Monday, January 17, 2011

Obsesi

*post kali ini mungkin sedikit 18sx dan religious view. amaran diberi, jangan kata tak perasan pulak. Dan semua ini hanya pendapat aku. Tak leh diterima sebagai fakta mahupun rujukan sebagai lecture note*

..........................................................................................................

Hobi aku sekarang waktu petang2 adalah jogging. Berjogging sekitar kawasan padang UKM terus ke jalan sebelah astaka padang dan melalui DG seraya masuk ke stadium UKM untuk terus melangkah penuh bergaya dan machonya jogging pusing litar pula.


Ini bukan aku. Tapi feel dekat sama

Bila dah jogging, mata mesti tengok depan kan. Tapi aku bukan robot, maka mata aku juga melilau ke kanan-kiri-atas-bawah untuk menghilangkan bosan di samping mempunyai mp3 yang menjadi catalyst aku untuk terus melangkahkan kaki.

Agak2 apa yang aku nampak?

Yes, other joggers.

Siapa other joggers tu? Mostly diorang student UKM. Girls and boys. Walaupun secara nalurinya dan fitrahnya memang girls jauh lagi ramai dari boys kat UKM ni, tapi secara lojiknya boys sama banyak dengan girls yang joging kat stadium. Or at least, slightly higher in number.

Perempuan jogging kat stadium yang ada ramai lelaki.

Bagi korang, jujur cakap. Apa pandangan korang? What are the first things that came to your mind?

Majoriti boys akan kata camni la kot

"weh awek syial...ramai pulak tu!"

"mantap2 seh body diorang ni~!!! semangat!!"

"Diorang ni..tak segan ke?"

..........................................................................................................


Ok, aku secara jujur jugak berjogging atas sebab dan niat utama aku- it's like a small journey of observing people in motion. Bila jogging, kita bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pastu boleh tengok ragam orang bila kita melintas. Jadi, ianya bukan statik. Lagi syiok kalau ada mp3 pulak, layan je macam bawak kereta pulak.

Dan motivasi lain- sebab aku nak fit. Itu secondary motive. Then ia tak stress. Ko tak yah nak lumba2, xda menang kalah. Just you and your distance. Ambik lah masa selama mana pun, dan amik lah langkah se-slow mana pun hatta hanya menggoyangkan tangan sepertimana auntie2 Cina tua yang selalu jog kat taman rekreasi at my hometown.

Dan jujur juga, kewujudan girls membuatkan aku terasa '"excited" untuk joging. Jujur ni.

Kenapa?

Sebab boleh usya body girls? not really. Sebab boleh ngorat? jauh sekali.

Pemangkin luaran. Guys don't deny it, I know it guys

Entahla, tapi memang ada rasa catalyst exist bila ada girls jog around. Memang boys macamtu kot. Mungkin student FSSK dan psychology boley buat kajian tesis pasal tajuk ni kot.

..........................................................................................................

Back to the topic- girls jogging. Memang ramai, dan secara kasarnya majoriti (70% kot) posses alright/nice/great/tip top! body. Lagi 3o% tu slightly overweight and, overweight. Tapi aku sumpah respek gila kepada golongan 30% ini. Mereka berani dan tak segan silu untuk exercise di kawasan khalayak umum. Biarlah gemuk ke, berisi ke, tak secantik Fazura ke, bouncing ke, sweaty ke, masam ke, diorang pedulikan semua itu.

"Yang penting gua exercise untuk gua, bukan untuk lu tengok" . mungkin itulah pegangan mereka . Ada apa hal?

Ya, yang penting adalah diri mereka sendiri. Namun demikian, aku banyak kali terdengar kawan2 girls berkata yang berbunyi begini

"ala ramai laki ah kat stadium..segan.."

Hm, menarik. Segan? Segan kenapanya? Takut lelaki usya dia, atau lebih tepat body dia? G je lah ramai2, pakai baju besar2 sket.

Tak kurang juga, yang memberi alasan berbentuk agama.

"tak boleh, sebab bila jogging nanti, baju melekit2 kat badan, pastu satu badan mengalami vibration ke excited state bila joging. Berdosa tau"

Maksudnya, dengan tak sengaja ia membuatkan mereka berdosa kerana menayangkan tubuh badan kepada lelaki lain?

So maknanya memang girls tak leh jogging hatta exercise sekalipun di tempat awam macam stadium? Kena exercise menyorok2 dalam bilik, kena lumba lari dari bilik ke toilet hujung koridor seriap petang? Kena kerap dan mahir basuh baju dengan both hands untuk menggantikan pumping dan exercise tangan lain?

Tipu, penipu. Liars. Kalau tempat yang memang open, environment dan mood exercise tinggi macam stadium pun diorang dah berdalih, jangan sembang la nak exercise kat tempat lain. Nak cari laluan jogging lain. Nak exercise dalam bilik. Auta semua tu.

..........................................................................................................

Ia nampak semacam.. menggunakan agama untuk lari dari beriadah dan menyihatkan badan. Apa nak deny jugak? Ok then, kenapa ada boleh tahan 20% yang jogging kat stadium tu bertudung labuh, berbaju besar? Diorang tu rilex je. Boley je exercise.


ini amerika bai

Mentaliti, dan alasan semua tu. Ok honestly bila jogging boys akan usya2 jugak pmpuan.Cun ke biasa kan. Tapi takda la usya sampai 3 minit mata tak lekang. Takda keje ke? Tak pernah pun aku nampak lagi boy macam tu. Even pmpuan pun mesti usya jugak. Kecuali sexually skewed to homo la,haha. Sama saja.

Disebabkan alasan2 dan mentaliti2 yang sebegitu, membuatkan aku super duper respek pada girls yang g exercise kat stadium hatta di kawasan mana pun pada waktu petang. Takyah nak lari2 sampai muntah, just keluar jog sket pastu jalan setengah jam pun aku dah tabik gila.

Sebab susah nak jumpa, mereka adalah golongan minoriti. Tetapi mereka berani, dan sporting, dan ambil kisah tentang kesihatan mereka.

Mereka ni baru la wonderwomen.





-The End-


*entah kenapa makin taip makin emo. harap maaf jika tersinggung*

*gambar2 dari sini sikit.
http://slayer17.blogspot.com/2009/05/candid-photographypart-1.html
http://arsaas-viperism.blogspot.com/2010/11/my-workoutdietnak-kuruskn-badan.html
http://peydi.blogspot.com/2010/11/advantages-of-jogging.html




11 comments:

runiahaqita said...

aku pun ade jgk petang tadi..balik kelas,630 g stadium balik 715...tade nmpk pn...btw,aku pn segan jgk tahap gaban....tapi nasib baik ade kawan..

redbean said...

gambar nmpak ketiak no2 tu awek sapa tu?

Anonymous said...

hurm ok..stuju gak pndpt ko...tp bg aq lak aq jog bkn sbb nk maintain body,cuci mata tgok boyz agilaa bkn,or pape..tp juz utk stamina n spya lbih fresh...^_^..lbih2 agi ble nk bsukan yg mlibatkn stamina tggi mcm futsal..so 2 kene rjinkn dr g jog..hehe..then tipulaa klo ckp x segan sbb rmai llaki..mmg segan gle2 kuasa 8..dulu antara faktor x jog sbb MALAS n SEGAN..2 faktor BESAR yg jd phalang...then aq try ubh mind set..buang cket prsaan malu..so,aq g laa jog ngn mmbe kt ukm ni...yg pnting kene bteman sbb sgan jog ssorang...n smpailaa 1 tahap tu..aq rse tensen yg teramat sgt,jiwa kaco,n bla3...daa x pikir pape mse 2...juz pikir nk jog utk ilangkn tensen...so aq g laa jog sorang2...n hasilnye...dpt 10 round stadium...hee...tp xdelaa jog non-stop...maunye pengsan...haha..daa laa x cukup stamina nk jog...so aq wat care jogging jln jogging jln...=D
(ops!sorry...terkomen pnjg lak..harap dimaafkn...=) )

say- O said...

ainur: aku tak gi tadi, tido lepas makan ubat. kan..pmpuan mesti segan gila. pasaipa aku tak paham. tapi baguihla ko g jugak.

kacang: tu gambaq aku amik dari blog dak ukm mana tah, aku ada link balik kat bawah tu.haha

syira said...

haha..is, macam ak kate, ak segan nak jogging tmpat ramai laki..
rase macam diusya2 je..haha
tp ade kwn xsegan..hehe

nur wahida said...

ok! bab ni aku suke r...
so girls or boys open minded eh!
aku mmg cmni,suke perati org,
kalau korg prasan,mse skolah rndah,body puan blum ada shape,breast pn mcm buah anggur sebijik,lari lah laju mne,xde org meleley! sumpah der!~
naik menengah...
nk cri atlit prempuan yg lari,
bapak payah!
sbb pe?
bile berlari...yg laki buat ekspresi muke nk bgi pelempang,
then,girl mne yg xmlu???
ce ce cte,xde kn?
even,aq gak r...dulu prefer jog subuh gilo,tme gelap,org xnmpk pa,bukan takat mamat2 macho bai,org tua ganyut pun suit2 girl blari,fokus mate depa tu yg penting...
bg prmpuan biasa,
ayt 1st depa,"shit!"
tp yg aku heran r..ble aq jog,
ada gak r minah2 ni,lari xseberapa pun,tp pki bapak ketat nk mampuh,
bila dia lari,sumpah! aku neok punggung dia ja! dahsyat!
so,aku xnafikan ada gak girl yg ada intention lain,iaitu tackle mamat sport! haha..
in conclusion : girl mmg mlu berjog d depan laki,ats sebab kurniaan tuhan pada mereka fizikal yg sgt ptut d jge mse nk berlari! hahaha! sbb...tu gak ah bnde yg korg nk neok 1st skali bile depa dok blari...jgn menafikan!~
yg mmg nk tayang,tu mmg kategori body hot gila! n tu jdi satu kebanggan depa utk di show off tnpa segan silu...sekian,

say- O said...

anon:bagus2, memang betul dan tak nafi pmpuan segan jog depan laki, tapi ada apa hal sebab tempat tu memang tempat exercise.,tapi sumpah aku sangat2 respek semua girls yang ada kat stadium tu.dan aku macam kenal je cik anon ni....hehehe=)

say- O said...

wahid: memang laki camtu pun. tapi jangan la risau, laki yang joging tak camtu. sebab diorang g untuk joging, bukan usya awek.yang duk tepi stadium tak buat pa tu, yang tu baru memang nak usya.
yang pasai baju ketat nak mampos, memang sebab diorang konfiden. banyak ada kat stadium, depa memang otai lah.

say- O said...

syera: yes i know...dats why aku slalu surh ko g ramai2,hehe

Anonymous said...

oo..really?haha...hurm...i am nobody...

say- O said...

no you ain't nobody..hehe
dari style ayat dah dapat cam..kosmet ni.kan?kan?kan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails