Monday, December 19, 2011

Politic- Politik- Holier Than Thou







Dengar cerita bulan Januari nanti akan ada PRU ke berapa tah untuk Malaysia Negaraku. Itu mungkin antara sebab kenapa paper dan berita2 TV makin giat bercerita tentang kebaikan kerajaan dan keburukan pembangkang? It's just around the corner, or so they say. Anyway,

Doesn't really matter to me.

Dengar cerita sem depan (memang selalu pun) akan mula kempen PRK untuk universiti tersayang UKM ini. PMFST pun dah makin kerap dengan event2, ceramah dan poster. Macam biasa, entah kenapa Aspirasi punya jentera/event/ fliers/ aura macam tak sampai kat aku. Atau student lain juga. Why? Too confident? Anyway,

Doesn't really matter to me.

But then something happened last night. I post a status in FB that is


"Hangat isu turun bendera, pakcik ludah, mahasiswa politik. Saya rasa, adalah lebih baik kita semua layan Skyrim dan 9gag dari berpolitik, bermusuhan, berdendam, berpecah belah dan berkontroversi. Hati senang, pengetahuan bertambah, jiwa pun terhibur."


And I received one comment.


"mahasiswa malaysia yg akan lead negara masa depan, if asyik berhibur je, mmg otak kosong dan negara boleh lingkup
"


*Poker face untuk 4 saat*



Walauuuweiii. Dia ni...kenapa?

Haha, I thought the holier than thou syndrome are specific to religious zealots only... but seems like I was wrong. Politic believer pun ada. Dahsyat.

Let me make it clear first. Aku tiada masalah jika kamu nak sokong pembangkang mahupun kerajaan mahupun Namewee mahupun Ibrahim Ali mahupun Anwar mahupun Najib mahupun sesiapa saja. Your belief, your reasoning, your principles, all yours. Who am I to force you to change? I'm also ok if you want to get active with politics, be it kampus one or the real Malaysia one as long as you don't get into my personal zone and intimidating me.

Tapi yang ini memang kurang ajar, least to say.

I never had a conversation/discussion/chat/talk with her about politics. I never had accused her of blasphemy (?, haha) by her political stand. But suddenly out of nothing, she became a holy judge and put verdict to me. Like a boss.

Did she really know me? To easily accuse me of bakal jadi otak kosong and pelingkup negara? Hahahaha, legend! Ok first, dia sedar tak yang status aku tu berbunyi humorous dan tak mengajak pada mana2 pihak politik pun? Dia tahu tak Skyrim tu apa? 9gag kalau tak tahu, hah memang dia langsung tak berhibur dalam hidupnya.

That status I posted was a personal reply to all the mess of politic yang macam cawan tumbuh lepas hujan dalam Facebook. Isu student UPSI yang turunkan bendera ada gambar Najib kat Dataran Menara Dato' Onn- ini punca habis keluar video pemuda UMNO mana tah nak ludah dan penyepak budak tu. I don't want to discuss this matter, since I'm not interested in politics. Kalau nak bincang, pi join ceramah politik kat luar sana.

Politik...politik itu kotor. Politic itu wujud zaman berzaman, memang kita tak boleh lari. Semenjak dari zaman Rom sampailah ke kerajaan Islam ke Church power ke Kesultanan Melaka ke Malaysia hari ini pun, politik tetap wujud. There's a saying " Behind every great wealth, there is a crime." The same can be applied to politics. No one can appease everyone. There will always be ugly truths.

And you, to say that game is worthless shit yang buat otak kosong. Yes ianya shit kalau korang main free online games yang boleh kontrol character tu untuk tukar2 fesyen baju then dapat point tinggi2 (girls know what I mean). But not if you play Dragon Age Origins, Mass Effect, Fallout 3 and Deus Ex Human Revolution (to name a few). Dalam game2 ni, you learned how to create a strong team spirit. You learn how to appease others. You learn when to be ruthless, when to show compassion. You learn the ugly truth of politics.

In specific, Dragon Age Origins need you to enter the politics of power by the Templars and the opression of the Mages by the Templars. In Mass Effect, you have to choose either championing Human cause or be diplomatic and compassionate with other alien races thus sacrificing Human needs and rights. In Fallout 3 you have to choose between fighting for the people or joining the already powerful Army and be selfish for their cause. Finally in Deus Ex you need to decide which is worth championing- discarding science development of human augmentation in accordance to the purist belief of human-as-it-is or pushing and supporting it for the better future of humanity.

And dalam semua game tu, SEMUA pihak main politik. Untuk kebaikan rakyat, untuk kebaikan diri sendiri dan kumpulan sendiri. Dan tiada satu pun yang salah. Setiap side ada kebenarannya.

You pernah main tak game2 ni? Tak kan? Takpe, bukan wajib pun. Kalau nak main, mainlah. I guarantee you that they are 100x more beautiful, more conflicts, more drama and more entertaining than the textbook and Hollywood movies.

Jangan suruh aku bukak surah gaming experience aku, boleh buat buku jadinya, haha.

Anyway, balik pada isu asal.

Don't be a blind preacher. Preaching his words that he believe in but without learning/seeing the audiences. Kalau anda betul nak berdakwah politik anda pun, pastinya bukan dengan membabi buta melabel orang lain sebagai loser/ otak kosong/ perosak masa depan negara. And please, respect other opinions. I use soft words, in fact I didn't attack anyone in detail, still you came and bombard me. Kamu fikir, dengan cara begini maka orang ramai akan ikut kata kamu? Reminds me of the ustaz2 ustazah2 yang maki hamun mereka yang tak solat atau tak sehaluan dengan mereka.

Haih...politik fanatik.

And yet, they wonder why the hell the youth hate politics.








-The End-

10 comments:

PaLi3 said...

politik start dr zaman adam lg oi...bukan rom

say- O said...

pali: yes, memang dari zaman adam dah ada. ada aku kata salah? aku sedang bagi contoh yang dekat, dan lebih berkaitan dengan kuasa pemerintahan.

problem?

Nurul Ain said...

ooh ini cerite pasal politik ke game??..ahahaha

Hazal said...

Even you are different, respect the different of others for you to have their respect.

say- O said...

ain: boleh untuk kedua2nya, haha

hazal: i can do it. i believe i'd done that. but not the other side's.

hazal said...

not you, but everbody including me. I know you are.

PaLi3 said...

ooo ek? sbb ang tulih zaman rom...takut ang x tau

Pawi said...

Alah... relek laaa... Tu baru zaman student. Bila dah keje, lagi banyak kes yang macam nie. Maybe dia slah faham. Try explain dengan cara baik. Tak perlu marah².

Tp betul, main game berunsurkan pengurusan sgt memberi faedah masa kerja. Terutama kalu kerja juga dibahagia pengurusan.

say- O said...

awi: haha tulis ni time tengah rage~~!!!! la ni dah kool, kool~~.ni baru zaman student, masuk time qeja nanti, mesti lagi havoc, haha

haha, sokong statement awi yang pasai game. banyak orang salah faham, kata game ni meaningless. tak semua sebenarnya,salah tu..salah tu

Pawi said...

True and proven. Hahahaaa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails