Friday, May 10, 2013

The One Thing Malaysian Don't Like To Hear Now


Aku percaya ramai yang sudah alert dengan isu panas sekarang ni.

Aku percaya ramai yang sudah baca cover depan Utusan dan Kosmo hari Isnin lepas.

Aku percaya ramai yang sudah suarakan pendapatnya di FB mahupun Twitter milik masing2.

Kali ini aku ingin beri pendapat pula.

BN menang, tetapi menang mudah. Menang mudah tu sebenarnya adalah menang tipis. Menang tak macho. PR pulak kalah. Kalah yang tak lah teruk sangat. In fact, result dia menaik dan makin menaik dari 1999-2004-2008 hingga lah 2013. Jadi, PR patut senyum bangga dan work hard untuk GE 14 nanti. Lagi sikit saja kamu nak menang.

Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Anwar meroyan teruk kata GE kali ni tak telus. Ada penipuan. Ada Bangla. Ada blackout. Ada undi berkali2. Ada (fill in the blanks). Ironinya, di masa Anwar bertempik di Stadium Kelana Jaya pada hari Rabu malam Khamis, Lim Guan Eng sudah angkat sumpah jadi CM Penang. Ahmad Nor Yakcop sudah angkat sumpah jadi CM Kelantan. DAP dan PAS dah ambik kerusi dan masuk ofis masing2. Anwar sorang saja yang meroyan teruk. Ini namanya delusion. Tak nak mengaku kalah.

Atau mungkin sekali Anwar sedar yang nyawa politknya sudah hampir tamat? Maka by hook or by crook, INI KALILAH? Haha.

Apapun, PR menang banyak kerana salah satu faktornya masyarakat Cina sudah nyatakan isi hati mereka- mereka mahupun DAP berbanding. MCA-Gerakan. Mereka lebih percaya pada PR berbanding BN. Mereka lebih percaya pada Anwar Ibrahim berbanding Najib. Mereka katakan yang BN sudah corrupt to the core, BN tindas masyarakat Cina, BN tak pandai tadbir negara, masyarakat Cina di bawah pemerintahan BN adalah 2nd class citizens. Jadi, mereka pilih pada DAP yang kononnya lebih adil-inklusif-tidak kenal bangsa-telus-demokrasi. Tak apa, itu hak mereka. 

Tapi sekarang mereka marah benar dengan Najib bilamana Najib sebut perkataan terma 'Chinese Tsunami' yang mana cumalah merujuk pada masyarakat Cina sudah pindah sokongan dari BN kepada DAP secara total. Is that a problem? Yes, according to them. Tapi sebelum2 ini pun sejak dari 2008 lagi DAP dan penyokong2nya lantang menyebut yang mereka akan lakukan Chinese Tsunami yang lebih dahsyat berbanding Indian Tsunami pada GE12. So maksud mereka...kalau Najib sebut benda tu-salah, DAP sebut benda tu-betul? 

Kemudian Utusan dengan garangnya letak headline 'Apa Lagi Cina Mahu?'. Saya sendiri terkejut dengan kenyataan itu. Bagi saya, ianya terlalu direct dan public (biarpun betul.) Kita kena paham, kenapa Najib wajahnya begitu sedih-sugul-kecewa pada waktu ucapan kemenangan BN malam result pilihanraya itu. Kena paham, bahawa Najib adalah satu2nya PM yang benar2 berlembut dan melayan kehendak masyarakat Cina. SJK baru, naikkan jumlah bantuan kewangan pada SJK, bina Universiti baru, beri donations berkali2, berjumpa dengan Dong Zong (chinese education group), mengiktiraf sijil peperiksaan luaran China untuk pelajar Cina di Malaysia, dan berbagai2 lagi. 

Apabila jentera BN buat lawatan ke kawasan Cina, buat ceramah mega, buat dinner mega, sambutan yang diberi oleh masyarakat Cina adalah sangat menggalakkan. Dari gambar2 yang ada memang tunjuk fullhouse. Najib pun berkali2 kata pada media yang dia yakin sokongan masyarakat Cina sudah kembali sikit demi sikit pada BN. So when the result was out and masyarakat Cina clearly voted DAP (BN got 5% of Chinese votes), mana mungkin Najib tak terasa marah dan tertipu?

Analogi mudah. You kenal sorang gadis comel ni. Nak tekel dia, nak kawin dengan dia. Buat macam2. Belanja makan, jaga hati dia, mesej/kol selalu, bagi hadiah birthday/valentines day, tengok wayang, even pergi dinner kat rumah dia. Gadis tu pun bagi sign yang positif. Tiba2 next 5 years dia kata ada laki lain dah tawan hati dia. Mampukah anda tersenyum lebar kata 'tak apa'?

Start dari paper Utusan punya stinging comment tu lah, keluar habis aura racism di dunia maya...In one PC by Najib, he once was asked about Utusan's 'Apa Lagi Cina Mahu?', and guess what Najib said? 

"You cuma attack Utusan...pernahkan you tengok apa yang suratkhabar2 Cina tulis sebelum ini?"

Start dari situ, paper-media Cina mula melabel Najib/BN sebagai rasis. Di Facebook pula banyak kawan2 saya yang share messages of  'Say No To Racism'. Bersungguh-sungguh nak sampaikan mesej yang mereka ni menolak racism, yang mereka sayang pada bangsa lain. Benda ni bagus...saya tak nafikan. Tapi apa yang buatkan saya lagi sedih dan kecewa adalah pabila seorang Melayu mengajak Melayu lain untuk bersatu, terus another Melayu akan label Melayu tadi tu sebagai rasis dan cuba nak lagakan Melayu dan Cina. This...is madness. What's the problem with a Malay inviting his Malay brothers to unite? It's not like he's asking for unity then go to kedai cina and pukul semua Cina situ? Ni apa masalah dengan depa ni? (Clue- yang marah2 dan menentang seruan berpadu tu adalah mereka yang profile picture warna hitam)

Sekarang ni paper english chinese owned dan DAP leaders mula lembutkan sikit suara. Mula mintak national reconciliation, mula mintak government agar tak lupakan suara Cina, mula letak poster DAP 'Kami bukan Anti Melayu, kami anti Rasuah'. Macam2. Desakan untuk Utusan (baca- Melayu) minta maaf tidak pernah henti. Tapi mari kita berfikir sejenak.

Dalam sehari dua keluar result GE13, tersebar 2 keping gambar pelajar2 Cina Malaysia di Taiwan yang terbalikkan Jalur Gemilang. Satu daripadanya siap tunjuk middle finger lagi. Did they said anything?

Sepanjang GE, ada banyak kes di mana brader2 Cina ni maki2 (dalam bahasa Mandarin ya tuan2) pengundi lain dan tuduh mereka sebagai Bangla walhal mereka adalah Malaysian. Did they said anything?

Dulu, ada seorang brader Cina buat lagu negaraku yang dalamnya penuh kutukan dan penghinaan pada Melayu-Islam-Raja-Negara. Did they said anything?

Not to say the things you will encounter when applying for jobs and when you work in a multiracial company.

Now is the Twitter age. Ok guys, go there and search #StopRacism. Browse the tweets from 6th May till now. Look at the bigger picture. Think, and see it yourself.

It looks like orang kita yang bersemangat lebih. Padahal secara amnya, seorang student universiti bangsa Melayu akan ada kurang dari 10 kawan bangsa Cina di FB (and vice versa). In real life lagi lah berkurang. Melepak bersama tu hampir zero chance. You can't even read their writings...Yet we champion this cause bagai nak rak malah menghentam orang kita sendiri. Betul lah apa yang PakSyed katakan dalam bukunya To Digress A Little, "Malay people are the most hospitable race in the whole world. There's no other races in the world that can be as accommodating as the Malay".

Benarlah apa yang Tun Mahathir kata, "Melayu Mudah Lupa".

Selama ni Melayu banyak berlembut. Sekarang sudah tiba masanya untuk bertegas sikit. Bertegas saja, bukan berkeras. Bukannya bertumbuk, bukannya mengamuk. Ramai orang terlalu mudah salah paham. Bila diminta bertegas terus dilabel sebagai nak attack bangsa lain. Ini salah. So far Najib had shown his 'bertegas' once and that is a good sign. If they accuse us of racist and tak respect orang lain, please ask them to reflect first. Jangan asyik hentam side sini saja, side sana nobody give a damn try to look.

Nobody in his wise mind would want racial fights to happen here in Malaysia. We all love to live peacefully with each other. Respect each other and don't poke here and there. Respect each other. Jangan ganggu hidup orang lain. Is it too much to ask? I don't think so. My view on racial harmony had never changed- to start real (not frabicated macam dalam iklan2 petronas) racial harmony we should start at school level. Tutup semua sekolah SJKC SJKT dan di SK pula wajibkan pengajian bahasa Mandarin dan Tamil untuk semua student. Let the children mix and interact with each other from the early age. Kalau dah besar baru nak kenal bangsa lain, dah terlambat. Masing2 dah jadi alien lain2 species.

Well, ini cumalah pendapat aku saja. Kamu mungkin tak bersetuju dengan tulisan ini tapi tiada masalah. Aku cuma menulis apa yang terbuku di hati. Ingat pada lirik lagu Racial Hatred, ia tulis benda yang benar. Tapi sometimes things are not as simple as that. We always have to be cautious and keep an eye on everything.


Racial hatred everywhere
Lives are threatened and live in fear
Some people just don't care
See destruction and despair

Don't you know you're just the same
You're living in the same game
There's nothing to judge by the colour
And nothing to win by hating each other

So yellow brown black and white
Stop racial hatred and start to unite

Unite.





Monday, May 6, 2013

Delusion of Pakatan Rakyat Supporters.


Mother of All Battle 


Survivor paling power dalam politik Malaysia


Entry aku kali ini akan buatkan fans Pakatan Rakyat (PR) melompat marah, melambung serban dan mungkin berkerut2 dahi. Tiada masalah, kerana memang aku terasa begitu terpanggil untuk tuliskan apa yang aku rasa tentang sikap PR fans untuk kali ini.

In short, aku boleh katakan yang fans PR ni rata-ratanya delusional. Now, apa itu delusional?Well, penjelasan mudahnya adalah dalam keadaan khayalan. Bermimpi. Berangan. Kenapa aku rasakan begitu? Sebabnya mudah- I see them displaying the delusion symptoms.

Malam semalam result Pilihanraya 2013 sudah keluar. Semua orang menunggu-nunggu GE13 ini. Katanya, the mother of all GE. Betul dan aku bersetuju. Sebabnya mudah, kita tengok pada sejarah 2 pilihanraya yang lepas. 2004, BN menang besar dan bentuk kerajaan 2/3. Dalam 5 tahun BN under PakLah telah tido nyenyak dan banyak kelemahan/corruption/pembaziran berlaku. Tahun 2008 orang BN sendiri sabotaj parti untuk jatuhkan PakLah. PR betul2 hampir menang Malaysia. BN di ambang kematian. Najib ambik alih BN dari PakLah dengan tugas yang super heavy. So kali ni orang nak tengok adakah BN akan tumbang atau PR akan kempunan lagi.

And the result shows that BN kekal berkuasa manakala PR kekal menjadi pembangkang. Final result adalah BN menang 133 kerusi parlimen manakala PR menang 89. 


"Aku Tak Percaya!"

Tapi...tapi...apa yang buat aku rasa sangat shocking, sangat unbelievable pada hasil result Pilihanraya ni adalah fans itu sendiri. Mereka terlalu kronik dalam denial state. Delusion. Deluded. Khayal dalam dunia sendiri. Mereka yakin 190% yang mereka akan menang dan BN akan bungkus. 

Mereka tak dapat terima kenyataan.

Mereka terus keluarkan bermacam-macam teori untuk salahkan sistem dan SPR. Even sebelum mula mengundi pun dah ada kontroversi. Ada dengar2 kata Bangla satu bas pergi mengundi. Ada kata dakwat tu sekali gosok dah hilang. Ada kata polis bawak kotak undi baru masuk ke tempat mengundi. Ada kata blackout terjadi dan tiba2 muncul satu kotak undi extra berisi undi2 pangkah calon BN. 

Macam dengar cerita thriller pulak.

Bagi aku, benda ni kita kena tengok dan nilai secara rasional. Gambar2 bangla yang mereka share di FB tu, adakah anda pasti kesahihan yang mereka memang bangla yang dimaksudkan? Are you sure? Yang kotak undi boleh tiba2 extra 1 tu, anda pasti kah? Anda ada bukti? Dah lapor pada polis belum? Ok nanti you kata Polis tu BN punya...



 
 Mahathir the Zalim pun enjoy jugak dakwat biru ni.


Aku rasa ramai yang tak tahu akan betapa renyah-nya kerja SPR ni time mengira undi. Ini adalah penjelasan dari abang aku sendiri yang jadi agen kira undi pada PRU kali ini. Korang baca dan nilaikan...



"naik gatai pala tengok org duk ckp,tmpat kira undi blackout, pastu masuk peti undi baru, then recount, mnang ke pihak satu lagi...

kalu sapa2 yg pnah jadi kerani spr, mesti tau..it is IMPOSSIBLE for that such thing to happen...hampa tau x, semasa duk mengira tu, semua pintu kunci, guarded by police...hanya ada polis, petugas spr, dan jga AGEN PARTI POLITIK...agen setiap parti politik..agen parti politik tu sangat peka, kalau silap sket, dia akn agkat tgn, mnta bt balik..even, peti undi mesti brada di dpn diorang...peti undi tu, tepat pukul lima seal trus..nk buka, dpn depa..mnta persetujuan depa..kira satu persatu..sehelai2...pastu,bila dh siap, seal balik...depan diorng gak..persetujuan depa gak...then antar pi pusat pngumpulan, polis escort, naik keta sekali n ketua kerani mengundi. 

so, klu guna logik akal yg boleh berfikir,bygkn klu tiba2 brtmbah peti undi..then nk recount, depa tu tgk saja ka?depa tak inquiry? yg paling melenting tau sapa?kerani mngira la..bertambah keja depa...hahhahaa...berdenyut kpala.."


Untuk wujudkan satu kotak undi secara magik selepas blackout tu, almost impossible tanpa kedua2 pihak wakil parti politik 'tak nampak'. Okay la if it was indeed true, only one seat that was widely believed to be marred by this incident. Then you act like it's the end of the world? Wow.
Be cool lah ok?



Pengundi Atas Pagar

Sedarkah mereka bahawa performance PR kali ni sebenarnya sangat strong. Dari 222 kerusi Parlimen, hanya 133 yang BN menang. PR menang 89 membuatkan BN gagal control 2/3 majoriti parlimen. Pada pilihan raya 2004 PR menang 20 lebih saja, 2008 PR menang 81 dan sekarang dah jadi 89. It's a damn good improvement by PR team. Ada mereka kata BN manipulate SPR untuk menangkan BN. Bagi aku tu bullshit. Kalau BN control SPR, kenapa perlu dia menangkan sikit saja? Kenapa menang tipis? Kenapa tak kill off semua (atau some) top guns PR macam Anwar, Izzah, Hadi, Nik Aziz, Rafizi, Azmin, Guan Eng, Kit Siang? Why not BN make life easier for themselves if indeed BN control the election? Kenapa BN bodoh sangat nak susah2 struggle lepas ni hadapi pembangkang yang lagi vokal?
.
Untuk PR supporters sekalian, hear this. Pernah dengar terma Silent Majority? Pernah? Bagus. Now, result pilihanraya kali ni adalah perfect example untuk faham the power of Silent Majority. Guys, korang fans PR memang superb. Rajin buat macam2. Boleh 4,5 kali berdemo tengah KL dengan Bersih la, HKL la, Himpunan Hijau la, PTPTN la, macam2. Korang boleh buat flashmob merata2 dengan bebas dan lantang, siap boleh gaduh bertumbuk dengan brader2 BN pulak tu. Korang dalam FB memang lantang share/tulis/post benda2 yang kritik kerajaan dan UMNO. Korang memang superb.

Even bila time mengundi, korang memang banyak yang bawak bendera dan ikat pada kereta masing2. Bendera BN? Boleh bilang sebelah jari saja.

Tapi untuk korang anggap yang korang dah jadi majoriti kerana korang 'vocal', korang dah silap. Yang bising tak semestinya majoriti. Sama seperti di sekolah, yang bising dan banyak kerenah adalah geng2 budak nakal yang paling banyak pun dalam 20-30 orang. Yang senyap dan tak amik port? 60-70 orang lagi. 

Bagi aku, PR banyak buat benda yang merosakkan reputasi mereka sendiri be it secara sedar mahupun tidak. Contoh, himpunan demonstrasi. Bersih yang ada sampai 3.0 tu, memang ramai sampai 70-80k orang yang hadir. Tapi anda kena ingat, majoriti nya bukan orang KL pun. Why? Kalau majoriti orang KL, maka jumlah orang Cina akan jadi lebih tinggi sepatutnya. Dan juga, Bersih tu lebih kepada korang syok sendiri. Rosak sana sini, kereta terbalik, huru hara, mati pun ada. Kamu ingat yang neutral suka dengan semua ni? Ya, korang ramai sampai 80k, tapi yang tak datang dan hanya tengok kot FB? Berjuta-juta. Dari berjuta2 tu, yang atas pagar mungkin half of it. There you go, losing out the hearts of setengah juta individu atas pagar atas tindakan korang sendiri.


 
Jutaan lain hanya menggelengkan kepala


Then korang PR banyak bergaduh sesama sendiri. PKR dan PAS bergaduh, PAS dan DAP non-stop main tarik tali. Kamu rasa yang atas pagar akan percaya pada leaders kamu untuk pegang negara kalau sesama sendiri peringkat pembangkang pun dah tikam2/tarik2/kutuk2 sama sendiri? Worst, Khalid Ibrahim sendiri kata "manifesto bukan janji". Mampus, itu betul2 dah sembelih leher sendiri. Maknanya, segala macam yang PR akan katakan dan janjikan di masa depan adalah kata2 kosong saja? Again, you lose the neutral voters.

Bagi aku, yang banyak mengundi BN adalah pengundi atas pagar. Mereka ini adalah mereka yang tak mahu dikaitkan dengan mana2 kegiatan/dunya politik tetapi mereka tetap akan mengundi untuk masa depan mereka dan anak cucu mereka. Golongan ini hanya mahukan hidup yang selesa, aman, tiada huru hara dan tiada gangguan luar. They just want to live a normal life. And here's where Najib had taken one very advantageus action- gunakan tema "Peace, Stability and Prosperity" sebagai tagline BN.


The Revolution Had Failed 

Now at the end everything is over. Undi pun sudah, maki2 pun sudah, label racist pun sudah. My friends, bagi aku la, kalau kita nyatakan apa yang nyata dan benar, kalau kita nyatakan statistik, kita bukannya rasis. Tapi apa boleh buat, dengan menyatakan apa yang benar pun kita disebut sebagai rasis. Banyak benda yang aku ingin nyatakan tentang DAP. Banyak lagi benda "behind the scene" yang aku risaukan tapi cukuplah takat ni. Dah terlalu panjang entry kali ini. Untuk extra, korang baca yang ni, lagi direct huraian pasal PRU13 ni.



For conclusion, this win by BN is not a win that Najib can enjoy much. He himself projected the face like thunder during the press conference just after BN win. He knows this country is getting more and more polarized racially. It's a danger. Helen Ang, Outsyed the box, Mahathir, Tun Daim all had warned about this before. Now it had happened. We could only hope for the best. Untuk Pakatan, korang ada peluang yang sangat besar pada 2008 dulu, tapi korang waste it totally. Anwar Ibrahim just cannot stop from politics.
Aku dah letih dalam 2,3 hari ni. Nak muak dengan poltik overdose hari2. Let's we all forget about politics and focus our energy on our lives okay? Let's contribute to the nation's building. Let's cari makan sama2, tak mau demo2 ok?
And about racism...i give you this song to ponder. Very direct and catchy song, haha.
*ACAB ada 2 lagu lain yang super sesuai dengan korang punya 'perjuangan'. Carilah, best wo*




Friday, April 19, 2013

The Trouble of English


Kalau kita tanya siapa2 pun soalan ini, "Apa benda yang penting bila nak masuk alam kerja?", jawapan yang paling penting nr 1 akan kita terima adalah,

"English. Boleh cakap english".

Before this, I don't take that things seriously. I know it's important but i don't feel it by myself. However the perception had changed since the last 3 days at the CareerExpo in UKM. I went there for a chance to experience potential interviews and have a look at various companies and their presentations to the public.

What I experienced was revealing- each and everyone of the company's representatives (ada booths masing2) speak English. Doesn't matter if the representative is a Malay, if he is speaking to another Malay or whatever, they all speak English. Fluent. And they expect us to answer in English too.

Saya boleh bercakap English, tapi basic simple English saja dan bukan pada speed seperti debater. More like...Anwar Ibrahim when he try to answer questions in English. That's my English level. With that I consider myself as 'lucky' because at least I can speak-ask-answer-joke in English. 

But I believe many others are not so fond and comfortable with English.

One simple incident here. There at the CareerExpo saya nampak sekumpulan gadis Melayu alim2 bertudung labuh. Dalam 4,5 orang jalan2 pusing booths yang ada. Mereka akan berhenti di mana2 booth yang berkenan dan cuba tanya. Then the representative will release a barrage of English sentences. I can see clearly the blank-hard to catch up facial expressions from the gadis2. Just as the man finished talking, the gadis2 will say thank you and walk away. NO FURTHER QUESTIONS. Same situations when they go to another 2, 3 booths. 

Another incident. Semester ini saya ambil Bahasa Cina Asas 1. Dalam kelas tu semua student adalah Melayu kecuali sorang Sarawakian yang saya tak pasti bangsa apa. Anyway, my colleague sitting beside me is a male. Our lecturer (he's a Chinese, Malaysian) speaks English all the time in the class. Explains in English, give examples in English and even spew some jokes in English. Okay, my friend beside me always, always, always seems lost everytime Mr. Tng explain the words-sentences-rules. After Mr Tng finish talking, my friend beside me will ask me "eh ni maksud dia apa? Eh ni boleh pakai tak? Eh tadi dia kata apa?" In other words, dia macam betul2 lost dan tak paham apa pun yang Mr. Tng sampaikan. Either that or he really didn't pay any attention during class.

Now I had only finished chapter 3 of a book called To Digress A Little. The author is a famous (amongst BN-serious blogger-alim guys) blogger, a successful Malay. His ideas are good but rather controversial to average Muslim/Malay.  Ok back to that chapter 3: Gentrification of Kuala Lumpur?

Honestly i don't feel good after reading it. It is a pure criticizing article written to make Malay people insaf dan sedar akan diri mereka. In that chapter he give his views about the 'gentrification' of Kuala Lumpur done by non-Malay. Sebenarnya apa yang dia cerita tu adalah sama konsep dengan apa yang Tun Mahathir tulis dalam buku The Malay Dilemma tahun 1970 dulu. Survivality of Malay people...terlalu bergantung pada kerajaan....tak amik 'tongkat' yang diberi untuk kumpul duit beli 'kereta'....housing properties yang 'makin lama orang melayu boleh masuk hutan'. Things like that. Apa yang jadi serious problem untuk hapuskan problem ni menurut PakSyed adalah: ketidakbolehan Melayu untuk cakap English. Tak reti speaking. Dan ada satu lagi faktor, tapi itu terlalu kontroversi. 

Jadi, semua ni menandakan satu saja- saya kena pandai cakap English. Pandai menulis English tu bagus, tapi tak cukup. Saya kena capai tahap boleh cakap English dengan selesa, boleh bincang dengan selesa dan boleh melawak dalam English dengan selesa.

Sebab saya rasa sedih bilamana dalam DECTAR waktu CareerExpo tu student2 Cina dan India bertanya banyak soalan, bertukar2 pendapat dan selalu cari peluang untuk bercakap sedangkan yang student2 Melayu pula banyaknya diam, jalan slow2 dan tak bertanya apa pun. Lepas tu balik diam2, apa pun tak dapat. 

Saya tak semestinya boleh tolong orang lain, tapi saya pasti saya boleh tolong diri sendiri.

Tuesday, March 5, 2013

Lahad Datu


Lahad Datu sekarang sudah famous. Tak lama lagi akan masuk dalam lembaran sejarah malaysia.




Lahad Datu sebuah pekan kecil di Sabah. Tak ada apa2 yang istimewa. Tetapi jadi terkenal kerana Pakcik Kiram dan koncon2nya yang taksub nak claim Sabah itu mereka punya.

Siapa Geng Kiram?


 

That man is Sultan Jamallul Kiram III. Kononnya dialah penyambung kepada Kesultanan Sulu yang dah lama lupus tu. Dengan tongkat bantu berjalan, umur tua nak mampus, mata buta sebelah, buah pinggang rosak-mingguan kena p dialysis, dia still nak jadi sultan. 

Korang semua boleh baca info secara lebih di internet. Aku malas nak tulis semula. In simplified form, boleh kata Pakcik Kiram ni adalah (self-appointed) Sultan Sulu. Dulunya Kesultanan Sulu ni dah tamat, Sabah yang formerly theirs dah diserahkan pada Malaysia. Bla3~ sekarang dia claim kata itu dia punya tanah.

Ada some berbelit2 historical chronology lagi but kita boleh kata macam ni lah kot. Singapore yang dulunya Malaysia punya, dah dikeluarkan dari Malaysia dan jadi independent. Tiba2 sekarang Malaysian (malay) hantar army nak amik balik Singapura. Lebih kurang macam tu lah.

Kenapa mereka datang?

Banyak sebabnya. Antaranya, obviously nak claim sejarah kegemilangan lama dia dulu. Then, dari bacaan personal, aku dapati ada sebab2 lain. Antaranya, the stability and good economy of Sabah. Ada satu blog ni dia ada buat simple research pasal tempat asal Geng Kiram. Google Mindanao, keluar top 10 results all about BOMBINGS, KILLINGS, SHOTS, WOUNDED, DEATHS. No stability there, no economy there, fighting almost daily.




Satu lagi reason, adalah support dari...hahaha, ini yang orang2 kuat Pakatan marah sangat. Sebab ada support dari opposition politician that is closely allied to Anwar Ibrahim. Yeah...Anwar Ibrahim lagi. Penyokong dia akan bebai lagi. Bukti? Bukti ultra konkrit tu belum ada. Tapi the signs are there. Manakan tidak, 3 MEDIA ANTARABANGSA yang laporkan benda ni terlebih dahulu berbanding Utusan Meloya, Berita Hairan, Star, New Straits Times dan Buletin Utipu. Reuters, Philipine media dan ABN apanama tah yang report dulu. So...apa lagi nak bebai? Dengar cerita Anwar nak saman TV3 dan Utusan. Saman lah, tak rugi apa pun kat dua badan tu. Tapi Anwar, tak nak saman Reuters ke? Philipine media? Tu tak nak saman?

Counter argument mereka, mereka salahkan Mahathir dalam Projek IC dulu. Ya, aku pun tak berapa setuju dengan Projek IC tu. Mungkin benar sekali yang memang pemberian IC tu adalah terlalu open dan mudah, tak ikut regulations. Tapi brader, itu untuk orang2 yang dah lama (at least 5 years) masuk Sabah. Bukannya diberi IC dalam 2 minggu lepas. Punca utama, seutama-tama nya adalah Geng Kiram yang masuk around the past 3 weeks. It's like I sediakan satu stor mercun untuk berniaga mercun. Then you tiba2 bagi budak2 main api dalam stor mercun tu. Then stor tu meletup. Now, the primary fault jatuh pada sapa?

Ada juga teori konspirasi yang mengatakan that this Geng Kiram is just the smokescreen. Pawns saja. The big player is America. Well...korang kena baca sini dan sini untuk paham lebih. Aku dah baca. Dan jujurnya, aku tak tolak kemungkinan conspiracy ini adalah benar. Kenapa? USA tu addicted dengan minyak dan jealous dengan rising power. The whole world knows that the next World Power will be Asia and her countries. See?

As to the oppositions...well, kita amik contoh mudah. Kalau dalam kalangan adik beradik dan ibu bapa sendiri pun seseorang tu sanggup tipu-halau-bergaduh-bankrapkan-tendang sana sini semata2 untuk beberapa geran tanah pusaka, apatah lagi la nyawa orang lain yang tiada pertalian darah dan tanah jauh nun di sana yang bukan kepunyaan sendiri. Losing 1 over 14 land...and you may win the big battle and get in power. Not bad.

Insensitive People

For every minute, a fool is born. The greatest example- Tian Chua. Pada hari pertama serangan oleh Geng Kiram yang buatkan dua komando Polis kita mati, dia boleh pulak kata "ini semua sandiwara UMNO." Well untuk Tian Chua....maybe your family members takdak sorang pun army kot, maybe family members ko semua jenis kerja kutip duit banyak2 kot. Tu yang takdak feeling apa pun. Bodoh. You are a public figure, be careful lah with your words. Bangang.




Tengok gambar kat bawah ni. Pergi cakap kat akak bawah ni yang suami dia mati sia-sia hanya sebab mainan politik UMNO saja. Ada berani Tian Chua?




Ada juga yang tak habis2 jadi expert military strategy. Marah government sebab lambat tembak la, lembik la, lembab la, tak bagitau update pada umum la. Haih...tiba2 semua jadi expert. Kalau semua benda nak cepat, nak bagitau kat orang ramai maka tak ada guna la strategi perang. Lagipun, kita semua ni orang biasa. Biarkan hal military strategy ni pada mereka yang dilatih memang untuk situasi yang macam ni.

Malaysia Mengganas

Dah 3 minggu bagi masa berunding, dah berkali2 pujuk untuk balik tapi tak mau jugak. Last2 Geng Kiram main kotor. Tembak mati 8 orang polis kita secara serang hendap. This is too much. Maka hari ni mula jam 7 pagi ATM (Angkatan Tentera Malaysia) mulakan Operasi Sulu. Start dengan bombing by the air force then mopping out by the infantry. So far tak ada casualties dari side Malaysia. Dari side Kiram, katanya tak kena apa pun. Tapi aku tak percaya. Itu psychology warfare saja. Non stop bombings, mesti kena punya.





Apapun, yang merisaukan adalah mereka ni Geng2 Kiram ni, adalah battle-hardened people. They have experience. They are used to war. Hit and run is their specialty. Jikalau USA yang super high-tech pun ada ramai yang mati kena hit-and-run kat Iraq/Afgahanistan, apatah lagi Malaysia. Moga Malaysian Army kental dan selamat dari sebarang kejadian buruk.

The Fallen Heroes

So far ada 8 anggota polis kita yang terkorban. 2 ditembak ketika sedang mara ke depan apabila pihak Kiram wave the white flag. Lagi 6 kena ambush waktu geledah rumah dipercayai jadi sarang Geng Kiram. 

The first 2 deaths really sent a shockwave to me. Aku sangat sangat sangat sedih bila tahu yang mereka mati di sana. Pada awalnya dikatakan mati terkena mortar bomb tetapi sebenarnya di tembak di kepala. Marah, sedih, geram, sayu semua ada. Bertambah sebak bila tengok gambar di bawah,




Betul2 buatkan aku teringat pada family aku pada waktu dulu. Dulunya abah aku ada dua kerja- cikgu dan tentera. Cikgu di weekdays, tentera pada waktu weekend mostly. Jadi selalu jugak abah aku akan pack barang semua dalam beg army dia pada waktu malam, dan esok pagi bangun2 je dah tak ada. Bila tanya mak kata abah dah pi kem. Kalau nasib baik, abah akan bertolak lambat sikit. Sambil abah duk ikat tali boot tu (berpakaian army lengkap dah), abah akan pesan macam2. Jaga rumah, kemas rumah, baca buku rajin2, jangan main game kerap sangat, tolong mak. Then abah akan menghilang untuk seminggu...kadang2 dua minggu. Bila balik muka dah gelap, suara pun tak berapa nak ada. Tido saja sehari dua selepas balik. Ya abah hanya pergi latihan tentera sahaja, bukannya berperang pun. Tapi somehow aku dapat relate feeling tu.

Aku betul2 rasa sedih pada anak kecil arwah di atas. Dia pasti lalui moment itu. Moment abah dia ikat tali boot sambil berpesan macam2 pada dia. Sekarang dia tak mengerti. Nanti lama kelamaan dia akan sedar. Dan kesunyian. 

And yet Tian Chua kata ni semua sandiwara.

Hope

I really hope, I really really hope that everything will be fine. Segalanya tamat dan keadaan pulih kembali seperti biasa. After that, find the traitor yang berkomplot dengan Geng Kiram ini. Siasat. Selidik sampai dapat. Treason acts should be punished. 

Berdoalah kita kepada Allah, selamatkanlah tentera dan polis kita yang sedang mempertaruhkan nyawa di Lahad Datu jauh nun di sana Selamatkanlah Malaysia dari anasir2 jahat dalam dan luar. Amin.



Monday, February 11, 2013

Baucer Buku 1 Malaysia


Lately student2 IPT dah mula ambil BB1M masing2 di uni masing2. 




Bagi aku yang masih lagi berjuang di UKM ni (ya i'm a dinosaur that should be placed in museum already), mendapat peluang untuk sekali lagi menikmati BB1M  adalah satu nikmat. Rezeki. Kurniaan dari Tuhan.

Nilainya bukan sedikit. RM250 setelah diupgrade dari RM200 pada tahun lepas. 

Dari RM250 itu, secara puratanya seorang pelajar dapat membeli 2,3 buku rujukan akademik yang serius. Contohnya buku2 kimia aku punya yang dibeli dahulu kala, setiap satu bernilai purata RM100. 

Untuk buku2 yang bukan akademik serius, dengan RM250 tu seorang pelajar akan dapat beli 6 buah buku cerita fiksyen/non-fiksyen. Satu buku RM40 averagely, 6 jadi RM240. 

6 buku. Satu buku around 300 pages. 1800 pages in total averagely. Worth a year reading material (normal speed).

All for free. Percuma, datang dari langit. Tiada se-sen pun yang perlu dibayar. Tidakkah ini satu nikmat dan rezeki? 

Tetapi tidak bagi sesetengah manusia.

Ada yang gelap mata hatinya kerana politik. 

"Ini semua gula2 dari Najib saja untuk buat budak U sokong dia."

"Ceh depa kebaih beratus juta, depa hulur RM250 sorang teruih hangpa semua sayang-cium tangan BN?"

"Tak payah nak bersyukur sangat la. Ni semua memang tanggungjawab kerajaan untuk rakyat. Tak payah nak terima kasih pun."

Ada yang nampak baucer ini sekadar 5 keping kertas tak bernilai. Kerana apa? Kerana tiada rasa cinta pada buku. Tiada rasa sayang pada knowledge yang berlambak pada sesebuah buku. 

Juga ada golongan yang mana bila disebut buku hanya buku akademik yang dia nampak.

"Dah hujung sem, buku apa lagi nak beli. WTF."

Honestly, aku sangat setuju dengan program BB1M ini. Ini adalah satu cara Najib/UMNO/BN nak tolong student2 universiti secara tak langsung. Juga nak upgrade thinking level/knowledge level budak2 universiti.

Kalau diberinya BB1M ni dalam bentuk cash, apa akan jadi? Aku pasti budak2 ni akan guna duit RM250 tu untuk beli kasut baru atau baju baru atau jam baru atau handphone baru (topup duit dari JPA/PTPTN). Atau upgrade PC (untuk segelintir gamer macam aku). Atau pi dating dengan awek kat Genting Highland main seharian. Itu pasti. Hanya yang benar2 suka akan buku saja yang akan berkunjung ke kedai buku dan guna duit itu pada buku. 

Baucer tu juga tak hadkan pembelian pada buku akademik saja. Nak beli buku Ombak Rindu? Silakan. Nak beli magazine Maskulin? Silakan. Nak beli Hunger Games Trilogy? Silakan. Nak beli Fifty Shades Trilogy? Silakan. Nak beli buku kanak2 untuk anak saudara? Silakan. Nak beli pensil dan notepad pun boleh. Ini maknanya budak2 bebas untuk beli bahan bacaan yang dia suka dan prefer. Tak ada syarat2 menyusahkan sepertimana rebat handphone rm200.

Ingat, membaca itu membuka minda. Membaca itu memberi pengetahuan. Education tidak pada hanya theorem pythagoras. Tidak hanya pada Newton's Law. Tidak hanya pada functional group in molecular compund. Tidak hanya pada prinsip perakaunan. Education juga dari sekeliling. Dari peristiwa lalu, kini dan masa depan. 

Bagi yang akan menerima BB1M, gunakan ia sebaik mungkin. Beli buku2 yang diminati, baca dan jangan lupa untuk berterima kasih pada Tuhan setiap kali habis baca setiap buku. Ingat, rezeki yang datang pada hari ini tak semestinya akan ada lagi di masa depan.

Saturday, January 19, 2013

Meet Anwar Ibrahim


Hari Jumaat lepas saya pergi ke LCCT untuk jemput abang saya yang baru balik dari Sabah. Then kitorang gerak ke Alamanda untuk beli buku, nak tengok wayang tp wayang semua hampeh. Lastly we went to Satey Kajang Haji Samuri for our makan petang. 

Satey situ masih sedap seperti biasa.

Sebelah restoran satey tu ada padang/stadium Kajang. Penuh dengan bendera PKR, sedikit DAP dan 2,3 bendera PAS. Hairan jugak, ada event ka? Memang ada event pun. On the way nak balik, kami terperasan ada banner kecik tulis program bicara bersama Anwar Ibrahim. Masa- esoknya 19 Januari 2013 pukul 2-5 petang. Tempat- Hotel Oriental Crystal, Kajang. 

Itu...terlalu dekat dengan UKM.

Atas saranan abang saya dan juga atas niat diri sendiri yang betul2 nak pergi-tengok-dengar-salam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, maka saya gigihkan diri meredah hujan renyai2 pada hari esoknya untuk ke Hotel Oriental Crystal tu.

Sampai saja di sana (awal, pukul 150 dah sampai haha) dah nampak beberapa brader2 umur lebih kurang saya duk lepak2 kat ruang lobi. Boleh nampak jugak 2,3 orang PKR duk kawal trafik kat depan hotel tu (jalan situ sangat serabut dan sempit, typical Kajang). Sambil duk melilau2 cari lif, terperasan kat banner tu ada tulis "daftar melalui Anwaribrahim.com atau XYX.blogspot." Alamak. 

Tapi takpa, boleh daftar ikut manual. Depan pintu masuk hall tu ada kaunter yang dijaga oleh seorang gadis comel yang tugasnya ambik attendance. Since I had not registered online, they insist me to register on the paper. There I have to write my name, age, work, email. I was skeptical at first but nevermind, AUKU is no more around. I think too much maybe.

As I enter the hall (more like bilik seminar), the crowd was very small. Around 30 people at least were there. Maybe what PakSyed and other pro-government blogger had been saying was right- Anwar Ibrahim is losing supports now. 

To get the event started, the president of AnwarIbrahimClub gave a speech first. Oh I forgot to tell you, this talk/event was organized by AnwarIbrahimClub which were formed in 2005. The objective of the club? To support Anwar Ibrahim of course. Most of their members are young people with age around me. They even sell their club's t-shirts there (RM10 for a piece). Very murah wo. Kain kualiti bagus. Design pun simple.

After the president finished, next was the Ketua Angkatan Muda Keadilan- Encik Shamsul Iskandar turn to give speech. His speech was mainly about...i couldn't remember much. But some of the things he said are about be brave to change or at least take sides. He said that neutrals cannot be neutrals forever. He gave the analogy of a car. You start enjin kereta, on radio, pasang aircond, tekan minyak- tapi kalau gear neutral kereta you memang tak jalan. You kena letak gear D4 atau R, asalkan jalan. Then he asked for people to hear from both sides. Yes this he had repeated many times. He said that the media (tv3 and utusan especially) had been extremely bias. They had reported lies/spin/fitnah to smear the Pakatan name's. He also claimed that the government (BN) were feeling the heat of losing the Putrajaya.

Well he talked and talked for nearly one hour and he candidly said he need to talk sampai la Datuk Seri sampai. I was getting restless already- mana Anwar Ibrahim ni? Orang nak dengaq dia cakap, bukan anak buah dia. Dah la lapar gila siot.

And then the moment had arrived... Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba ke dewan ini. As he entered, the crowd all stood up and gave a round of applause. Lama berdiri dan tepuk tu, dekat 2 minit jugak.

*Lupa nak cakap. During the time the Katua Angkatan Muda Keadilan giving his speech, the crowd was getting larger. Anwar masuk saja, crowd dah lebih dari kerusi yang disediakan. Banyak yang kena berdiri. I sat in the 4th row from the front, segan la nak duduk depan sekali. On my right is one brader (umur lebih kurang saya) penyokong kuat PAS dengan lebai putih edisi PAS dan tshirt kuning HKL 112 and on my right is an indian guy. That brader PAS tu kuat bertepuk dan angguk kepala untuk setiap isi2 ucapan while the indian guy was busy writing the isi2 ucapan for the whole event by using his BlackBerry.


Cuba cari di mana saya


Anwar Ibrahim, the most hated politician (dari mata pro-government dan some neutrals) was standing in front of me, in flesh. The man who had been the Timbalan Perdana Menteri and also previously the Menteri Kewangan.The man who was accused of sodomy, twice. The man who was caught in the tape for having sex with a China Doll. The man who was _______________ (isi tempat kosong). Damn. This is unreal.

He walked a bit slow. He looked tired and beat-up. Not sure whether caused by his tight schedule or the persistent struggle against the brutal character onslaught by the pro-government side. His hair is nearly all white. Wrinkles, skin sagging all clear to see. He's old. He's already 65 years old. He's no more the energetic Anwar in the 90's.


 Ini pun jauh lebih ceria dari semalam.


He started by giving a simple crowd warming talk, explaining the origin of the big tasbih he was wearing around his neck and urging the crowd to be casual and feel free to ask any questions. Wow, I was amazed by his casualness and calmness. As if this is a sembang2 kedai mamak saja.

So the event proceed to Q&A sessions. The questions that were asked were pretty common. Let me list down (seingat saya la). Oh ya, what i write here may be not accurate words by words from DSAI. But generally, the idea is there.


1. Free Education

DSAI said that free education is a must for the rakyat. Why? To be fair with the anak2 kampung, anak2 kebiasaan. The anak2 orang kaya, anak menteri, anak tokey will go to prestigious/mahal/oversea college and university and when finished will immediately get hired or create/sambung business. They wont need PTPTN. Yang menderita adalah anak2 biasa, anak2 kampung. Keluar Uni dah hutang berpuluh ribu. Tak kerja lagi pun.

The money for free education? His team (he mentioned Rafizi) had calculated that RM6 billion is needed annually for free education. The pro-government will say "Negara akan bankrap! Duit tu celah mana nak kutip?" DSAI explained that it can be taken from Petronas yearly profit of arond RM80 billion. Apa sangat RM6 billion dari RM80 billion...ini demi masa depan anak2 kita juga.

2. Hi-tech investment in Malaysia

He said that during Mahathir's time Malaysia had done one good project which is Multimedia Super Corridor (MSC). DSAI agreed with the project but sadly he said the project was stagnant. He gave the comparison to Bangalore project by the Indian government. They (india) started the project 10 years after our MSC but now India had been the powerhouse of IT and software market.What went wrong? He blamed the administration of MSC and cronyism. Contracts, tender were not given to local IT companies (even though they are very good) instead were given to oversea punya company. Talent spotting and training were minimal and this is something yang merugikan because he said that during pelancaran of MSC Bill Gates and Michael Dell came here too. Gates hired 2 Malaysians to be in his 'Team of Twelve'. Even Dell predicted that Malaysia can become the future of IT hub.

3. Car Price

He said that car price are very high because of two reasons- AP and Excise Duty. He said that AP alone is makan duit rakyat, tambah pula dengan Excise Duty yang exorbitant, memang melambung harga kereta. He claimed that if (no, more like when) Pakatan get to Putrajaya his team will reduce the Excise Duty. Dia ada explain macam mana, tapi saya dah lupa detailnya. But it sounds convincing, very convincing.

4. Elections.

He said that he believed in election, but he didn't believe in SPR. He showed some proofs showing the anomalies, lies, illogical things regarding rekod daftar pengundi. Ada yang lahir tahun ni, daftar mengundi tahun ni. Ada yang lahir tahun 70, daftar mengundi tahun 50. Ada kes kat daerah mana tah yang secara tiba2 ada extra 100k orang pengundi dan ada yang 100k pengundi tu tak ada alamat. Ada sorang pakcik tu mengundi dah 3 kali tapi bila tengok dalam sistem, tak ada pun. Hari ni masuk tv, esok terus clear ada dalam sistem. Status- "pendaftaran baru". Tak logik langsung.

He also ask the mahasiswa to turun padang waktu mengundi untuk cek penipuan. Anak muda memang tak boleh mengundi, tapi mereka ada kepakaran IT. Boleh semak dan dapat puluhan ribu bukti. Tak perlu berdemo, bertumbuk atau buat bising. Cuma tolong untuk pastikan pilihanraya itu bersih dan telus.

5. Hudud dan Hukum perkataan Allah

This one i cannot remember clearly. I cannot write about this. Tapi ringkasnya dia kata yang Hudud...oh serius saya tak ingat. But top it all, his answers memang convincing. Oh plus! Dia ada sebut San Miguel.

6.  IMF dan National Debt.

DSAI said that the one asking for IMF help during Financial Crisis in 97 was not him but Mahathir instead. Proof? He said he opened the file of Malaysia when he was a....(cannot remember the position) in international group banking apa nama tah. The letter from Malaysian government asking for IMF help at that time was there in the file, signed by Mahathir. Balik Malaysia, semua angkat Mahathir sebagai hero. 

National Debt was increasing greatly in the past 3,4 years. Paling kuat melonjak naik adalah mula dari zaman Pak Lah. The only time Hutang Negara tunjuk nilai positif adalah masa tahun 94-98. DSAI acah sikit, "sapa menteri kewangan masa tu? Tak tau tak luluih peqiksa."


Tengok pada 94-98


7. Cronyism, Belanja Tak Perlu and Ketirisan

DSAI said that Malaysia lose RM20 billion annually all for the ketirisan/kebocoran duit. Sumber? Audit Negara. Dalam satu report apa tah, Malaysia punya illicit money flow adalah sebanyak RM190 billion untuk 10 tahun. This, is caused by the mismanagement, cronyism, and so much more.




He asked for the government untuk berjimat. He also said that whenever PM Datuk Seri Najib travel, he will have his own team. He said that DSN has a cook. He calculated that if the pay for a day is RM1000, a month he will get RM30k. "Banyak tu dah boleh gaji berapa orang dah..."

8. Kebebasan Media

He said that Malaysia is not a country with free media journalism. The obvious example is TV3, mainstream TV channels and newspapers. He showed the proof of Khairy Jamaluddin lies about the kes saman antara DSAI dan KJ. He explained to us how the Utusan had spun his words. And many more lah, i cannot remember.

9. Personal Struggle and Sufferings, Prison Experience.

He shared with the crowd the sufferings he had endured during the prison time. The prison life, the loneliness, the mental sufferings. He spend all his time there with reading books and Quran. Dia ada buat lawak jugak, dia cerita yang pada awal2 dulu orang dia complain pasaipa dia kata yang dia baca buku dan menyanyi dalam penjara. Tak elok la, orang dah bersedih menangis kat luar dia pulak duk menyanyi dalam penjara! 

Banyak buku yang dia baca masa dalam penjara. Dari Shakespearre ke entah apa nama tah hingga ke novel Les Miserable. Dia kata kita semua kena baca buku tu, ia sangatx44 bagus untuk kita faham penderitaan rakyat susah dan kekejaman sistem keadilan yang tak berapa nak adil. Oh he also shared his favourite songs while he's in Prison. Neil Sedaka, Paul Anka, Beatles. Dia suka lagu A Hard Day's Night dan Yesterday.


Fuh letih taip panjang2.

The event finished around 5.15pm. With determination, I pushed my way through the crowd of people just to salam with DSAI. Dan aku berjaya!!!! Tangan dia lembut, tak macam tangan ayah saya. Dan sangat sejuk. 

Honestly, saya tak pasti kesahih-an tentang apa saja yang dia kata dalam event ini. Some are very2 convincing and impossible to deny, some are quite ambiguous. DSAI really meet my expectation (and people perception)- a very charismatic man and an orator. Bila dia cakap, memang rasa macam semua benda tu betul. Rasa tertarik dengan dia, tak boring langsung. Nak kata dia pakai ilmu penunduk, tak nampak cincin kat tangan pun. Haha...

The crowd really is big. Penuh bilik seminar tu kira ok la tu. Crowd terdiri dari orang tua, orang pertengahan umur, orang muda, pelajar universiti, pelajar matriks dan juga budak kecik darjah 2 camtu. Semua bangsa ada- Melayu Cina India semua ada. They really loved DSAI.

Tapi rasa sedih sedikit lahir di hati. DSAI is such a great person. Regardless of his moral problems, his personal feuds with Mahathir and BN, he is undeniably an asset or at the very least a charismatic man. Sayang seribu sayang, he ended up like this. No, we Malay ended up like this. Kan bagus jika DSAI dan BN itu satu. Atau sekurang2nya, DSAI dan BN bekerja bersama untuk agama, bangsa dan negara. Teringat kata abang saya, at one time BN/UMNO is invincible. Mahathir and Anwar working together, the support from the Malay are extremely strong. PAS pun nyawa2 ikan saja masa tu. DAP tu macam tak wujud. Even bila Anwar jadi PKR, Mahathir still menang walaupun penyokong Anwar tu sangat besar.

Event dialog ini bagus sebab ia sangat kasual dan informal. Terasa dekat dengan DSAI dan takda protokol2 sangat. Apa yang buatkan event ni lagi bagus! Adalah disediakan  jamuan di ruang kafe bawah. Teruih pekena mee goreng 2 pinggan dengan kopi susu secawan, haha! Terima kasih DSAI!

I am very grateful that I had this chance to attend a talk and meet Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ini adalah peluang yang sangat rare. Selaku orang yang rasional, saya kena dengar dari kedua-dua pihak. The truth? It's hard to see the truth. Maybe DSAI is just acting and lying all the way, after all he is a politician. Anything is possible.

Next wish- to attend a talk and meet Datuk Seri Najib Razak. Dengar, jumpa dan salam. Abang saya dah salam dengan Najib, saya pula dah salam dengan Anwar. Wahahahaha! 
















Monday, January 14, 2013

SharifahZohra, Bawani, Listenx44 dan Rage.


Lately, apa lately, baru hari ni tiba2 heboh dengan video 'Listen Listen Listen Listen Listen Listen to me'. What is this video? Here it is, sila tengok dan fahami dulu.




Ok, mari saya komen pasal video ini.

Bermula dengan sorang student laki tu baca ikrar. Ikrar yang dibaca pun bunyinya sangat 'anti opposition'. Even puan/lecturer/VIP yang kat depan pun senyum2 sinis saja bila baca ikrar tu. Fine, this is a government wing punya program. We go on.

Then there's the question and answer. Seorang student ni bangun dan bertanya soalan. Before that, her name is Bawani KS. I don't know what that KS means but nevermind, we gonna call her as Bawani. From her FB page that i found, she is involved in campus political scenery. Means, she's someone that is brave and bold enough to compete for majlis perwakilan pelajar punya seat. 

Ok back to the video. There she asked a question, no excuse me, she rather looked like lecturing the moderator/government about things that she believed were not rightly done in this country. Things such as Bersih, demonstrations, rights to berhimpun and of course PTPTN and free education issue. Jujurnya, cik Bawani ini nampak seperti lepas geram. Miss, I know your intention is pure and eager for explanations and answers but please control your rage and semangat membara tu. Because your style of speaking can affect the mind and emotion of the one who's gonna answer your question.

Thus, memang affected teruk.

The moderator, Puan/Cik (not sure) Sharifah Zohra had done a grave grave liang lahad mistake. She stopped Cik Bawani from finishing, pulled of her mike, walk around her (circling in front of her like a detective investigating a criminal), bash her, belittle her education level, accused  Bawani of not respecting  her, and so much more i can't remember. When answering, most of her topics are about etika and animals problems (?).

In case of Puan Sharifah, I'm not sure whether she cannot find answers for Cik Bawani's questions or just plainly irritated by Cik Bawani's machinegun questions. But i believe it's a good combination of both. 

Saya boleh dengan selamatnya kata, cara Puan Sharifah jawab/handle cik Bawani adalah sangat tak professional. Memalukan. Unprofessional. Stupid. Uncivilized. Dan bermacam un un un lagi. Tambah pula, sorang panelis orang putih pun kalau kita tengok body language dia- dia tak setuju dengan cara Puan Sharifah handle Cik Bawani. He even tried to get in but was cut off immediately by Puan Sharifah. To top it all, she alih topik with 'siapa mahu samsung galaxy note?' Homagad.

Tapi the biggest, biggest wonder of the day is...why the hell majority of the other students in the hall were CLAPPING HANDS WHILE BAWANI WAS CLEARLY HUMILIATED AND BASHED UNJUSTLY? Why? Kenapa? Timkai? Jika ya pun mereka majoritinya penyokong government/UMNO/BN tetapi tidak kah mereka rasa yang cara Puan Sharifah tu handle cik Bawani adalah sangat sick and disgraceful? I watched this video with disgust, cannot accept the character assassination that was going. Tak bergerak. Terpaku. But in the video most of the students (Malay girls, mind you) were clapping and smiling. Just the Chinese and some Malay were showing frown faces. 

What happen? Cannot they assess the situation as something disgraceful no matter what political skewness you are? One source I found said that the other students were not knowing that the event was a government skewed event. Thus not daring to object or fight back. But please, clap hands and smiling? If you afraid of fighting, then don't support. Don't clap hands. Don't smile. Show the least resistance you can. Itu pun tak boleh?

Now the #sharifahzohra trending in Twitter is getting wild. People are bashing her back. More like a padan muka from the citizens of Malaysia. All kind of races enter the stage. However one thing I don't like is the language they used to bash her. Mereka semua marah yang Puan Sharifah ni menghina Cik Bawani but then they (some only) themselves use all sorts of vulgar-ugly-carut-lucah words to hit her. Please be sensible people. Don't be irony to the situation ok.

Hopefully, Puan Sharifah akan minta maaf pada Cik Bawani atas kesilapan beliau itu. Mungkin Puan Sharifah tu kurang sihat pada waktu forum itu, siapa tahu. Harapnya juga, tiada lagi perkara sebegini berlaku. Ianya hanya akan memalukan Malaysia, Melayu, Islam, Government, BN, education in Malaysia dan lain2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails