Monday, December 19, 2011

Undefined

Perpustakaan UKM


Selaku seorang pelajar UKM, maka hendaknya memang paling tidak kurang pun sekali anda akan masuk ke library UKM tu- Perpustakaan Tun Sri Lanang a.k. PTSL. Personally aku memang kerap ke sana untuk macam2 tujuan ranging from study, baca newspaper, baca magazines, baca buku history, lepak, rasa aircond dan buat assignment.



Lobi utama, aras 4



Ruang study, aras 5


Honestly, aku sangat selesa dengan PTSL ni. Besar, banyak meja, sejuk, selesa, banyak sofa, semua ada lah. Tapi ada satu rule, yes satu saja rule yang aku tak berapa berkenan.

Peraturan larangan membawa masuk beg ke dalam library.

I don't know whether other libraries do have this same rule, but nevermind lets focus to this PTSL first. I tried to play logic reasoning with my mind. "Kenapa tak boleh bawak masuk beg?" The first possible reason that pop in my mind is- to prevent users from smuggling in foods, chocolates, nasi lemak, sandwiches and drinks into library. Of this, I can accept. Based from my past experience during 1st year dulu, memang banyak bekas2 makanan ditinggalkan atas meja dalam library (mostly meja yang personal-ada penghadang) and if i'm not wrong the 'no bag' rule doesn't exist yet at that time.

So, back to present.

Now, it is quite different. You can bring in bag/s only if you have laptop inside it. Okay it is understandable, takkanlah nak usung laptop dengan mouse dengan wayar berjurai2 masuk library. But you cannot bring in bag without laptop into the library. Even if you had 3 thick books and bound of papers to bring in, still can't use your bag. Ini masalahnya.

For me, larangan beg ini menyusahkan pengguna yang genuinely nak study dalam PTSL tu. Untuk mengelakkan makanan diseludup masuk? Petugas di pintu masuk PTSL ada screen every bag yang dibawa masuk and there's a box filled with chocolates/nasi lemak/drinks that were hold on from being smuggled in. So, apa masalah lagi dengan bawak beg berisi buku/ kertas sahaja?

"Mungkin nak elakkan dari orang curi buku kot..?"

Lojik, tapi tak di PTSL. Sebab seingat aku, pernah ada sorang awek bersama 2 rakannya nak keluar dari PTSL, and bila lalu dekat sensor gateway tu, alarm berbunyi. Rupanya dia lupa nak scan dan sahkan buku yang dia nak pinjam. Jadi, taakulan curi buku adalah hanya remotely logic here.

"Mungkin alat sensor tu rosak kot..?"

Amboi, dah nak habis satu sem, tak repair2 lagi? Kalau ya rosak pun, mesin pemulangan buku automatik yang model baru boleh ada? Haha, yang buatkan aku lagi geleng kepala tak paham, kenapa abang kaunter depan tu tak cek handbag gadis2 yang besar gabak tu? Pengalaman lalu bila masuk library dengan gadis2- dalam beg tu penuh dengan foods/chocolates/ drinks. Ouh ye saya faham... beg tangan adalah termasuk dalam list privacy gadis2. Tak boleh dikacau.

So...thats the story. I cant seem to think any other possible reasons for this 'no bag' rule. Aduan? I had asked the 'security officer' kat kaunter depan skali tu. Dengan muka tak bersalah he just pointed his finger to the 'no bag' logo. Like a boss...like a boss..

Memang ada dah insan2 yang buat aduan bertulis, siap terpampang dekat ruangan Maklumbalas Pengguna lagi. Ada sorang tu, compalin lebih kurang gini ar,

"Salam. Saya hairan dengan peraturan beg ini. Tanpa beg, memang sukar kami yang tak gunakan laptop tapi nak bawak masuk buku/kertas/fail/kotak pensel untuk kedalam library. Mohon pihak library ubah atau sekurangnya jelaskan."

Jawapan dia?

"Beg untuk yang ada laptop. Bla3...bla3...(last sentence baru dia jawab soalan)- kalau saudara ingin bawa masuk kertas/fail/buku/kotak pensel silalah masukkan ke dalam beg laptop."


........


That means back to square one. Ambik buku apa bagai tu, masuk dalam beg Acer, than masuk PTSL. Sampai kat kaunter depan tu, kena cek. Then with poker face, that security officer will say- "Takda laptop, beg kena tinggal kat luar."

Selain dari wajib bawak laptop dalam beg untuk baru lepas kaunter security guard tu,

Solutions, please?


8 comments:

zulhilmi tempoyak said...

bagos2...

usul yg mnarik. :)

Ismeth Azril bin Shamsuddin said...

amik kapak dan hyun ke kepala petugas yang ada dengan muka tersenyum..haha~

wann afzan said...

komplen je kt habsah.

sbb tu aku malas nak pergi ptsl. kalau budak2 ajak buat diskusi, aku suruh buat kat luar je. jangan gatal2 nak masuk dalam tu.

ataupun aku akan buat diskusi kat dalam cc ptsl tu. kan ada ruangan diskusi siap kerusi meja bagai.

Anonymous said...

Hye is..lama rasenye x bce blog ko...
eh,rule cmtuu still ade lg eh?
hurmm..peliknye alahai library ni...
kalo dlu rasenye selamba badak ja aq bwk beg dlm library smbil wat muka x bsalah dengan harapan x kena tahan..hahaha...

say- O said...

zul: takda usul, cuma bertanya. camna nak lepas kaunter tu????hahaha~

smek: aku cari gambaq tu kat google, takdak weih, haha

say- O said...

wann: aku nak tanya ruangan perkhidmatan pelanggan pulak, saja nak tau reason dia. kalau diskusi, memang buat kat luar. masuk dalam hanya bila solo, yeah.

anon:kalau pmpuan, percentage untuk abang2 kaunter depan tu nak tutup sebelah mata adalah 70%. kalau cantik manis comel ayu, up sampai 100%. true story.

Anonymous said...

is, ko bley agk ka anon 2 sapekah?

say- O said...

anon yang awal tu rasanya aku tahu. yang latest komen, i dont know

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails