Monday, September 26, 2011

Pesta Konvo ke-39 dan Apa Yang Menyelamatkannya


Today is a new day, i feel extremely great. Refreshed from yesterday's doom and gloom. A new day begun. A new beginning of a journey.


---------------------------------------------------------------------------


Hari ini adalah hari last bagi Pesta Konvo UKM ke-39. Malam ini entah siapalah artis yang akan datang perform majlis penutupan. Since this time it's an Islamic kingdom in power here, so I tak expect something normal like performances from Yuna- Grey Sky Morning- Sixth Sense mahupun Aisyah but most probably there will be nasyid and solo artists like Heliza and Maher Zain wannabe maybe? Whatever. Don't care don't mind.

Honestly, pesta konvo kali ini adalah super boring dan mengecewakan banding yang lepas- lepas. Kenapa boring dan mengecewakan? Terlalu panjang untuk bercerita tapi the indicator was here and there. Parking kereta. Tahun ini parking kereta amatlah banyak kosong. Dulu, kalau ada parking yang jaraknya 100 meter dari tapak pesta pun dah kira syukur Alhamdulillah nikmat! Hahahahaha!

Apapun, ada satu gerai yang membuatkan pesta konvo kali ini lekat dekat di hati aku. Tak lain dan tak bukan, ada sebuah gerai buku yang namanya Distro Bookstore (kot).

Oh actually ada lagi 2 rasanya gerai buku tetapi gerai- gerai itu kedua duanya jual buku-buku yang boleh didapati di kedai Popular, MPH, Borders mahupun Hassani. Jual buku-buku agama. Bukan tak bagus, tapi memandangkan ianya boleh didapati di Popular dan selaku pemegang Popular membership card so I think it's better for me to hold on first.

Ok back to Distro Bookstore.

Ianya takdalah bookstore pun, cuma letak satu dua meja and they put some books on them. Seriously, awesome books I have to say. Buku- buku yang dijual itu adalah ranging from politics, dark side of politics, left sided movements in pre-independent day, memoirs of some of those left sided heroes and heroins, world environment issues, world issues, world politics, novels, malay issues, modern and contemporary novels, malay novels, indie novels, blogs materials that are published in books medium (short stories, poets, poems, syair, pantun,) and so much more. Mungkin buku-buku ini ada di kedai- kedai besar macam Kinokuniya tapi hell man, nak gerak pergi KL pulak. Hmph.

What I extra like about this Distro is, the customer service. That brader jaga gerai tu and his gang does know the meaning of appreciating customers. Bila masa aku datang nak usya-usya buku, dia akan datang dan sembang-sembang sikit. Tak banyak, cuma tanya buku apa yang abang bekenan, then a bit of books suggested by him, then sharing some stories from the novels displayed on the tables. Dan of course, he never failed to say 'thank you' to me, regardless of me buying the books or not. Sometimes I had no mood of talking but still I appreciate his effort in making the customers/ visitors feel comfortable.

It's a lot different to the 2 gerai buku agama tu. I went to both booth , but not even a salam was said to me. Apa da.

Ouh lupa nak cakap. Gerai Distro tu, susun aturnya ada sikit-sikit unik-comel-kool(?).Ada sedikit bookshelves, ada blackboard mini yang berconteng lukisan-lukisan kindergarten. Entahlah, maybe ini apa yang dikatakan generasi baru golongan pembaca. Indie and modern style. Apa kamu ingat indie itu hanya pada music?

Since I am one new taik buku sekarang ni, so I can't resist the urge and desire to buy some. At first, I bought one. Then on the next day they I magically found another one that was also interesting. So, here's my list of books that had become mine!! Hahahahaha!

1. Ngeri by Gina Yap Lai Yoong (Fixi)




2. Jerat by Dayang Noor (Fixi)





3. Memoir of Ahmad Boestamam by himself (Penerbit UKM)

*actually yang ini agak pelik. aku masuk galeri Penerbit UKM, tak nampak pun buku ni. Mungkin mereka letak hujung-hujung punya bookshelf? Haha*





4. Hizbullah : Party of God. An Islamic Movement Perspective (The Other Press)




Jika diikutkan hati, memang ada banyak lagi yang aku mahu beli. World environment issues, indie materials from blogs tu dan novel rare lain. Ouh yes one thing that made me tergarap, at one night there's one girl beli sekali borong 3 buku tulisan Syed Husain Alatas yang tentang Myth about Malay, Intelektual dan satu lagi alamak dah lupa tajuk. First time I scan through the books, it was a very technical and heavy topics materials. Well, there's never going to be the second chance. Wu~

I think most of you must be wondering, how in the hell can I finish these books right? Hahaha, one thing special about book is, it will never be outdated and lost it's charm. Unlike games, as time passes by the graphic of the game will become outdated and not fancy enough to the players. Get my message right?

So, I'll be reading all these books patiently one by one. Ouh lupa nak cakap, beli buku mahal- mahal bukannya satu kerugian. Habis dibaca, kamu dapat ilmu dan pengetahuan serta entertainment. Habis baca, kamu boleh beri pada rakan, adik, abang, ayah, ibu, girlfriend, boyfriend, best friend, scandal, secret admirer, makcik jual goreng pisang, pak guard UKM dan anne Fariz Maju untuk mereka baca. Itu satu dakwah dan pahala dah kiranya. Spread the good words man.

Seriously, aku rasa hobi baru aku ini amatlah berbaloi. Maybe kamu juga boleh cuba, why not?





*oh yea gerai Distro (khemah B12 kot) tu malam ni last ok, so cuba-cuba lah rajinkan diri melawat gerai itu selain gerai burger, gerai tudung/shawls, gerai teddy bear, gerai jamu wanita, gerai cenderahati 3 RM10 dan gerai- gerai lain lah*






7 comments:

wann afzan said...

demit. rasa mcm nk g singgah ukm lpas blk keje. hah yelah memang x pnat pun. memang x jem pun. hahaha..

owh say o. banyak buku bwk blk ukm x? ke byk tinggal kt umah?

say- O said...

ada banyak buku kat bilik sini skarang. boleh je nak pinjam~

ouh ye, brader Distro tu kata, diorang bukak gerai kat ekoniaga sebelah FEP tu. boleh ah g situ nanti

Anonymous said...

distro buku juga ada di buka di teres eko niaga bersebelahan fep...

di kiosk no.2...

datang2 la selalu...

~~~salamat~~~

say- O said...

ouh ok nanti saya akan singgah lagi, thanks~!

rekbing said...

kasi aku list top4 buku fixi yang best. malas la nk beli semua. hehe

say- O said...

hahaha aku pun baru baca 3 kot..ada 3 lagi tak baca lagi.

kalau ikut list descending,
1.Pecah
2.Kougar
3.Kasino

dendam, jerat, ngeri aku tak baca lagi. waiting list tu~

Pawi said...

Nanti pinjam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails