Sunday, October 16, 2011

Serigala Besar Jahat (Epilog)

Semalam adalah hari terakhir event Big Bad Wolf Book Festival. Di samping menunaikan hasrat Cik Rohani yang teringin sangat nak pergi, maka aku telah berusaha untuk organize penjelajahan buku sekali lagi, buat kali terakhir. Nasib agak baik, kebetulan Syira, Pod dan Farah pun nak pergi juga, so berlima lah pergi dengan Proton Saga merah itu.

Tak perlu cerita pukul berapa bertolak makan kat mana isi minyak berapa ringgit pakai highway ke tak.

Sampai saja, dah beratur kereta nak cari parking kat area around dewan tu. Gila sungguh, baru 1030 pagi- 30 minit selepas waktu dibuka. Apapun, dengan muka tak sabar dan langkah laju2 oleh Rohani, buatkan kami yang lain agak mengah dan struggle. Tambah lagi untuk yang dah kali ke-3 datang, haha.


Ada lembaga hijau bersembunyi.


Ingatkan buku-buku akan habis 40%, tapi actually penuh sentiasa atas meja. Cuma ada certain2 genre yang dah makin kosong tapi diisi dengan genre lain macam..self help dah penuh dengan biography, new religion dah diisi dengan novels. Sekadar merapatkan saf.

Overall, customers ramai sungguh. Paling ramai antara 3 hari aku pergi. Mungkin factor weekend (Sunday) plus the last day of the event? Apapun, aku berniat untuk tidak memegang kotak kosong. Tapi niat cuma tinggal niat sajalah. Kotak kosong dipegang juga, buku dibeli juga.Lemah sungguh.


Lembaga hijau sudah tak mampu bersembunyi.



Seramai ini, dan ada meja yang sudah mula kosong.


Dua jam mabuk buku dalam dewan, cukuplah. Bayar, dan ready untuk balik. Masing- masing dengan buku masing- masing. Paling ceria? Cik Rohani. Penuh cahaya kebahagiaan. Dan berulangkali kata tahun depan kena pergi lagi!

For my part, 3 times of visits in space of 10 days was a good (silly?) act. Dalam 3 kali tu, every one of it i bought books, in abundance. Tak dapat nak lawan nafsu dan lojikal pemikiran "rm8 di sini dan rm 60 di MPH". Habis satu rak buku meja sebelah aku buat library mini. Nerdy and crazy yeah. But beautiful.



Yang paling kanan tu tak dijual di BBW.


Most of my books are humanities related topics and history(war, war experience, human side of war, journal, biographies and etc). To put it simple- non fiction lah. Ada saja novel fiction 2,3 buah tapi itu pun fiction based on topics that I like such as crusades and dynasties in China. Tak lupa ada juga buku self help/ motivation yang dibeli. Tapi 2 buku saja.

I like reading books about real life experience. Especially war related ones. Quite related with my passion in gaming before (Call Of Duty 4 and above) perhaps. I like to relate on what I saw in movies to games and lastly to real stories in the books. To get a clearer picture is always entertaining.

Right now I'm reading Behind The Lines by Andrew Carroll. This is one kind of a special book since it compiled hundreds of letters during the wartime period into it . Ranging from the 17th century till the latest (2006 if I'm not mistaken). You see, movies are (mostly) actions in perfections, games are utter pleasure from pure designated battlefield but this book tell you the real story of the soldiers. Yeah forgot to mention, letters by the soldiers of USA, Japan, Britain, India, Poland, Iraq, German and so on. No discrimation here.

Letters mostly about loves, endless hope, broken down men, battlefield situations, aftermath and (some) humors in the thick of madness. Some of the love stories inside are truly sweet, some are pure sadness. Read this book, and you know what I mean.

Well, that's one of the many books about war that I bought. Honestly, this fascination of war materials is the proof that I am hugely influenced by my father. And the lasting effect of playing war games, not to mention. For my father, I bought him another Elvis book. It's such a shame that my father and my abang sulung didn't have the chance to come to this event. I'm pretty sure they'll need a kereta sorong to put all the books that they'll buy if they happened to come.


A good son is a son who remember his dad even in good and enjoy time. A good sister is a sister who remember his brother even in good and enjoy time.


And for the next BBW event next year, if I have the time and means to do so I will come again. For this event is one true special bookfair I am not going to find it anywhere else in the world. Too precious to let it pass by.

At least now I have a bookstock for a minimum of one year reading materials in an extreme bargain price. I don't regret it. Not a bit. Money well spent.

15 comments:

wann afzan said...

ade buku pasal world or religion history?

PaLi3 said...

deym...awai gila hgpa p

rekbing said...

taun depan pny tarikh bila oit?

mcm nk pi jugak..

~**Raw Honey**~ said...

Terima kasih say o sebab bawa kitaorang pi book fair ! hahhahaha. muka pod pun puas jugak ! dia peluk buku masakannya dengan kuattt~ xD

seriously this is an unforgettable event for me !!! xD <3 books <3

say- O said...

wann: buku world history ada belambak time first day. last day dah tinggal sket. religion history aku tak perasan. banyak pasal christianity, new age religion.

pali: mesti la awai. takut buku habih. takut jem.

say- O said...

kacang: aku tak tau bila. tapi hat taun lepas bulan 8-9 camtu. so maybe area 8-10 kot?

serdang:yeah semua orang yang balik dari event ni (especially yang first time pergi) akan masuk-mencari buku-bayar-keluar-naik kreta-pulang dengan muka puas senyum bahagia, heheh! takpe kalau ada lagi taun depan dan say-0 ada kesempatan, pi lagi~

wann afzan said...

maksud sy, say o ade x buku2 tersebut? huhu...

say- O said...

oh buat masa skarang takdak. kat umah banyak, haha~

Pawi said...

Nanti abang pi visit mini library Kandar. Buku yg paling kanan dalam rak tu yg akan diserang dulu. Wah hahahaa.

Nurul Ain said...

wow brape round kali pergi BBW ni???.haha. tapi srious klau pergi sana mmg tergoda nak beli buku bnayak2.

say- O said...

awi: yang kanan sekali tu...masjid mana2 pun ada! hehhe, mai2

ain: 3 rounds! memang tergoda. tu yang penuh rak buku. nasib baik rumet tak daftar. untung sungguh

shandye. said...

tak suka lokasinya yg totally inaccessible by public transport.

untunglah orang yang ada kereta atau kenalan berkereta yang mahu pergi...

huhu...

say- O said...

shandye: yeah memang kalau public transport, MAEPS fail sket. tapi ruang, trafik memang cemerlang. cuma perlukan kereta. dan motor at least.

ada dalam paper, organizer bagi reason yang diorang tak buat kat kawasan urban macam kl atau sewaktu dengannya tu antaranya kerana nak cut cost dan nak reach out wider to people in suburban. macam tak sesuai pulak suburban tu, haha

Nazrin Saad said...

Andrew Carroll??? Fak!!!! HAHAHAHA!!!

say- O said...

jangan disangkakan badan besar rambut panjang badan panau tak reti tulis buku ilmiah~~hhahaaahqhha!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails