Thursday, June 14, 2012

Boxing

Rasanya semua sudah sedia maklum yang aku ni peminat tegar permainan visual elektronik bernama Tekken, terutamanya Tekken 6. As i said before, Tekken is one hell of a fighting game that i will keep on playing and playing and playing till i die maybe? Haha, anyway lately one interest had emerged from playing Tekken. Which is...boxing!

Apa itu Boxing?




Well, boxing tu satu jenis sukan yang bagi aku agak dahsyat dan kasar. Ia melibatkan dua peserta masuk dalam gelanggang (ring) dan bertumbuklah (tumbuk saja, siku-lutut-tendang tak boleh) sampai salah seorang K.O. Kalau tak K.O, kira ikut point pula untuk decide siapa menang. So, itu basic concept for boxing lah.

In detail, setiap boxer tu akan ada pengkelasan berat tersendiri. Dari serendah-rendah mini flyweight (limit 47.6kg) sampai lah ke heavyweight (90.8kg to infinity), ada 17 kelas semuanya. Jadi, katakan seorang boxer tu beratnya adalah 56 kg, maka dia akan bertanding dalam kategori kelas featherweight saja. Tak boleh fight boxer lain yang kelas berat lain, melainkan dia comply berat tu (buff up or thin down). Setiap weight class ni ada championship sendiri. Featherweight champion, Junior Welterweight champion dan seterusnya lah.

Ok, bila fight, ada bilangan round tersendiri. Paling banyak sampai 12 round, dan paling sikit hanya ada 4 round. Setiap round adalah 3 minit, dan interval untuk setiap round adalah 1 minit untuk rehat, cuci luka, bagi strategi dan mungkin gelak puas (untuk yang sedang menang, haha). Setiap boxer akan ada corner sendiri (whether blue or red), dan kat corner ni lah diorang akan rehat. Bila berlawan, setiap boxer wajib pakai boxing glove, mouthpiece, boxer trunk and boxing boot. Mouthpiece tu sangat penting...untuk mengelakkan patah gigi dan worst, tergigit lidah. Boleh mati wo.

System point dia..agak pening sikit. Basically, seorang boxer tu akan diberi 10 points pada setiap round. 10 point untuk pemenang, dan 9 point untuk loser. Kalau judge rasa dua2 sama hebat, maka dapatlah 10-10. Kalau satu round tu, blue boxer losing the round, plus kena 1 knockdown lagi, maka point adalah 10-8. Ha macam tu la. Tapi ini semua hanya point based punya game, untuk turn the table around, just K.O that guy. Tak kisahlah 5 round sebelum ni kena pukul teruk, tapi kalau pada round ke-6 boleh K.O the opponent, then you win!

Ok, cukuplah kajian perpustakaan tentang boxing, next. Why I like boxing?

Steve Fox!


Ini garang sangat, tapi bolehlah


It all thanks to Steve Fox. This super-uber-cool Boxer from Britain really punch his way through my heart! Jika diikutkan sejarah, aku bukanlah pengguna Steve pun dalam Tekken tu. Tapi one day setelah bosan dengan Christie (terlalu banyak menang), maka aku mencari2 character baru untuk guna. Dalam pencarian tu, aku meletakkan ciri2 seperti berikut sebagai guideline- lelaki (christie tu perempuan, tukar selera pulak) , banyak guna tangan (christie 90% guna kaki), pantas, kejam dan heavily damaging attacks. Sedang mencari2 tu, tiba2 teringat kat abang aku yang selalu guna Steve. Lets give it a try...

Maka bermulalah aku meneroka Steve, from basic Jabs sampailah ke juggling combos. Memang seronok bila belajar character baru ni, apatah lagi character tu memang kita suka. It's like one journey. Today learn 5 moves, and master it. Tomorrow move to another 5. Lusa dan tulat tak main langsung. The next day sambung lagi. Haha, best, memang best.

Dan ternyata, pilihan aku untuk mempelajari Steve adalah pilihan yang tepat. Kenapa? Sebab dia super uber cool weh! Firstly, dia punya physical appearance dah cukup power. Strong, confidence face, gangster-like hair, well built body, long legs and of course muscular hands. Secondly...his moves and attacks are just pure power-precision-ruthless. Senang cerita, sila layan video di bawah.


Sekarang ni bilamana aku g arked, mesti akan main Tekken guna Steve dulu. Only when the opponent is too strong (transition dari button controller biasa pada arked stick mampu mengurangkan 50% efficiency anda jika tak biasa) i'll use Christie, hehe.

Hajima No Ippo!!

This one manga is equivalent to Slam Dunk and Eyeshield 21. Or perhaps, just SlamDunk since ES21 is a bit exaggerated and too flashy. Doesn't matter, this one A MUST READ for all manga readers. WAJIB.

Komik ni mengisahkan tentang Makunouchi Ippo seorang budak sekolah menengah yang baik sangat dan selalu kena buli. One day waktu kena buli, ada seorang boxer sedang lalu di sebelah, halau pembuli2 tu. Start dari situ, Ippo mula kenal akan boxing. Since then, he commit himself full course to boxing. Everyday he's doing boxing. So...from total beginner he rise to the top. Sepanjang perjalanan tu, macam2 yang dia lalui- friendship, rivalry, goals, dreams, obstacles, limits, dirty jokes and of course, some love and a girl. 

Apa yang buatkan komik ni super menarik adalah- it is totally boxing. Kalau anda baca komik ni, memang anda akan tahu banyak pasal boxing. You can learn boxing through this comic, just like learning basketball through SlamDunk. Selain itu, ia akan membuka mata bahawa boxing ini sangatlah seksa. Untuk average training, dia ada macam 2 part. Roadwork dan gym session. Roadwork adalah lari dan shadow boxing dan any body exercises kat luar, gym session adalah precise and detailed training untuk asah boxing skills. Secara mudahnya, saya sangat kagum dengan boxer2 yang berbulan2 training like hell semata2 untuk bertahan selama 15 minit dalam gelanggang. 

Dengan baca komik ni, insyaallah anda akan bersemangat untuk workout or do the roadwork. Seriously, this manga really is a great motivator for those lazy asses. Semangat wo bila tengok Ippo, Kimura, Takamura and the gang lari non stop, sit up, crunches, basah2 peluh and hasilnya...superbly ripped body. Haha~~satu motivasi tu!

And of course, the boxing part. Sangat dramatik. Kalau tengok pada live boxing dalam tv, kita takkan dapat detect jenis punches yang diorang bagi, teknik apa diorang defend. Dengan baca komik ni, kita tahu macam2. Dari sebasic Jab sampailah ke Dempsey Roll. Action dan drama dalam komik ni memang tiptop. Dalam sedang jatuh kena heavy punch, boleh lagi dialog satu perenggan dan flashback ke masa buat roadwork sorang2, terus tahan kaki, tak jatuh malah bagi satu lagi heavy punch pulak pada opponent tu. Only in manga.

Characters dalam manga ni juga best. Dari typical humble hero Ippo (read-Sena in ES21) , cold brother- like rivalry Miyata (read-Rokawa in SD), respected but crazy senpai Takamura (read-Hiruma in ES21), powerful rival Sandou (read- Sendoh in SD) and powerful antagonist Sawamura (read- Minori Kishimoto in SD) semuanya ada strong reasons dan drive untuk succeed dalam boxing. To follow these characters development is somewhat..touching. Just like in ES21 and SD. 

Real Life Boxing

So far I've never watched a full real life boxing in tv. Just some highlights clips in Youtube. Still that's enough for me to have a glimpse of what boxing look like in real life. The answer? A bit disappointed...=_=' Because as i said before, in real life all those slow-mo dialogs between punches are non-existent. Plus, the technical side of boxing like offense and defense  are hardly distinguishable. Payah nak detect...nampak macam main hayun ja tangan tu, haha~

Anyway, aku ada la sikit tengok video2 Muhammad Ali, Mike Tyson dan Manny Pacquiaou. Legendary fighters who won countless titles.

Muhammad Ali, The Greatest.
Oh, one last reason why i like boxing- because it's pure strength and pain. Hayun, tumbuk,berdarah mulut. Berdarah dahi, Broken jaw, broken fist. Cuts everywhere. Memang kejam, but interesting. Maybe zaman dulu ada gladiator, sekarang dah di-civilizedkan sehingga ke tahap boxing. Mungkin in the next 20 years, boxers akan digantikan dengan robot2 boxing meka sepertimana dalam Real Steel? Who knows, haha~

For the time being, i want to enjoy Hajime no Ippo, Steve Fox and keep on watching boxing videos in Youtube. Nanti balik rumah boleh tengok boxing kat astro, yeah!

3 comments:

Nuzul Fikrie said...

i read every single line imagining that u speak to me . hahahaha

say- O said...

haha, nampaknya aku ni macam great orator!

~**Raw Honey**~ said...

*dush dush* o(^_^)p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails