Sunday, September 25, 2011

Untitled Day





Hari ini adalah hari bersejarah bagi kesemua ahli kelas Sains Kimia sesi 2008/2009. Hari ini adalah hari secara rasminya mereka bergelar pemegang ijazah sarjanamuda sains kimia setelah 3 tahun berhempas pulas di UKM. Tiada siapa yang berhak untuk menidakkannya. You all deserved it. Yes, all of you, but not me.

I don't deserve it now.

Hari ini adalah hari paling gundah gulana bagi aku. Hari ini adalah hari hati aku serba tak kena. Segala macam perasaan datang serentak. Habis semua flashback main semula dalam minda aku. Persoalan2 celaka persoalan2 buntu datang ke fikiran bertubi2.

I don't deserve to be with them now. Not even a bit.

Because I'm an extend student. Budak extend.

In the next hours, my friends will surely change their profile picture. Berjubah konvo, bertopi mortar, tangan memegang skroll case dan semestinya senyum lebar.

Even now, they should be done with the things in the hall. They must be smiling, laughing, teasing and crying perhaps . Pictures taken, friends hugging friends, smiling parents and families, enjoyment. Kebahagiaan dan kelegaan tahap infiniti.

Aku pula terperuk dalam ruang aku.

Ya ramai kawan2 aku mengajak aku untuk datang dan sambut mereka yang konvo pagi ni. Ramai yang beri nasihat, katanya tak apa abaikan saja feeling2 tu, datang lah celebrate kami. Tapi, proverb english yang satu ini ada maknanya,

"Put yourself in someone else's shoes"

You never know it until you had gone through it. You can imagine, but you can never feel it.

Aku mengaku yang aku ni tinggi ego yakin diri. And my ego is the thing that hinder me from attending their convocation event. Aku tidak sanggup untuk pergi ke sana dan melihat kesemua rakanku berjubah dan bertopi dan berskroll. Aku tak sanggup melihat mereka ketawa gembira bersama- sama sedangkan aku berseluar jean ber -tshirt biasa berdiri di tepi dengan tangan di dalam saku seluar, muka tersenyum tawar. Kemudian kawan2ku akan memberi kata semangat yang positif bunyinya.

"Takpe Is, tahun depan kau pulak. Good Luck Is!!"

"Is, thanks jadi kawan yang best selama aku blajar kat sini. Takpe rezeki masing2, Tuhan saja yang tahu,."

"Takpe Is, semua yang terjadi ni ada hikmahnya"

...aku tak sanggup,

because at that moment, I can guarantee you that I might drop some tears. Tears of regrets and sadness.

At that time, my mind will be floating through the passages of time. Turning back to the first year, back to the first day I arrived here in UKM. Back to the day when my father drove me to Kolej Dato' Onn for registration. Back to the day when he said to me,

"Belajar sungguh2 ok, nanti 3 tahun lagi abah mai ngan smua untuk konvo ok"

In that part, I felt like a failure.

Looking back, I admit so many things I had turned myself in. Some were good, some were not worthy.

In the past year, aku selalu bermonolog keseorangan apabila sebelum tidur. Apa yang aku buat ini betulkah? Patutkah aku teruskan dengan kelab itu? Patutkah aku tinggalkan saja komputer ini di rumah? Patutkah itu? Patutkah ini?

Itu sepanjang tahun lepas. Hari ini apatah lagi.

Membuatkan aku lagi tertanya keseorangan. Apa yang aku buat sebenarnya di UKM ini? Aku terlalu banyak main kah? Atau aku memang tersalah memilih kos?

Apa yang aku dah buat selama 3 tahun ini sampai membuatkan aku tak layak bersama mereka untuk berjubah bergembira pada hari ini?

Sekarang aku bergelar pelajar extend. Pelajar tak cerdik lah bahasa kasarnya. I know that most of us see it that way, yes people, don't deny it. Memang aku tak cemerlang pun. Aku mengaku yang aku sudah tak secemerlang dahulu.

Dan bilamana jadi pelajar extend, ianya tak sama langsung dengan pelajar biasa. Jujur.

There was a time when I was still in 2nd year that I accidentally read one of my senior's blog. His entry was about extend. Dia kena extend juga, 2 sem kalau tak salah. Dia kata,

"Nanti aku akan jalan kaki sorang2 pergi kelas. Duduk dalam kelas sorang2, belajar sorang2. Buat assignment sorang2. Balik kelas sorang2. Semua kawan aku akan grad tak lama lagi."

"Menyesal aku banyak main dulu."

At that time I don't really feel his words. Now I feel it more than ever.

Being an extend student need you to be strong mentally. Bila ke kelas, kamu tak akan jumpa muka rakan satu batch yang kamu familiar setelah bertahun2 kelas bersama. Junior2 kamu akan melihat kamu dengan muka hairan. Tak kurang dengan smirk faces. Apabila di dalam kelas, kamu akan lihat bayangan kawan2 satu batch kamu dahulu. Duduk semestinya seorang, kalau nasib baik maka ada rakan se-extend yang satu kelas. Kalau kamu friendly enough, maka mungkin sedikit junior2 akan tegur kamu. And sometimes dalam kelas bila lecturer sedang mengajar kamu akan bermonolog sendirian. Apa aku sedang buat ni? Aku sepatutnya memikirkan hal resume dan kerja. Aku sepatutnya bergembira untuk konvo 2 minggu lagi. What the fuck am I doing here?

And for me, I am very lucky because I have my DOTters as my backbone for me in my extra 2 semesters. Mereka lah kawan aku yang benar2 aku rapat. Merekalah yang sanggup tolong aku dan lepak2 dengan aku. Sanggup dengar masalah2 picisan aku ni. Tanpa mereka, aku tak rasa aku sanggup untuk tambah 2 sem ini.

Last year ada seorang senior yang extend 2 sem, kebanyakan kelas kami dia ada daftar sekali. Semua yang jadi pada dia dalam kelas, aku alami sendiri sekarang. Dan aku fahami sekarang.

Final day of last semester when I was wandering around PPSKTM office, Kak Yati had a little chat with me.

"Nanti sem depan jangan malas jumpa lecturer tau. Lagi satu, sem depan kamu akan amik 2,3 kelas kan? Kak Yati nak pesan, kamu kena hadir semua kelas tu tau. Jangan ponteng2, jangan suka2 tak datang kelas. Sebab Kak Yati punya pengalaman dengan senior2 kamu yang extend tu, diorang susah sangat nak datang kelas. Sebab kawan2 diorang dah takda. Jadi, takda geng, takda kawan. Junior2 pulak tak tegur diorang, lagilah. So, sem depan buktikan yang awak tak sama dengan senior2 tu k?"

Yes Kak Yati I promise. I am different from them. I will not skip classes for stupid reasons. I will pay regular visit to my SV. So far all is according to plan. Thanks Kak Yati.

Honestly, If there's a reset button, I had pushed one. I want to start everything in UKM all over again. I want to forbid things that need not to be done and improve on some aspects.

However, there is no such thing in this world.

But, Tuhan itu Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Dia berikan aku sedikit masa untuk redemption. Biarpun sedikit, tetapi aku akan cuba menggunakannya ia semaksima mungkin.

I know that some of you might say that I exaggerated things too much. Sandiwara lebih. I know that this entry may reflect me as a weak person.

But, a strong man do has his soft spot. In thousands of bullets fired, one or two will surely hit and hurt the target. In the next days I will surely came out stronger, but now is just one of those days. Days of lows and hurts.

Finally, to all my friends in Sains Kimia 2008/2009 and my other friends who graduated this year, congratulations and Happy Graduation Day=)

6 comments:

Nazrin Saad said...

Rilek ah Say O. Tu ja aku mampu cakap.

say- O said...

thanks berrow.sedang merelakskan diri dengan tarik nafas dalam2, yeah!

Nurul Ain said...

Hi say-o. mungkin apa yg sy nk ckp ni sme jek dgn kawan2 awak yg kat ats tu. Tapi still jgn putus asa. Rezeki org lain2 yg penting kite berusaha.

akan menunggu post bila anda grad nanti.:D

say- O said...

Ain: then it will be another long post with lots of pictures surely. oh, in another year surely.

anyway, thanks a lot for your time reading this piece.

Nurul Ain said...

No matter how long ur post will be later on (about ur graduation) I will still read word by word.:D

Ganbatte!!

say- O said...

thanks so much nurul ain, i'll make it real one day=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails