Friday, April 15, 2011

Bila Berpacaran

Ini adalah kata2 dari abang aku.

"Kandar tak yah la kapel..nanti bila kapel susah dah nak enjoy."

"Nak keluaq ngan kawan pmpuan yang lain memang dah susah. Nak tangkap gambaq ngan kawan pmpuan lain pun dah bahaya. Nanti awek merajuk dan jeles la. Pastu gaduh.."

"Pastu nak lepak2 ngan kawan pmpuan lain, lagilah susah. Kandar suka keluar malam2 kan? Pi mapley ha. Kalau ada awek, tobat tak leh dah nak buat camtu."

"Ha pastu kalau ada bawak pmpuan lain pulak naik moto sekali, memang gaduh teruk ah lepas tu..hahahahahahha"

"Tu tak kira belanja makan, sms, call, hadiah, bla3~~~"


Hahahahaha. Ini semua nasihat dari abang aku waktu awal2 aku masuk UKM. Maybe dia ada benda yang dia takdan nak merasa masa dia kat universiti dulu, that's why dia bagi nasihat- nasihat ini.

Dan sampai sekarang I still don't have a gf. Tak hensem kot, hahaha. Tapi saya ok. Ada apa hal?

Tajuk kali ini adalah mungkin sekali...ha- Bila Berpacaran.

Honestly saying, I am single and have no experience in this topic yer. So my points and views are just purely from stories and observations thus they can be childish or immature but hey this is my blog and this is my freedom right? Kalau tak suka sila keluar dari blog ini. Tiada paksaan untuk membaca dan tiada ganjaran berbentuk nyata pabila anda membaca.

Couple ini banyak sungguh di UKM. Di Selangor. Di Kedah. Di KMJ. Di SMSSMJ. Cukup banyak. Dah jadi trend kot. Tambah- tambah zaman sekarang. Kalau couple je terus tukar in a relationship with XXXXX. Siap letak gambar dating yang posisinya bak kata orang tua... kurang sopan. Cuba lah kalau clash. Jadi satu kerja pulak kan nak clear out gambar- gambar tu. Kena pulak ada orang dah save gambar tu. Mampos.


Then bila dah couple, I see that the girl and boy need to compensate each other very much. Boy want her to be like this, act like this and keep faith in him. The girl did want the same and usually they want extra attention and care from the boy. Itu selalunya lah.

Dan bila both sides are matured and wise enough insyaallah their relationship will continue for quite a long time and perhaps till atas jinjang pelamin.Ada, bukan tak ada ye.

Malangnya, saya nampak yang negatifnya pula yang banyak berlaku.Bak mana kata seorang senior aku kat UKM ni-

" Kalau kapel tu, kita kena give and take la. Tak boleh satu pihak je give, satu pihak take. Satu pihak je salah.. pihak kita tak nak analyse balik?"

Hahahahahaha. Maka terjadilah gurauan2 biasa seperti..

" Haha Drogba ko dah tak leh bawak awek len nek moto ah lepas ni. Tak ke perang ah ko ngan awek ko"

" Eh ko ni tak pe ke? Bf tak marah ni kuar malam2 ngan member laki lain?Hehehe"

Mula- mula memang benda ni macam kelakar dan gurauan. Lama kelamaan ia jadi kenyataan. Hilanglah cik Cristie dari kawan2 lepaknya kerna halangan bf. Pergi mana2 pun mesti dengan bf dia. Kalau si bf cakap2 ngan pmpuan lain, ha kejap lagi merajuk ah gf tu. Gaduh ah sehari dua.

Ish3...susah kan?

That's why, I thank God that I'm still nobody's man.Ok tipu la kalau aku tak teringin nak ada gf. Aku bukan species Elton John dan Adam Lambert.Tapi being single means I can go out with any girl that I want to, I can eat with anyone, I can hang out with anyone, I can enjoy. Because I have no special heart to take care of.

Actually tadi aku baru balik dari keluar dengan kawan2 aku. Boys and girls. Then we do the same old Mines routine. Throughout that I kept wondering. Will I have the chance to do this hanging out when I have a gf? Will I? And the same goes to the other side. Will my gf has the chance too? Will myself be calm and cool as ice when she goes out with a group of friends that consist of some guys?

Because I had seen way too many ultra barriers being forced when somebody is someone's heart.

Oh yes then there's my friend that was celebrating her independant day from her ex-bf. Despite her celebration, I see sadness in her eyes. I see loneliness and sorrow. She can't hide it.

That made me think too. Will I be able to hold on my 'gf' tight? Will she has to one day celebrate her independent day from myself too?

Hm..too many questions, too little answers.


-End of story-



31 comments:

leha lah ni said...

i like.

redbean said...

entri ni kacak gila!

aku mnyampah gila bila asal kapel kena bagi password facebook/twitter pejadah.

nmpak kat situ lack of trust. buat pa kapel?

Nazrin Saad said...

arwah mak saya selalu cakap, " A kahwin dengan B setelah beberapa tahun KAWAN "

kawan tak salah. kawan rapat tak salah. salah bila kita dah anggap bf and gf tu sebagai kita punya spouse.

Nurul Saadah Tumiran said...

hehe.. amboi..berjeler2 entri ni.. banyak lagi cara yg kita leh buat utk gembirakan ht yg sunyi is.. :)

ape2 pon, crita yg hang tulis mmg btoi pon.tu la hakikatny bile dh kapel.. so, make sure hang dh prepare segalanya la sblm ade gf.. hehe

say- O said...

leha: aku pun like jugak apa aku tulis ni. hahahahah.

kacang: memang selalu gak jadi. nak stalk dan tengok kalau dia ada possible challenger la kot. a new challenger!!!

say- O said...

nazrin: my father repeatedly brainwashed me with this sentence-


" kawan pmpuan ramai2. jangan ada yang special sangat. then nanti baru pilih mana terbaik"


ok kalau pmpuan baca ni mesti marah, jahaha.



yang pasal spouse tu...sedih ar.

say- O said...

adah: no aku tak sunyi sangat pun. aku hepi skang ni ngan kawan2 aku baik laki maupun pmpuan, hahahahaha,

bila ada gf nanti, tak tau lah aku camna. ntah2 aku ni dictator kot, mana la tau kan?ahahahahha

Anonymous said...

Kenapa kena dengar apa orang cakap? Kenapa perlu samakan apa yang berlaku kat orang lain akan berlaku juga kat kau? Kenapa sampai langsung takut nak ke sana ke mari?

The thing is kalau betul nak declare couple which is in Islam theres no such thing, kau kena kenal macam mana perempuan tu. Is she accept you just the way you are or is she accept you because of she has to?

Aku pernah dapat boyfriend yang sangat mengongkong, pernah dapat boyfriend yang suka cekau duit aku, pernah dapat boyfriend yang macam desperate gila, dan aku sekarang dapat tunang yang cool nak mati. yang biarkan aku nak buat apa aku suka but yang penting, aku kena jaga diri.

dont says that aku tak pernah alami semua tu. sebab aku dah pun alami. why not just once, try to find one. then you will know how exactly the feel is. bukan dengan dengar cakap orang dan lihat pada sekeliling.

yang benar,
Fatin Fasihah Binti Mazelan.

say- O said...

seperti biasa, terbaik dari fatin.

aku jenis skeptik sket, sebelum aku buat sumthing aku akan tengok contoh2 yang dah jadi. ada yang excellento, ada yang iron curtain.

aku tringin nak ada jugak, peluang skarang pun macam cerah je aku rasa. rasa je la kan..haha. tapi aku rasa still tak sampai seru kot.

aku rasa life aku (single dan bepoya2 mengikut mata pmpuan kaki gosip) adalah good enough to me. maybe that's the reason aku tak push gila2 nak ada gf ni.

nanti bila aku ada experience, ha keluarlah artikel baru. hehehehe~~

Anonymous said...

if you think like that, then just dont have one ok. nanti kau menyesal. biar buat bila betul-betul kau nak. jangan nanti kau di cop mainkan perasaan orang. just like i did once before. haha.

nanti perhubungan itu jadi 1 rasa simpati, kasihan dan tergesa-gesa. sangat membencikan. hehe.

so, bila dah ready, baru cari sorang. apa-apa pun, sila kerja dahulu. kerana semasa kerja peluang itu lebih besar. =P

yang benar,
Fatin Fasihah Binti Mazelan.

~**Raw Honey**~ said...

U_U
Say o emo kah ?

say- O said...

fatin: dats why aku tak sungguh2 nak mati dalam mencari gf ni. sebab deep inside aku rasa aku tak ready untuk jaga hati sorang gf. hahahaha. kawan memang no hal. excelento!!!

dan ayat last ko tu memang sebijik macam abang2 aku cakap. ehehehe. pesanan orang lagi tua selalunya priceless.

leh said...

mengikut xsalah.tp agak2 ah..y ntah pa2 pon nk p ikot pasaipa.?
bukannya bini @ laki pon lagi. gigih.
jangan bangga sangat ada sumone. macam kompen ja..mana taw last2 Allah tarek balek dia..hah.! nganga kau..ngahahah.
ouh satu lagi. cinta ni bukannya kau dgn dia ja dalam dunia. nant blakang2 hari, baru cari balek orang sekeeliling. tyme tu mmg lapaq penampaq la agaknya. kuang3.~

hukum kapel pon sah2 kita taw apadia. jadi bangga lah bila mcm tu.? ngeh.~

ok emo pulak..ngahah.i kan slalu emo. muka pon emo.haha.so.?

say- O said...

serdang: no lah..ni bukan emo. cuma monolog dalaman.heheheh~

leha lah ni. said...

silap 2..y atas 2 aku.

-leha

Nurul Ain said...

nice one!! single mmg have unlimited freedom tapi bile pikir balik smpai bile nk single...Aisyh..

nur wahida said...

owh,terima kasih di atas tulisan yg menyedarkan ini...

kesimpulan,
delete "couple" dlam mind...
ok,da delete,skang save dlm memory,
ngeee!~

entry ni sgt makan dalam,
*dijangkakan akn ada lg byk komen,
*komen fatin got the highest rate!

say- O said...

leha: juga terbaik dari anda. macam nepal punya post mana tah, yang forever available adalah friends and family.

ouh leha, hang emo tu biasa sangat dah, hahahha!

say- O said...

nurul ain: yes betul apa awak cakap. memang unlimited tapi sampai bila tu pun ada rasa gak. takpe nanti Tuhan susun cantik punya..

say- O said...

waida: oh tak payah save dalam memory. delete terus permanently. kosongkan recycle bin.

kalau makan dalam, sorry yer. sebenarnya ni tujuan untuk berbicara dengan diri sendiri. hahaha.

komen fatin memang selalu camtu. dia memang bukan typical punya pmpuan.

leha lah ni said...

trend, bila kapel, kau ingat dia 2 milik kau. itu bengong namamya. kita sendiri pon yang dicipta. bangga sunggoh. padahal hina ja. hah.! sebab 2 yang jadi jeles xtentu hala. yekk..

bagi ku simple ja benda ni. atas kita. lumrah, manusia mmg Allah bagi perasaan . tp come on lah. kita sndri y kemudi. y biaq hanyut pon kita jugak. kan.?

jadi, buat apa pon biaq kena pada tempatnya. y kau puja2 sayang2 cinta2 gila tu pon makhluk y dicipta. jangan bangga sangat. senang ja Allah tarek balek apa yang kau rasa.

ouh ok. ini emo episod kedua. ngehheeh~~~~

say- O said...

leha emo lagi!!!

camni lah....

hang buat artikel, pass kat aku then aku publish sini. mau? heehehe

leha lah ni said...

ha3..ok2 ..sy cuba lah.

say- O said...

haha, bagus!

Anonymous said...

sebab ayat last aku tu aku cam dah terasa sekarang. tapi sesungguhnya tak baik terdetik begitu dalam masa bertunang ni. Alhamdulillah, sekarang aku dapat atasi perasaan tu. =)

Boleh nak cari sorang yang rapat tapi jangan sampai dia menaruh perasaan kat kau yang sampai satu masa dia akan sebabkan perpisahan kau dan bakal bini/bini kau.

kan, leha pun kata couple itu tiada dalam hukum Islam.

p.s : err...aku bukan tipikal perempuan? aku paranoid ok!

yang benar,
Fatin Fasihah Binti Mazelan.

Anonymous said...

to leha,

cakap senang. cuba try buat. aku sendiri sekarang rasa tak nak kehilangan tunang. Kalau boleh, biar aku bersama dengan dia sampai hujung nyawa. tunang ok. belum kahwin lagi. =P

boleh ada perasaan sebegitu. cuma berpada-pada lah. Ingat diri kita siapa, dia siapa.


yang benar,
Fatin Fasihah Binti Mazelan.

Nazrin Saad said...

apa yang leha nak sampaikan adalah ini. cuma dia sampaikan dalam keadaan emo, so kurang sampai mesejnya.

takde orang kapel niat tak mahu kekal sampai ke sudah. kalau ada orang itu memang player.

cuma bila dah kapel kita kena sedar apa yang pernah atau sekarang ada depan mata kita. dunia kita, dunia dia, dunia kawan-kawan kita juga.

tanggungjawab, suasana, hubungan dah lain tapi kita kena adapt la bagi orang selesa.

contoh : dulu kalau kredit habis call mak kat kampung, bila dah kapel mungkin kena bahagi dua.

sayang boleh. tapi tuhan bukan bagi anugerah rasa sayang untuk seorang saja.

p/s : rasanya aku pun tak direct sangat. hahaha.

ee said...

sokong.. [tetibe]

pilih pasangan hidup bukan senang.. better tggu dulu, kwn je sume then pilih yang terbaik untuk jd teman idup..

antara alasan better berkawan dulu berbanding cple:
-kalo cple msti la de control sume yg de buat.. die xkan tunjukkan prangai sebenar de.. kalo kwn2 ni, die lebih kpd jd diri sendiri.. so, kite ley knal de ngan lebey baik..

2 pndapat aku la.. all the best dlm usaha untuk pilih pasangan hidup!

say- O said...

hoho, tank u cik ee. saya pun setuju jugak pendapat anda. brilliant~

nur wahida said...

sh**...
komen2 kat entry ni makin masyuk dan makin memberangsakangkan hypothalamus aku! ow yeah!~

come on,come on,mai bicara lagi...
like paranoid kak fatin,
like emo kak leha,
dem terbaek!

say- O said...

dah2 la tu waida~~

kalau nak lagi, sila buat entry sebegini dalam blog anda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails