Friday, July 15, 2011

The Story Behind (part 2)

*angkara susah benar nak online kat umah asyik2 kat ofis je, baru sekarang ada peluang nak ber-artikel sepuas hati. Ye la takkan nak bagi SV nampak aku tengah tulis blog kot kat pc pejabat, nak mapuh?*

Berdasarkan artikel lepas, saya ada letakkan lagu Help the Aged kepunyaan Pulp, band Britpop era 90-an. Sebenarnya terdapat pelbagai lagu yang dalam maksudnya di samping penuh bunga2 nasihat, tapi takpa, kita proceed one by one.

Lagu ini secara mudahnya menceritakan tentang ajakan/ nasihat seseorang (which is, the singer) kepada masyarakat untuk membantu golongan tua. Takpa, kalau tak dapat tangkap, mari baca liriknya.

Help the aged,
one time they were just like you,
drinking, smoking cigs and sniffing glue. Help the aged,
don't just put them in a home,
can't have much fun in there all on their own.

Give a hand, if you can,
try and help them to unwind.
Give them hope & give them comfort 'cos they're running out of time.

*In the meantime we try.
Try to forget that nothing lasts forever. No big deal so give us all a feel.
Funny how it all falls away.
When did you first realise?
It's time you took an older lover baby. Teach you stuff
although he's looking rough.
Funny how it all falls away.

Help the aged
'cos one day you'll be older too
- you might need someone who can
pull you through
& if you look very hard
behind the lines upon their face you may see where you are headed
and it's such a lonely place.

You can dye your hair
but it's the one thing you can't change.
Can't run away from yourself, yourself...

Funny how it all falls away. [x3]
So help the aged.


Dalam lagu ini, the singer persuade us not to abandon the aged people alone. Reason dia mudah saja-

1. because one day they were just like you.
2. cause one day you'll be older too.

Then throughout the song, dia ada cerita tentang pengalaman orang tua2 masa muda dulu yang sama dengan orang muda sekarang, nasihat lagi supaya jangan tinggalkan mereka, then hulurkan tangan (haha, direct translate) bantu mereka kerana mereka dah tak lama dah, amaran kepada yang muda bahawa tua itu pasti dan tiada jalan untuk lari darinya...

Rasanya tak payah nak explain panjang2, sebab lirik dia direct. Mudah difahami. But, what amazed me the most is the feel, the aura, the persuasive power of the singer to make me listen to his messages. First time saya dengar lagu ini adalah masa darjah 3. Masih lagi kendos, tak ambik tahu pun pasal lirik. Dengar sebab suka saja. And first time sedar akan mesej dia, adalah time form 4 bila dengar balik kaset ini.

Seriously, saya sangat tersentuh dengan mesej yang ingin disampaikan (in my case, memang sampai).I don't know how about you but for me this song really make my visual fly away and project the faces of the old folks at the rumah orang tua, the pakcik makcik jual nasi lemak pagi2, my tok wan and most ultimately, my father and mother. Tambah lagi, bila sekarang ni gradually those lines upon their faces kept on multiplying and the grayness of their hair are becoming more obivous. Hmm..




Ok, cukup mood tacing.

---------------------------------------

Kalau berminat, dengar lah lagu2 lain dari band Pulp ini macam Like A Friend, Common People, A Little Soul, I'm A Man dan Something Changed (my favourite love song, about takdir tuhan). Lagu2 ini adalah sangat berkualiti baik dari segi lagu mahupun mesej yang ingin disampaikan. Janganlah dijumudkan pemikiran itu bahawa kalau lagu dakwah mesti lagu nasyid sahaja, lagu rentak pop-rock-rapp-balada-metal tiada unsur dakwah nya. Tak semestinya dakwah kepada 'let's embrace Islam!', tetapi berbuat baik kepada masyarakat dan nasihat kehidupan juga adalah kehidupan bukan? Bukan Maher Zain seorang saja yang berdakwah melalui seni lagu.

Ouh ya, maybe kamu semua tak pernah dengar pun nama Pulp ni kan? Hahaha, biasa sangat, yang berkualiti dan educating adalah tak famous. Yang megi segera sexy lawa cute comey hensem tough tapi kosong diangkat dan diminati. Itulah realiti sekarang.

Itu sebab saya jarang sekali dengar radio. Selalunya kalau radio Melayu balik2 lagu cinta agung aku dan dia sms tak jawab malu tapi mahu main tarik tali cinta tiga segi kekasih dirampas orang betapa ku cintakan mu. Defuuu. Kalau bukak MTV pulak balik2 video rappers negro bling2 mencarut sebelah kereta mahai kena kepit 4, 5 orang awek 80% bogel cerita pasai duit arak pmpuan party sex.

Tau dah.




6 comments:

Nuzul Fikrie said...

to a music lover and amateur musician aku rase sedih x de lgi lirik/lagu mcm ni dan seangkatan dgnnya.
u r so right bout local music scene
2 much korean influence i guess

say- O said...

haha, ada lagi, tapi zaman dulu punya lagu lah. itupun kena korek sekorek koreknya. memang, sakarang zaman bieber, rebecca black, gaga, korean plastic pop. apa nak buat.

wann afzan said...

sbb tu sy suka tgk video niggah!! jyeah!!!

say- O said...

hahaha!! boleh ah tengok awek busty baju singkat, haha!

wann afzan said...

paling best part die goyang ponggong atas bwh! pehh.. meleleh air liur!

say- O said...

tapi artificial ja semua tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails