Queen





Mm ba ba de
Um bum ba de
Um bu bu bum da de
Pressure pushing down on me
Pressing down on you no man ask for
Under pressure - that burns a building down
Splits a family in two
Puts people on streets
Um ba ba be
Um ba ba be
De day da
Ee day da - that's o.k.
It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming 'Let me out'
Pray tomorrow - gets me higher
Pressure on people - people on streets
Day day de mm hm
Da da da ba ba
O.k.
Chippin' around - kick my brains around the floor
These are the days it never rains but it pours
Ee do ba be
Ee da ba ba ba
Um bo bo
Be lap
People on streets - ee da de da de
People on streets - ee da de da de da de da
It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming 'Let me out'
Pray tomorrow - gets me higher high high
Pressure on people - people on streets
Turned away from it all like a blind man
Sat on a fence but it don't work
Keep coming up with love
but it's so slashed and torn
Why - why - why ?
Love love love love love
Insanity laughs under pressure we're cracking
Can't we give ourselves one more chance
Why can't we give love that one more chance
Why can't we give love give love give love give love
give love give love give love give love give love
'Cause love's such an old fashioned word
And love dares you to care for
The people on the edge of the night
And love dares you to change our way of
Caring about ourselves
This is our last dance
This is ourselves
Under pressure
Under pressure
Pressure



Yes, this is yet my greatest challenge for this semester. If I can escape from this unscathed, i am legend=)

Will He? Will He Not? (part 2)

Ryan was determined to suceed. He knew there is only on thing that really matters to him- himself. Only then the list goes on- family, friends, acquaintances, country, religion, God.. Like it or not, the situation is there. It is constant, no way he can change the jeopardized condition now.


He has to be a fighter. He needs to fix it.

And so he struggled. Working hard day and night, his efforts seems to reap rewards. But life is not always sweet..

His company's financial had dropped deeper into enormous fall pit. That really saddened him down. Situation really didn't look like getting better regardless of how much effort did he put into. To put more misery, he started to self doubt himself again.

Along his life that span around 42 years, he knew too well who is the worst enemy. It is he himself. That philosophy was taught to him by his father and further proved through his life experience. The power of self belief is monstrous. It can make you a warrior and, and it can turn you to a sore loser.

He knew it. He knew it.

He knew that he started to losing it.

He knew that he was on track becoming that much loathed sore loser.

And he knew that he had no one to turn into for help.

Tuesday, September 7, 2010

Drama Melayu

I believe all of you must at least had once followed a Malay drama series.


Nah, don't lie la...korang mesti tengok punya. Standard ah kalau bukak tv 1, 2 dan 3 tiap2 petang dan malam mesti ada drama. Jalan cerita pulak? Ok cliche. Mesti ada satu family melayu kaya A, si bapa ada syarikat besar kat kl. isteri pulak tauke syarikat lain (yang kecik sikit) dan mesti ada anak laki/pmpuan yang kerja under bapa dia.

Pastu, mesti ada keluarga Melayu B yang sama condition dengan A tadi, dan ada anak laki/pmpuan yan sama gak ngan A dan MESTI JATUH HATI ATAU SKANDAL antara satu sama lain. Paling kurang si anak laki akan ada skandal ngan pmpuan lain yang ada niat jahat, bukan benar2 cinta si laki tadi la.

Pastu macam biasa drama berlangsung..anak laki nak sangat kat anak pmpuan tapi family x setuju la, si ayah nak anak laki sambung company tapi anak x minat..nak pursue impian dia, blablabla~~~

Itu sebagai contoh serba sikit MAJORITI DRAMA MELAYU kat Malaysia.

Aku terfikir, kenapa tidak penulis skrip/direktor buat drama Melayu yang benar2 Melayu? Yang berdasarkan realiti?

Banyak kisah hidup family2 Melayu kat kampung yang betul2 "realiti". Yang tak cliche Melayu kaya. Yang berat ceritanya. Nak contoh?

Kisah rebut harta antara adik beradik. Daripada 3,4 orang beradik ada sorang hati busuk. Anak manja, selalu dapat apa dia mahu. Anak kesayangan mak. Bila besar, buat perangai. Kurang ajar, mulut lancang. Jadi penipu, anak derhaka. Bila ada masalah macam kena buang kerja, xda duit, balik kampung mintak duit kat mak. Si abang2, kakak2 dah puas nasihat, marah, maki tapi x lut. Sampai ke mak dia sakit tenat pun balik jenguk bukan nak tanya khabar, tapi nak minta sain geran tanah kat kampung. Sakit hati kan bila dengar?

Atau pun kisah anak baik yang kurang bernasib baik. Waktu kecil semua adik beradik mesra, rapat. Tapi bila semua makin besar si ibu mula pilih kasih kat anak bongsu. Apa yang dia mahu semua dia bagi. Bila si ayah dah meninggal, pembahagian harta ayah pulak jelas tunjuk pilih kasih. Anak bongsu dan anak lain dapat tanah yang strategik dan banyak, manakala anak sorang ni dapat sikit saja, tu pun dalam hutan.

Tapi bila si ibu dah tua, semua anak yang dapat speciality tu buat x endah ngan si ibu. Si ibu sakit, yang kaya2 tadi semua tak mau jaga ibu, bagi alasan macam2. Yang last2 jaga? Si anak tersisih tadi. Lagi teruk, bila si ibu macam 90% possibility to go, si anak2 kaya tadi berebut nak jaga ibu tu. Seronok sungguh si ibu, anak2 kesayangan nak jaga dia akhirnya. Tapi sebenarnya- sambil menjaga sambil paksa ibu sain geran tanah untuk serah pada "anak2 kesayangan" tu.

Menangis2 si ibu memikirkan apa la salah didikan dia... habis sain, terus hantar si ibu pergi rumah anak tersisih tu. Tak call apa pun, terus bagi. Alasan beribu, terus balik. Membatu si ibu mengenang nasib dia. Si anak tersisih tu terima jugak walaupun berat, sebab dah nama ibu.. Sepanjang di rumah si anak tersisih, tak habis2 si ibu tanya "mana si Timah x mai amik aku ni..?" si anak tersisih hanya diam..

Bila si ibu meninggal akhirnya, semua anak2 pulang untuk pengebumian. Si anak2 kaya buat2 muka sedih, padahal dah puas. Tanah dah banyak dapat, duit dalam akaun bank ibu beratus2 ribu dah bedak sama banyak antara mereka. Rumah dan renovate, kereta dah baru. Tinggal la si anak tersisih tu dengan sedikit tanah dalam hutan warisan ibu dia.. Hubungan antara adik beradik? Jangan cakap la..memang musuh dalam hati, jantung, minda dan akhirat la.. Si anak tersisih redha, sebab dia tahu makna 'what comes around goes around'..dan memang terjadi pun.

Itu semua antara sedikit storyline yang kalau ada dlaam drama melayu memang aku terpacak depan tv tiap kali dia tayang. Aku tak nafikan mungkin dah ada dalam tv, tapi almost setiap kali aku bukak tv drama yang kuar drama trend family kaya di KL. Ptuih! Ok, sekarang up sikit, majoriti awek drama dah bertudung. Tapi cuma tambah tudung dan sedikit sopan kononnya 'melayu', tapi storyline mostly still the same.....hahaha.

Apapun, jangan marah ya penggemar drama melayu, hehe. Ha ini baru kritik storyline, x kritik setting dan mekap dan costume lagi..hehehe. Eh, jangan2 ni semua konspirasi illuminati Freemason apa?
p/s: apasal firefox x dapat nak kuar popup window nak letak gambar? pelik

Saturday, September 4, 2010

Happy


You made me happy.

You cheered me up.

Thank you

=)

Thursday, September 2, 2010

Perasaanku Terhadap Mereka

Before, I had never mention their name in this blog. Let alone write a special article about them.

Before, they are my life here. I cannot imagine a day without them.

Before, they are my source of happiness and inspiration. Yes they did turn my attention away from my duty, haha.


But that was before.


Now, I have to be alone for my goodness.

Now, I must focus as sharp as I can to my duty.

Now, I need to lessen the time with them.


However, I am just a human. A normal human with a normal mix of feeling. What can you expect from an emotional man like me?

Yes, I miss them. I miss the moment being with them. A lot.



"Susah untuk seorang lelaki ucapkan perkataan sayang. Dan bila dia sebutkannya, dia benar- benar memaksudkannya."


Cheers.

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka. Pandanganku. Kritikanku.

Hari ini 31 Ogos adalah hari yang bermakna buat aku dan rakan-rakanku sebab hari ini adalah hari lahir kawan aku bernama Aisyah Nazari dan juga Ameer Abdullah. Selamat hari jadi kepada mereka!!

Tapi x boleh lupa, dan tak akan lupa, bahawasanya hari ini jugak adalah hari kebebasan Malaysia tercinta. 31 Ogos 1957. Yeah, sudah genap 53 tahun Malaysia (atau Tanah Melayu masa tu) bebas dari cengkaman penjajah.

Haha..cengkaman penjajah. Kadang2 aku terasa kagum dengan listrik bahasa. Betapa cantiknya perumpamaan dan perkataan yang digunakan untuk menunjukkan maksud yang begitu mendalam.

Sempena detik menyambut merdeka jam 0000 semalam, aku sibuk menyiapkan assignment kimia alam sekitar. Dan ada bertimbun2 lagi assignment dan study yang nak kena setelkan. Yes, merdekanya. Tiba2 kat wall fb ada la sorang dua kawan yang komen kat status merdeka lebih kurang macam ni:

"merdeka? aku tak rasa apa pun"

Hm...betul. Ada sesiapa yang setuju? Ke ada yang nak bangkang?

Cuba kita ambik masa sikit, kita fikir sekejap. Masyarakat Malaysia sekarang ini merdeka-kah? Ok, aku malas nak bercerita/ berdebat pasal merdeka minda. Nanti masuk bab Illuminati, Freemason kang, panjang cerita. Silap2 Nasi Lemak Ishak yang aku suka makan tiap2 hari tu pun Freemason.

Ada nampak bentuk piramid tak?ha...

Persoalannya, generasi la ni betui2 ka depa ghasa makna merdeka ha?

Bagi pendapat aku, jujur, aku tak rasa orang2 muda sekarang merasa meaning merdeka itu, kalau ada feeling tu pun, dalam peratusan penghayatan yang sedikit.

Even diri aku sendiri, honestly cakap aku tak dapat nak menghayati rasa merdeka itu seratus peratus.

Sekarang ni bila tanya orang ramai, rasa merdeka tak? Bangga tak dengan merdeka?

"yes!!yeah saya bangga merdeka! saya bersyukur!!"

Tapi semua tu di mulut. Di hati? Minda? Sangat susah untuk kita merasa bersyukur atas sesuatu kejayaan jika kita tak melalui rasa pahit getir ketika usaha ke arah mencapai kejayaan itu. Tengok saja pada majoriti kita yang berumur 20-an ni. Lahir2 je Malaysia dah aman. Keadaan ekonomi keluarga belakang kira, itu subjektif.

Kesemua kita membesar dalam keadaan aman dan senang kan? Tak ada komunis yang tiba2 keluar dari hutan, tangkap ayah kita yang nak g kerja pastu tikam2 dia kan? Bila nak kuar main ngan kawan2 boleh terus keluar je, xda perintah berkurung kan? Kalau nak beli sayur daging ikan ke mak2 kita tak payah nak deal dengan dealer black market kan?

Kita dibesarkan dan hidup dalam kesenangan berkat kesusahan orang2 lama. Mustahil untuk kita rasa makna merdekan jika kita tidak susah bersama zaman pra merdeka dahulu. Kata lah apa pun, buatlah program apa pun, kibar lah bendera sekuat mungkin, tapi itu semua nampak 'kosong'. Plastik.

Baik, cuba tanya mamat2, brader2, awek2 yang kuar g sambut merdeka kat dataran merdeka tu. Kenapa korang kuar sambut merdeka? Antara jawapan paling kerap korang dapat, "nak sambut merdeka r bro!", "saje nak lepak ngan kawan2", "seronok, dapat tengok konsert free", "boleh usya awek hot ngan seksi". Atau yang radikal sikit, "aku nak usya couple buat projek, banyak gila bro..ko tunggu je countdown nanti..hahaha"

merdeka sebentar lagi bersama pasangan tersayang

Ok la, at least diorang memeriahkan pesta merdeka. Baik dari kosong terus dataran, ye dak?

Sekarang, tenung balik diri kita. Tak cukup tebalkah buku sejarah masa form 1,2,3,4, dan form 5 terutamanya? Kalu nak dikata subjek sejarah tak cukup fakta dan maklumat, bohong. Lengkap semua keturunan perjanjian, kajian, kronologi dan tokoh ada dalam tu. Tapi penceritaannya tak real. Tak hidup orang kata. Bayangkan macam ni, kenapa aku boleh ingat jelas kronologi Dragon Ball Z dari zaman Goku kecik sampai ke ada cucu, tapi nak ingat kronologi Melaka dijajah cukup susah?

Mungkin agak radikal perbandingannya, tapi itulah kebenaran. Biarpun ia sepahit hempedu, tapi telan juga.

Dari semua point2 ni, ada satu cara untuk menambahkan level kesyukuran kita sebagai rakyat malaysia yang merdeka. Caranya? Learn your history, others history. Haha, sejarah lagi tu der. Buku teks mungkin (pasti rasanya) membosankan, tapi cari la medium lain. Movie merdeka sekarang banyak. Internet sekarang macam minum air je, bersepah ada entry2 menarik pasal sejarah.

Kalau rasa tak cukup, cuba belajar sejarah dunia pulak. Tengok balik zaman perang dunia dulu. Seriously, kalau korang baca, tengok, tahu sejarah WWII, insyaallah bertambah la penghayatan merdeka korang, Biarpun sedikit, tapi ada juga penambahan.

Sekarang aku nak tanya soalan general knowledge, korang tahu tak waktu WWII dulu ada dua pihak- allies and evil axis? Sapa dalam allies dan sapa dalam evil axis? Korang tahu tak German under Hitler dulu niat utama dia apa? Korang tahu tak Hitler dulu juga mencerobohi, menyerang dan membunuh jutaan penduduk Russia, Poland, France, England dan American (dan banyak lagi, aku tak ingat)? Bukan sekadar bunuh Yahudi sahaja?

bayangkan mamat itu adalah kamu, abang kamu, ayah kamu atau bf kamu

Korang tahu secara detail apa penjajah2 (Jepun, Germany) buat kat orang awam dengan POW? Korang tahu macam mana life civilian masa perang dulu? Korang tahu askar yang pergi perang macam mana hell-nya keadaan battlefield tu? Dalam buku sejarah tak cerita der..kalau cerita nanti susah kena bangkang brutal dan irrelevant to kids. Sumpah. Nak tahu sikit? Klik sini, sini dan sini.

Dah baca link tu? Sebab tu kalau korang tengok dokumentari, nenek2, datuk2 tua menangis kalau suruh diorang recall balik hidup zaman perang. Haha, kalau Jepun tak menyerah kalah, atau at least lambat surrender setahun dua, nescaya takde orang Cina kat Malaysia ni.

Sekarang ni mesti ramai yang sangkal balik- apa rasional tengok movie2 perang yang kononnya dakyah American ni? Apa untungnya tahu sejarah WWII bahagian Europe ni? Haha, senang je. Sebab kita semua manusia. Apa yang dah jadi pada mereka, tak mustahil jadi pada kita.

Lagipun, bila tengok movie2 tu, bila dah tahu sejarah2 ni sikit2 at least korang boleh kata camni: "oh dahsyatnya..", "ya Allah lindungilah Malaysia dari benda2 macam tu..", "Aku bersyukur Malaysia sekarang tak macam tu". Ha tengok, at least dah tambah sikit meter pengertian merdeka tu. Biarlah sedikit, asalkan tidak kosong...

pernah tertanya tak apa perasaan Tunku waktu ni?

...

Aku bukannya pejuang kenegaraan Malaysia. Aku bukannya nak mendabik dada mengaku "aku penuh dengan penghayatan merdeka!!" Sekali lagi aku mengaku, aku juga tak dapat sangat makna penghayatan merdeka. Tapi sekurang- kurangnya aku ada idea apa akan jadi kalau Malaysia diserang kembali. Sekurang-kurangnya aku ada rasa bersyukur hidup di Malaysia ini, zaman ini.

Aku cuma ingin berkongsi pendapat saja. Tidak semua yang aku katakan boleh diambil sebagai tepat dan sahih. Kebanyakannya bersifat subjektif. Kalau ada salah dan silap, aku mohon maaf.

Kalau ada komen, sangat dialu- alukan.


p/s: post paling panjang takat ni. memang khusyuk.

Sunday, August 29, 2010

Hero-Ku

Semalam buat post pasal heroine-heroine ku, terasa macam kembali ke zaman muda2 dulu. Zaman main game tanpa memikirkan sangat assignment dan tugasan.

Fuh...cepat benar masa berlalu. Betul lah apa yang Prof Yang Farina kata, "Time is relative. It depends on your age. The older you get, the faster you'll feel. Why? 3 years for a 6 years old boy is half of his life. Meanwhile 3 years of a 21 years old boy is merely 1/7 of his life"

jangan buang masa, tu penting sekali

Faham? Ke tak faham?

Ok, nak sambung pasal watak2 game favourite aku. Semalam cerita pasal heroine, kali ni pasal hero pulak. Sebab ada sorang kawan tu dia buat request untuk laki pulak, maka bertambah rajin la aku nak buat review sementara menunggu waktu bebuka ni.

Kriteria pemarkahan masih sama macam dulu. Tak payah cakap banyak, ini senarainya!!

1. James Sunderland (Silent Hill 2)

Masih lagi watak dari game Silent Hill 2 yang terlintas kat kepala aku 1st.. Sebab? James ni seorang yang real hero dari kalangan orang biasa. Tak ada skill lawan, tak ada ability lompat jauh/ tinggi 5 meter pun. Tapi characteristics dia banyak. Berani, penyayang, bodoh pun ada..haha!! Tapi dia mampu untuk capai apa yang dia mahu. Dan dia ada konflik drama (berkait rapat ngan Maria semalam) dalam game ni. Pempuan mesti suka.

Metr suka: 10/10


2. Prince Dastan (Prince of Persia- The Warrior Within)

The best prince among the series. No nonsense punya hero. Niat hanya satu: nak perbetulkan timeline fate yang dia ubah. Sapa kacau, pancung. Brutal punya hero. Hensem?hm..x sangat. Tapi lebih kepada tough hero. Pandai lompat2 kat dinding, wall running..tengok muka pun dah tau, lebih maskulin la senang crita.

Meter suka: 9.5/10



3. Chris Redfield (Resident Evil 5)

Si macho, kacak, tough, kuat, bergaya, bijak didampingi seorang awek hot (Sheva Alomar) sambil menembak2 kepala zombie. Memang style. Kalau korang main game ni, memang korang nampak betapa composenya mamat ni. Well, game kan. Tapi aku jeles ngan ke-tough-an dia. Dan awek sebelah dia.

Meter suka: 9.5/10


4. Dante & Virgil (Devil May Cry 3)

Cerita antara rivalry dua beradik. Dante si adik kembar (baju merah) lebih berpihak pada manusia manakala si abang kembar Virgil (baju biru) pula memihak pada demon. Oh lupa, mereka berdua adik beradik hasil dari ayah demon, mak manusia. So, memang diorang 2 cekap gila2 main pedang, pistol, lompat2 tinggi. Tak pecaya? cari trailer DMC 3 dalam you tube.

Meter suka: 9.0/10


5. Hworang (Tekken 3,4,5)

Si kacak dari Korea ni boleh dikatakan capai tahap PhD dalam TaeKwondo. Dia punya skill tendang memang maut punya..kalau dalam Tekken, kombo dia lah antara kombo paling lawa dan kuat. Sekali kena mau 3/4 nyawa hilang. Bila main Tekken adik aku pakai mamat ni, aku pakai Xiaoyou. Ingat lagi sampai sekarang kombo2 dia.

Meter Suka: tak suka sangat sebab asyik kena kombo sampai melayang, tapi..boleh la 8/10


Sebenarnya banyak lagi hero2 laki game yang aku suka, yang hensem, yang macho. Tapi penat la nak tulis semua. Mungkin kalau rajin tulis lagi.

Camne? Ada komen?


Saturday, August 28, 2010

Punish Me!!

Oh no. I had betrayed my words. My own oaths. So much of the early promises, went AWOL halfway.

I had failed myself.

But I'm lucky, there's still time.

Hopefully.

Dear God..please, forgive my sins.. rejuvenate and revitalise this frail human again. You are my only hope, then only it came to me.


Mistakes are made. I'm just a human..

Heroine Ku

Yeeeeeeehaa~~~kali ni mood gatai terbangkit sekejap. Bulan puasa bulan mulia, tapi manusia tetap manusia. Tetap ada nafsu suka dan x suka. Jangan nak jadi divine soul pulak, nak nasihat aku kata tak baik la bulan2 posa camni, dosa la. Arrhh, i am no angel, and neither do you.

Baiklah!!

Kembali kepada niat asal kali ini. Korang pernah main game tak? Bukan main congkak, main tengteng ke~~tapi video games. Ala..paling kurang Mario pun jadila zaman kecik2 dulu. Kalau macam Mario, bila habis satu stage akan jumpa puteri yang kononnya nak diselamatkan tu betul tak? Tapi selalu sangat bila dah sampai akan kuar ayat "The princess is in another castle!"

sesungguhnya sabar itu sebahagian dari iman

=============================================

Pastu konpem korang dengan sabarnya sambung main lagi. Sambung dan sambung dan sambung sampai infinity kot? Haha...

Ok, main point aku nak kata adalah!! dalam banyak2 game yang korang dah main, siapa watak pmpuan yang korang ingat/ minat sampai sekarang? Yang lepas main korang teringat2, boleh kata meresap masuk dalam jiwa lah?

Jap, Princess dalam Mario tu ada orang pilih ke?

Aku dah banyak gila game aku main selama 16 tahun aku berkecimpung dalam dunia game ni. Dari sekuno- kuno game tape sampai la ke new-generation games skarang ni. Dari Mario, Bomber Man, Battle Tank sampai la ke Modern Warfare, Red Alert 3 dan Assasins Creed II.

Bagi aku, banyak game2 yang watak dia "hidup". Kalau dalam konteks movie, lakonan dan background character cukup padu. Tak lupa juga kecantikan/kecomelan/keayuan/keseksian watak2 itu. So, kat bawah ni aku listkan beberapa watak2 pmpuan dalam game2 yang aku suka~~

1.Maria (Silent Hill 2)

Ni lah awek paling aku simpati dan sayang antara semua awek2 game. Sebab? Korang kena main Silent Hill 2 sampai habis baru boleh faham. Keyword dia- awek ni rasa lost, unloved, not knowing her main reason to be there, and being neclected again and again by the main character. Nak tahu lebih kena main game ni..konpem korang rasa apa yang aku rasa!!

Meter suka: 10/10


2. Claire Redfield (Resident Evil 2)

Minah ni dalam game Resident Evil 2 dia g Racoon City untuk cari abang dia yang hilang dalam satu misi sulit. So, nak taknak kena lawan zombie2 gila lah. Watak dia macam pmpuan yang sopan dan baik hati. Cakap dengan karakter lain pun baik2, jumpa budak kecik peluk dan jaga budak tu..memang kakak mithali ah.

Meter suka: 9/10



3.Manon (Medal of Honor Underground)

Battle Hardened woman. Manon ni special agent oleh France Resistance zaman WWII. Dia selaku seorang yang patriotik dan berani mati, menggalas beban negara dengan ambik berpuluh2 mission gila. Seludup masuk weapon, ambush camp Jerman sorang2..menyamar jadi photographer masuk headquarter Jerman..memang berani. Tak nampak muka dia pun sepanjang main, tapi boleh rasa aura macho dia.

Meter suka: 8.5/10


4. Violet Summer (Velvet Assasin)

Function dia lebih kurang sama dengan Manon kat atas, cuma dia lebih "ninja". Nama pun dah assassin, kerja dia bunuh orang tanpa diketahui. Cuma kali ni dia agent rahsia British. Menyeludup, potong leher dari belakang, main aci sembunyi, menyamar jadi SS woman officer pun dah buat. Satu lagi sebab aku suka: mata dia lawa. Selain dari dia hot.

Meter suka: 8.5/10


5. Ling Xiaoyu (Tekken 3-4-5)

Amoi ni best sebab dia lincah, rasanya watak paling lincah kot dalam Tekken 3-4-5 yang aku main. Story character dia biasa2 ja (game fighting..nak drama apa sangat). Tapi dia comel. Characteristics dia yang macam budak sekolah dan selalu buat perangai cute plus wajah dia yang memang cute membuatkan aku lagi seronok nak pakai dia bila main Tekken lawan adik aku.

Meter suka: 8/10



Ok nr 6....nanti lah kalau rajin. Penat dah typing. Korang ada bantahan? Atau nak share watak faveret korang? Tolong jangan kata Princess dalam Mario tu..

Friday, August 27, 2010

Apa Beza Mereka?

Tiap2 hari kita tengok berita tv3 bahagian dunia, mesti ada berita pasal perang. Ok, memang bukan perang yang officially declared, tapi at least macam perang antara puak2 Islam kat Afghanistan, perang antara Palestin- Israel (tu dikira perang ke?)

kalau ada Son Goku, mampos tank tu kena fire dengan Kamehameha

...rasanya dunia ni akan selamanya sakit dengan peperangan yang tak sudah. Dari seawal- awal zaman Habil dan Qabil hinggalah abad ke-21 ni. Kenapa manusia berperang? Sebab agama? Sebab kekayaan? Sebab dendam peribadi? Sebab kuasa? Aku taknak bukak cerita bab tu. Pergilah baca buku2 sejarah kat library.

Tapi pernah tak korang terfikir, apa sebenarnya tujuan askar2 pergi berperang? Ambil contoh, ingat lagi Perang Dunia ke-2? Perang antara Allied dengan Evil Axis?

Sekarang ni, persoalannya: apa persamaan antara mereka?

German soldiers


russian soldier


the Emperor soldier


american troops


Bukan sama uniform, bahasa atau ideologi. Tapi satu persamaan: mereka pergi berperang atas dasar tugas. It is their duty to serve their country. Dengan kata lain, it is a call of duty. Familiar? mesti ko pernah main game Call Of Duty kan? Haha, layan gila game tu.


sesiapa yang dah main COD4 and above mesti kenal pakcik ni


Mereka yang pergi berperang mengangkat senjata itu, kebanyakan dari mereka xda matlamat- vision yang jelas kenapa mereka ikut berperang. Ya, general2, pemimpin tertinggi memang jelas visi dan matlamat.

Tetapi mereka yang di medan perang? Ko ingat dalam berjuta2 infantry yang g perang tu, semua clear ke reason kenapa perang tu perlu? Bila berdepan enemy, tak kisah sapa pun musuh tu. Siapa nama? apa pekerjaan sebelum ni? dah kawin ke belum? anak kat rumah macamana?...abaikan. Target sighted, target lock, shoot, target down.

Satu benda yang diorang pegang- it is my duty. Dan tak lupa satu valid universal reason, I have to survive. Kill- or be killed. Tak ada rasa dendam antara Makarov dengan Heinrich. Tak ada solid reason kenapa Yamato tembak kepala Michael.

Aku ingat lagi satu buku sejarah perang dunia kedua yang aku baca dulu kat umah. Ada satu artikel tu best. Tak ingat sangat la spesifik isi dia..gila la kalau aku ingat lagi. Tapi lebih kurang macamni ar isi dia.

Ada satu interview dengan sorang veteran US army zaman WWII. Beliau menceritakan satu pengalaman menarik waktu beliau tengah jaga battlefront against German Nazis.

"Waktu tu perang berlanjutan sampai ke Christmas. Oleh kerana kedua2 pihak sudah jelas letih dan ramai askar yang moral down, maka persetujuan dicapai. Perang akan bercuti selama 3 (x ingat sebenarnya-3 ke 4 ke seminggu) hari. Tapi askar2 tak boleh balik rumah. Kami masih kena hold line kami."

" So, dalam jarak 100 meter lebih ke depan pulak adalah Nazis. Jadi, masa cuti 3 hari tu, kami bersembang bersama, share rokok sekali, compare gambar2 isteri kami dan cerita pasal anak2 kami. Malah, kami siap main bola sepak lagi. Keputusan? kami menang 3-2. Tamat saja tempoh cuti itu, perang disambungkan. Kawan baik dalam tempoh 3 hari telah menjadi musuh yang sentiasa target kepala kamu...peperangan, memang gila, memang neraka"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails